Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, як­що воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі,-

карається штрафом від п’ятдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох ро­ків, або обмеженням волі на строк до трьох років.

  1. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки,-

карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Примітка. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатко­вуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах - якщо прямі збитки становлять суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковува­ний мінімум доходів громадян.

  1. Основним безпосереднім об’єктом злочину є пожежна безпека, тобто частина громадської безпеки, яка стосується попередження виникнення і поширення пожеж. Під пожежею розуміють неконтрольоване горіння, що супроводжується знищенням матеріальних цінностей та (або) створює загрозу життю і здоров’ю людей.

  2. Об’єктивна сторона злочину характеризується: 1) діянням у формі порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки; 2) наслідками у вигляді виник­нення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі; 3) причинним зв’язком між вказаними діянням і наслідками.

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки - це: а) не- вчинення повністю дій, які особа зобов’язана і могла виконати (невстановлення щитів з пожежним інвентарем, непроведення інструктажу для підлеглих працівників чи непе- решкоджання вчиненню ними дій, які загрожують пожежею); б) вчинення частини дій, які особа зобов’язана і могла вчинити, чи виконання їх неналежно (заправка не всіх вог­негасників, які повинні бути на об’єкті); в) виконання дій, які заборонені протипожеж­ними правилами (використання відкритого вогню для розігріву двигуна автомашини, віддання підлеглим розпорядження про виконання робіт з порушенням існуючих вимог пожежної безпеки).

Таким чином, порушення вимог пожежної безпеки може полягати як в дії, так і в бездіяльності, виконуватися як власними діями, так і через підлеглих осіб.

Встановлені законодавством вимоги пожежної безпеки - це вимоги, закріплені у нормативно-правових актах будь-якого рівня, від закону до локальних актів, які видає адміністрація підприємств, установ, організацій. До нормативних актів з питань пожеж­ної безпеки належать закони, постанови КМ, а також положення, інструкції, правила, стандарти, норми, переліки та інші нормативні акти, які прийняті в установленому по­рядку і містять вимоги щодо запобігання виникненню пожеж, порядку їх ліквідації, мі­німізації шкідливих наслідків.

Шкода здоров’ю людей полягає у заподіянні внаслідок пожежі хоча б одній особі опіків, травм, які оцінюються як легкі або середньої тяжкості тілесні ушкодження. Ви­дається, що такі наслідки можна констатувати й тоді, коли заподіяна шкода має хоч і менший розмір (тобто, не становить навіть і легких тілесних ушкоджень), але спричи­нена багатьом (десяткам, сотням) потерпілим.

Критерії розміру майнової шкоди у великому розмірі визначені в примітці до ст. 270. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в 300 разів і більше перевищує нмдг. Прямими збитками від по­жежі вважаються матеріальні цінності, знищені або пошкоджені внаслідок пожежі, вар­тість вогнегасних речовин, витрати на вжиття заходів для рятування людей і матеріальних цінностей.

  1. Суб’єктом злочину є особа, на яку покладено обов’язки з дотримання відповід­них правил.

  2. Суб’єктивна сторона злочину характеризується необережною виною. При цьо­му ставлення особи до невиконання вимог пожежної безпеки може бути і умисним.

  3. Кваліфікованими видами злочину є спричинення ним: 1) загибелі людей; 2) майнової шкоди в особливо великому розмірі; 3) інших тяжких наслідків.

Про поняття загибель людей, інші тяжкі наслідки див. коментар до ст. 264. Поняття майнової шкоди в особливо великому розмірі визначене у примітці до ст. 270. Майнова шкода вважається заподіяною в особливо великих розмірах, якщо прямі збит­ки становлять суму, яка в 1000 і більше разів перевищує нмдг.

Закон України «Про пожежну безпеку» від 17 грудня 1993 р.

Правила обліку пожеж. Затверджені постановою КМ № 1943 в редакції від 21 жовтня 1999 р.