Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Треба дотримуватися правила: один вид білку для одного прийому їжі.

Неприпустиме поєднання м'ясо — молоко, молоко — яйця, м'ясо — сир, горіхи — м'ясо і т. п. Наприклад, найбільш дієвий — шлунковий сік, що бере участь у перетравлюванні молока, виділяється в останню годину цього процесу, а м'яса — у першу. Він повинен видозмінюватися, щоб "задовольнити вимоги" кожної білкової їжі (а це, звичайно, веде до більших втрат енергії організму).

Все сказане не означає, що не можна їсти два різноманітних види м'яса або два види горіхів за один прийом їжі: в цих випадках нормальне травлення не порушується.

235

4. Приймати крохмалисту їжу і кислотні продукти рекомендується в різний час.

Більш тривала дія слини полегшує роботу соків шлунку і підшлункової залози. Щавлева кислота, розведена у пропорції 1: 10000, або 1-2 чайні ложки оцту повністю зупиняють дію птіаліну, припиняють слинне травлення. Кислоти помідорів, ягід, цитрусових і всіх кислих фруктів також здатні перервати перетравлювання крохмалю.

Тому, наприклад, не досить вдалі поєднання: каша — кислі фрукти, картопля і хліб — салати з майонезом і іншими кислими приправами.

5. Їсти білкову і крохмалисту їжу з цукрами слід роздільно. Всі цукри гальмують введення шлункового соку. Вони не потребують перетравлювання ні в роті, ні в шлунку, а засвоюються в кишечникові. Якщо цукор їдять окремо, то він, не затримуючись у шлунку, швидко переходить у кишечник; якщо ж його їдять з білками або крохмалями, то він надовго залишається у шлунку, і дуже швидко їжа починає бродити. Кисла відрижка, печія — докази бродіння.

Таким чином, в один прийом їжі не рекомендується вживати поєднання:

каша — цукор, хліб — ізюм, солодкі фрукти і джеми, печиво — молоко і т. п. Слід уникати десертів, які майже завжди готуються з використанням цукру, солодких фруктів, вершків, молока і яєць (травлення затримується на декілька годин).

6. Жир порекомендується вживати ні з одним видом білкової їжі. В присутності жиру перетравлювання білкової їжі уповільнюється

принаймні на 2 год. Неприємні наслідки від вживання жирного і жареного

м'яса можна пом'якшити, поєднуючи їх з великою кількістю сирих зелених

овочів і трав.

До цих основних законів сумісності харчових продуктів,

сформульованих Г.Шелтоном можна додати ще декілька його практичних

порад.

1. Охолоджені напої, морозиво та інші продукти слід вживати помірно тому, що вони уповільнюють і навіть припиняють дію пепсину.

2. Хліб з маслом, а також каші або картопля з будь-якими жирами — сприятливі поєднання.

3. Молоко слід вживати окремо від всякої іншої їжі.

4. Кольорова капуста, морква, буряк, гарбуз та інші овочі, що містять крохмаль, добре поєднуються зі всякою крохмалистою їжею (як додаток до неї).

5. Дині і кавуни їдять окремо від всякої іншої їжі. Те ж саме

відноситься і до фруктів.

В додатку № 14 наведені рекомендації подані у систематизованому вигляді.

Якщо основні правила поєднання продуктів будуть внесені як складова частина у систему природного оздоровлення, то вони принесуть більшу

236

користь людям хоча б тільки тому, що на перших порах змусять просто замислитися про культуру харчування, на жаль, майже втрачену...