Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККУ коментарий Мельник Ховранюк 2010.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
3.54 Mб
Скачать
  1. Публічні заклики до вчинення терористичного акту, а також розповсю­дження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів з такими закликами -

караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або по­збавленням волі на той самий строк.

  1. Ті самі дії, вчинені з використанням засобів масової інформації,-

караються обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням

волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

(Кодекс доповнено статтею 258-2 згідно із Законом № 170А/ від 21 верес­ня 2006 р.)

  1. Публічні заклики до вчинення терористичного акту відрізняються від утягнення у вчинення терористичного акту (ст. 258-1) тим, що відповідний вплив спрямований не на конкретну особу, а стосується невизначеного кола осіб. Винний своїми діями нама­гається справити відповідний вплив і добитися вчинення принаймні одного терористич­ного акту багатьма учасниками, пропагує тероризм як спосіб досягнення індивідуаль­них або колективних цілей.

  2. Об’єктивна сторона злочину виражається в активній поведінці, яка може полягати у:

  1. публічних закликах до вчинення терористичного акту;

  2. розповсюдженні матеріалів з такими закликами;

  3. виготовленні таких матеріалів;

  4. їх зберіганні.

Про поняття публічних закликів, матеріалів та їх розповсюдження див. коментар до ст. 109. Виготовлення матеріалів охоплює як авторство (створення текстів, сюжетів, виготовлення оригіналів), так і тиражування чи розмноження відповідної продукції. Зберігання означає утримання матеріалів, які згодом мають бути розповсюдженими, в цілості - недопущення пошкодження таких матеріалів унаслідок дії природних чи тех­нічних факторів, убезпечення їх від сторонніх осіб тощо.

Закінченим злочин є з моменту проголошення закликів або ж з моменту початку розповсюдження, виготовлення чи зберігання відповідних матеріалів.

  1. Суб’єктивна сторона злочину характеризується умислом. Злочин у формі виго­товлення чи зберігання відповідних матеріалів характеризується прямим умислом і спеціальною метою - подальшого розповсюдження зазначених матеріалів.

  2. Кваліфікований вид злочину наявний тоді, коли заклики до вчинення терорис­тичного акту доводяться до людей з використанням засобів масової інформації - теле­бачення, радіо, газет чи журналів, через мережу інтернет чи інші засоби комунікації, завдяки яким відповідна інформація може бути масово поширена.

Конвенція РЄ про запобігання тероризму від 16 травня 2005 р. Ратифікована Україною 31 липня 2006р.

Протокол, що доповнює Європейську конвенцію про боротьбу з тероризмом, від 15 трав­ня 2003 р. Ратифікований Україною 20 вересня 2006р.

Стаття 258-3. Створення терористичної групи чи терористичної орга- нізації1

  1. Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівни­цтво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само матеріальне, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної гру­пи чи терористичної організації -

караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

  1. Звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористич­ної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила право­охоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припи­ненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяль­ністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

(Кодекс доповнено статтею 258-3 згідно із Законом № 170ЛІ від 21 вересня 2006 р.)