Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Взаємозалежність між духовним життям і фізичним здоровім

людини

Незважаючи на те, що об'єм поняття "духовного" для різних людей може бути більшим або меншим, що саме розуміння суті духовності може значно різнитися, безперечним фактом для переважної більшості є наявність взаємозалежності і взаємовпливу між фізичною сферою людського життя та всім тим, що виходить за її межі.

Найпростішим прикладом на підтвердження цього взаємозв'язку є ситуація, коли людина має розвинутий інтелект, різнобічні інтереси, але втратила фізичне здоров'я і внаслідок цього не здатна реалізувати в повній мірі свої духовні потенції. Нерідко така ситуація породжує у людині безсилля у практичній реалізації своїх ідей, втілення у життя духовних цінностей.

Це безсилля може набувати цілком конкретних - фізіологічних проявів.

342

Зокрема, захворювання, які пов'язані з обмеженням рухової діяльності, негативно впливають на розумову діяльність, адже остання висуває високі вимоги до всіх систем, які забезпечують життєдіяльність організму (мозок потребує великого притоку збагаченої киснем крові). Активна рухова діяльність здорового організму покращує функціональний стан центральної нервової системи, сприяє виникненню позитивних емоцій, вдосконаленню уваги, сприйняття, пам'яті - всього того, що можна розглядати як знаряддя збагачення духовного світу людини.

Отже, духовний світ людини успішніше формується на основі здорового організму. Здоров'я тіла забезпечує людині не лише високу працездатність, творче довголіття, але і помітно впливає на її інтереси, погляди, образ мислення. Воно служить джерелом духовної бадьорості, оптимізму, впевненості у собі та своїх творчих можливостях, пробуджує інтерес до нових духовних цінностей, стає важливою умовою культурного розвитку людини.

З іншого боку, духовне в людині здійснює зворотний вплив на її фізичний стан і може стати джерелом прагнення до здорового способу життя. Духовні цінності, ідеї та знання нерідко стають тією спонукальною силою, яка докорінно змінює спосіб життя людини. Організація людиною здорового способу життя у цьому випадку зумовлюється не прагненням повернути вже втрачене здоров'я, а виступає актом опредметнення її ідеалу фізичної досконалості. Здоровий спосіб життя органічно входить у сферу прекрасного, набуваючи крім практичної і естетичну цінність. Утверджується нерозривний зв'язок фізичного та естетичного.

Ще один аспект взаємозв'язку духовного світу людини та її здоров'я стосується сфери моралі. Людина, яка піклується лише про здоров'я свого тіла і забуває про "здоров'я духу", ігноруючи прийняті у суспільстві моральні норми і цінності, йде шляхом розкріпачення "базових" - тваринних інстинктів. Послаблюючи цим деякі внутрішні суперечності, людина ускладнює свої стосунки з соціальним оточенням, що нерідко деструктивне впливає на її психіку, а через нервову систему - і на тіло.

Таким чином, крилатий вислів давньоримського поета Ювенала про те, що "у здоровому тілі здоровий дух", можна тлумачити як неможливість досягнення духовного здоров'я без підтримання тілесного здоров'я, і навпаки. Порушення людиною гармонії між фізичним і духовним негативно впливає на обидві сфери її життя.

Слово "гармонія" не є випадковим, коли йдеться мова про здоровий спосіб життя. У певному розумінні воно є синонімом слова "здоров'я", адже означає злагодженість, співзвучність, упорядкованість елементів цілого. У філософському аспекті поняття "гармонія" включає проблему злагодженості природи, суспільства і людини та передбачає взаємовідповідність, рівновагу, порядок, пропорційність різних предметів і явищ. Порушення гармонії (виникнення дисгармонії) виявляється у диспропорціях, антагонізмах, хаосі, дезорганізованості, деградації, втраті рівноваги. Цілком очевидно, що порушення гармонії людського існування призводить до втрати фізичного і

343

психічного здоров я.