Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Вітамінний склад рослин і його роль у оздоровленні людського організму

Вітаміни, які містяться в рослинах, необхідні для харчування людини і тварин. Порушення балансу вітамінів у їжі — їх нестача або надлишок — веде до таких тяжких захворювань, як цинга, рахіт та ін. Це дуже різноманітні хімічні сполуки, багато з яких входить у склад ферментів (В і, В2, РР). Багато вітамінів розчинні у воді або у жирах. За цією ознакою їх поділяють на дві групи. До водорозчинних відносяться вітаміни С, групи В,Р, до розчинних в жирах — вітаміни А, Д, Е, К.

164

За фізіологічною дією на організм людини вітаміни прийнято поділяти на такі групи:

1. Вітаміни, що підвищують загальну реактивність організму регулюють функціональний стан центральної нервової системи, обмін речовин та живлення тканин: вітаміни Ві, В2, РР, А, С.

2. Антигеморальні вітаміни — забезпечують нормальну проникливість та стійкість кровоносних судин, підвищують зсідання крові і вітаміни С, Р, К.

3. Антианемічні — нормалізують та стимулюють кровотворення — вітаміни Ві2, Вб, С.

4. Антиінфекційні — підвищують стійкість організму до інфекцій:

стимулюють вироблення антитіл, підвищують захисні властивості епітелію — вітаміни С, А.

5. Регулюючі зір — підсилюють гостроту зору, розширюють коло кольорового зору — вітаміни А, Вз, С.

Вітаміни утворюються в рослинах, в деяких з них в значній кількості. Вітаміни А і Д, які містяться в продуктах тваринного походження, також синтезуються за рахунок рослинної їжі.

Вітамін С (аскорбінова кислота) відіграє важливу роль в багатьох життєвоважливих процесах, підтримує опірність організму інфекційним захворюванням. Нестача цього вітаміну призводить до захворювання цингою і до інших численних захворювань — пониженню працездатності, апатії, схильності до атеросклерозу. Застосовується при лікуванні захворювань серцево-судинної системи та ін. Ще більше значення цього вітаміну полягає у профілактиці величезної кількості захворювань, оскільки його нестача приводить до пониження опірності організму, її пошкоджуючих факторів. Добова доза для дорослих і дітей після 12 років — 70-100 мг, а для дітей від 5 до 12 років — 50-70 мг. Вітамін С є в значній кількості в плодах шипшини, чорній смородині, обліписі, а також в лимонах та інші ягоди і фрукти, а з овочів в зеленій цибулі, петрушці, хроні та ін.

Вітаміни групи В. Їх відсутність або нестача в організмі викликає ряд серйозних захворювань. Цю групу складають такі вітаміни.

Вітамін Ві (тіамін) — його дефіцит викликає поліневрити. Впливає на серцево-судинну систему, процеси в шлунково-кишковому тракті (нормалізує кислотність, перистальтику цілунку і т.д.), нервову систему. Міститься в зародках і оболонці пшениці, в гречці, вівсянці, зеленому горошку і ряді лікарських (харчових) рослин.

Вітамін Вг (рибофлавін) міститься в кропиві, кукурудзі, шипшині, чорній смородині, його багато в грибах, гречаній крупі, зеленому горошку та ін. Його відсутність або нестача в організмі викликають схуднення, слабкість, пониження зору, дерматит на обличчі та грудях, порушення білкового обміну, синтезу жирів.

Вітамін Вз (пантотенова кислота) необхідний для нормального обміну речовин, його відсутність призводить до затримки росту, враженню шкіри, порушенню діяльності шлунково-кишкового тракту, нервової системи.

165

Міститься в кукурудзі, кропиві та ін. рослинах. Ним багаті горіхи, картопля, бобові.

Вітамін Вб (пиридоксин) стимулює кровотворення, жовчовідділення, посилює імунітет організму до ряду захворювань. Його дефіцит в організмі викликає порушення білкового і жирового обміну та інші хворобливі процеси. Джерела його в їжі — пивні дріжжі, злаки, бобові та інші рослини.

Вітамін Ві2 (фолієва кислота) відіграє важливу роль в білковому обміні та синтезі жирів, у кровотворенні. Нестача його викликає анемію, запалення слизової порожнини рота, проноси і т.п. Міститься в пивних дріжжах, в листках салату, петрушці, бурякові, помідорах, картоплі та інших рослинах.

Вітамін Ві5 (пангамова кислота) міститься в зародках насіння, проростках багатьох рослин, в ядрах кісточкових плодів. Застосовується в комплексі з іншими препаратами у лікуванні ревматизму, захворювань печінки, при деяких захворюваннях серця. Дефіцит його в організмі викликає порушення жирового обміну та інші відхилення.

Вітамін РР (В5) — нікотинова кислота — міститься в багатьох харчових рослинах — в овочах, фруктах, злаках, бобових. Нестача цього вітаміну в їжі викликає тяжкі захворювання — пеллагру, проноси, схуднення, слабкість, погіршення пам'яті, психічні розлади.

Вітамін Р (цитрин) зміцнює стінки кровоносних судин, його призначають при геморрагічному діатезі, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, гіпертонії, ревматизмі та інших захворюваннях. За складом відноситься до флавонідів, міститься в обліписі, горобині та ін. Близьким за дією до вітаміну Р є рутин, який також відноситься до флавонідів.

Група вітамінів А знаходиться в продуктах тваринного походження (вершкове масло, риб'ячий жир, яєчні жовтки, печінка тріски та ін.). Вони утворюються за рахунок каротинідів, які синтезують рослини. Каротиніди — це група рослинних пігментів жовтого та оранжевого кольору. Серед них виділяють близько 70 різновидів (провітаміни А зустрічаються в багатьох рослинах, особливо в плодах, які забарвлені в червоний та оранжевий кольори, — в моркві, томатах, горобині, обліписі, персиках та ін., і в зелених — в кропиві, щавелі, зеленій цибулі та ін.

Відсутність в організмі вітаміну А (ретинолу) призводить до зниження імунітету до різних захворювань, куриній сліпоті, порушенню росту. Каротин і вітамін А володіють здатністю накопичуватися в організмі і зберігатися протягом року, тому доцільно в літньо-осінній період вживати більше фруктів, свіжих овочів про запас.

Вітамін Д (антирахітичний) міститься в тваринних продуктах (ікра, вершкове масло, молоко, жир кита, тюленя і т.д.), утворюється за рахунок рослинних стеролів.

Вітамін К (філлохінон) міститься в кукурудзі, грициках, в корі калини, моркві, ягодах. Дефіцит його в організмі викликає кровоточивість, порушення звертання крові, крововиливи.

ібб

Вітамін Е (токоферол) — як лікарський засіб застосовується при послабленні статевої функції, захворюваннях нервово-м'язової системи, тромбофлебіті, гіпертонії та ін. Дефіцит його в організмі викликає порушення обміну речовин. Джерелом його є зелені боби, горох, салат, кукурудза, овес та ін. Багаті тим рослинні олії — обліпихова, кукурузна, соняшникова та ін. Вітамін Е представляє собою групу поліненасичених жирних кислот (ланоленова, арахидонова та ін.). Сприяє засвоєнню жирів, виведенню холестерину, впливає на процес лактації. Застосовується при лікуванні атеросклерозу, шкіряних захворювань, екземи та ін. Рекомендують вживати щоденно 20-30 г. рослинної олії, яка містить цей вітамін.

Вітамін й володіє противиразковою дією, впливає на жировий обмін, на мозковий і коронарний кровообіг. Міститься в капусті, буряках, петрушці.