Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Покарання у виді обмеження волі полягає у триманні особи в криміналь­но-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов’язковим залученням засудженого до праці.

  2. Обмеження волі встановлюється на строк від одного до п’яти років.

  3. Обмеження волі не застосовується до неповнолітніх, вагітних жінок і жі­нок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років, до осіб, що досягли пен­сійного віку, військовослужбовців строкової служби та до інвалідів першої і другої групи.

  1. Обмеження волі є видом основного покарання, що чинить подвійний вплив на засудженого, який водночас: а) обмежується в свободі пересування і виборі місця проживання; б) обов’язково залучається до праці. Це покарання може застосовувати­ся тоді, коли воно вказане в санкції норми Особливої частини КК, яка передбачає від­повідальність за вчинений злочин, а також при призначенні більш м’якого покарання, ніж передбачено законом (ст. 69), при заміні невідбутої частини покарання більш м’яким (статті 82, 83). Не виключається призначення цього покарання при звільнен­ні від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилуван­ня (ст. 85).

Обмеження волі є строковим покаранням - воно може призначатися судом на строк від одного до п’яти років. Засуджені відбувають це покарання у кримінально-виправних установах відкритого типу без ізоляції від суспільства. Відповідно до п. 6 розділу II Прикінцевих та перехідних положень КК особи, які відбувають покарання за вироком суду у виді позбавлення волі на строк до п’яти років в колоніях-поселеннях, вважають­ся такими, що відбувають покарання у виді обмеження волі.

  1. Частина 3 ст. 61 визначає вичерпний перелік осіб, до яких не може застосовува­тися обмеження волі.

  2. Особи, що відбувають обмеження волі, можуть бути звільнені від відбування цього покарання з випробуванням (ст. 75). До них може бути застосоване умовно- дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81), а також заміна невідбутої частини покарання більш м’яким покаранням (статті 82, 83).

  3. Особи, засуджені до обмеження волі, визнаються такими, що не мають судимо­сті, якщо вони протягом двох років з дня відбуття покарання не вчинять нового злочи­ну (п. 6 ст. 89).

  4. Особа, яка ухиляється від відбування обмеження волі, підлягає кримінальній відповідальності за ст. 390.

КВК (статті 56-70).

Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Затверджені наказом ДЦПВП від 25 грудня 2003 р. № 275.

Стаття 62. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослуж­бовців

  1. Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні призначаєть­ся військовослужбовцям строкової служби на строк від шести місяців до двох років у випадках, передбачених цим Кодексом, а також якщо суд, врахо­вуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замі­нити позбавлення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплі­нарному батальйоні на той самий строк.

  2. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців замість позбавлення волі не може застосовуватися до осіб, які раніше відбували по­карання у виді позбавлення волі.

  1. Тримання в дисциплінарному батальйоні - вид основного покарання, що засто­совується виключно до військовослужбовців строкової служби. Воно застосовується на строк від шести місяців до двох років.

Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні може застосовуватися не лише тоді, коли воно вказане в санкції норми Особливої частини КК, яка передбачає відповідальність за вчинений злочин, а також у випадках, коли суд, враховуючи обста­вини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше двох років триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк (ч. 1 ст. 62). До засуджених військовослужбовців, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні замість позбавлення волі застосовуватися не може.

  1. Військовослужбовці, що відбувають покарання у виді тримання у дисциплінар­ному батальйоні, не підлягають звільненню від відбування цього покарання з випробу­ванням (ст. 75), але до них може бути застосоване у мовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81).

  2. Особи, які відбули покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, ви­знаються такими, що не мають судимості (п. 4 ст. 89).

  3. Дисциплінарний батальйон є військовою частиною, а тому самовільне залишення його створює склад злочину, передбаченого статтями 407 або 408.

КПК (ст. 410).

КВК (статті 71-85).

Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України. Затверджене Указом Президента України N2 139/94 від 5 квітня 1994 р.

Постанова ПВС N2 15 від 28 грудня 1996 р. «Про практику призначення військовослужбов­цям покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні».

Стаття 63. Позбавлення волі на певний строк