Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Та сама дія, вчинена з метою спричинення загибелі людей, шкоди здо­ров’ю людей, майнової шкоди у великому розмірі або значного забруднення довкілля,-

карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

  1. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені по­вторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони спричинили загибель людей, майнову шкоду у великому розмірі, значне забруднення довкілля чи інші тяжкі наслідки,-

караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

(Кодекс доповнено статтею 265-1 згідно із Законом N9 1071-V від

  1. р.)

  1. Предметом цього злочину є: 1) ядерний вибуховий пристрій, тобто пристрій, у якому вибух здійснюється завдяки реакції поділу радіоактивних матеріалів (атомний) або перетворення ядер літію у ядра важчих елементів (термоядерний), супроводжується виді­ленням величезної кількості енергії та радіоактивним випромінюванням; 2) пристрій, що розпилює ядерний матеріал - будь-яке пристосування, обладнання, за допомогою якого радіоактивний матері* і юзпиляється на дрібні частини і розноситься в повітрі, воді, інших елементах зовнішнього середовища. Результатом розпилення є радіоактивне забруднення середовища. До пристроїв, що розпилюють радіоактивний матеріал, належать і так звані «брудні бомби» - вибухові пристрої, які начиненні радіоактивними матеріалами, що роз­сіюються внаслідок вибуху заряду тротилу чи іншої традиційної вибухівки; 3) пристрій, що випромінює радіацію - той, що виділяє альфа-, бета- чи гамма-випромінювання.

Кримінальну відповідальність тягнуть дії лише щодо такого предмета, який може через свої властивості спричинити шкоду здоров’ю людей, майнову шкоду у великому розмірі або значне забруднення довкілля, тобто достатньо потужного. Ядерний вибухо­вий пристрій завжди спроможний завдати вказану шкоду, оскільки ядерна чи термо­ядерна реакція відбувається за певної кількості матеріалів (т. зв. критична маса), відпо­відна ж реакція - вибух - неодмінно поєднана зі шкідливим впливом на значну тери­торію. Здатність же до заподіяння відповідної шкоди двома іншими видами предметів, названих у диспозиції ст. 265-1 КК, визначається з урахуванням кількості і характеру використаних радіоактивних матеріалів та інтенсивності випромінювання.

Ядерний вибуховий пристрій чи пристрій, що розсіює радіоактивний матеріал або випромінює радіацію, як різновид зброї характеризується тим, що він спеціально при­значений для заподіяння шкоди життю і здоров’ю людей, знищення або пошкодження матеріальних об’єктів і, відповідно, не має іншого призначення. Тому не належать до предмета цього злочину ті пристрої, що містять радіоактивні матеріали, але мають гос­подарське, наукове чи інше призначення (використовуються в медичній практиці, ста­новлять елементи вимірювальних приладів тощо).

  1. Об’єктивна сторона простого виду цього злочину має лише одну обов’язкову ознаку - дію, яка полягає у виготовленні ядерного вибухового пристрою чи пристрою, що розсіює радіоактивний матеріал або випромінює радіацію.

Виготовлення - це створення відповідних предметів заново чи перероблення інших для того, щоб вони набули вражаючих властивостей. Це, наприклад, вилучення джерела випромінювання з медичного обладнання та знищення захисного екрану з тим, щоб його можна було підкинути у приміщення людини, якій бажають завдати шкоду. Ознакою діяння є незаконність, яка передбачає, що особа не має права на створення чи перероб­лення предметів, які містять радіоактивні матеріали і є потенційно небезпечними.