Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Структурна модель людини як біоенергоінформаційної системи та її зовнішні (просторові) складові

Вищі духовні закони, закони вселенського світоупорядкування

Мікросоціальн оточення

Вплив

Землі і планет

(біоритми)

Макросоціальне оточення

Харчування

Екологія Схема № ^.

У розляді системоутворюючого поняття курсу "здоров'я", його інтегрального змісту, специфіки процесів, що відбуваються в організмі людини під дією сукупності внутрішніх і зовнішніх факторів, у обраному підході виділяються такі складові здоров'я: фізичне, психічне, духовне. Індуктивний принцип структурування, подачі та осмислення навчального матеріалу слугує реалізації основних завдань курсу:

•формування у людини стійкої світоглядної установки, в основі якої розуміння її як частини Природи, залежності стану її здоров'я від природних факторів та встановлення гармонійних взаємин з природою і Всесвітом, суспільством;

•ознайомлення і свідоме осмислення і сприйняття основних валеологічних принципів та закономірностей життєдіяльності людини;

•створення сталих мотиваційних установок на валеологічну поведінку і здоровий спосіб життя як провідної умови самореалізації людини, її виживання.

Валеологія знаходиться у стані свого становлення. Включення її в науковий обіг теоретичних і практичних здобутків наук про здоров'я людини, історичного надбання про становлення оздоровчої стратегії і тактики, впровадження принципів системного аналізу в осмисленні основних завдань і цілей валеології, зробить її по-справжньому іноваційним і

40

ефективним підходом як до вирішення проблем формування, збереження і зміцнення здоров'я, так і до створення здорового, творчого і ненасильницького суспільства.

Валеологічний просвітній курс як вищої, так і середньої школи, повинен базуватися на інтегровано-курсовій основі, яка на сьогодні є найбільш перспективною. Саме це надасть систематичності в отриманні знань, а виважене методичне забезпечення зробить можливим формування дієвого ставлення до власного здоров'я, до його збереження і зміцнення, розуміння значущості створення власної оздоровчої програми, поведінкової стратегії, етичного відношення до себе, інших, оточуючого світу.

/7^\\ и Питання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте основні тенденції у вирішенні проблем здоров 'я людини епохи Середньовіччя. Що було в цих тенденціях позитивного, а що гальмувало розвиток оздоровчої практики ?

2. Що було характерним для досліджень проблеми здоровдуші і тіла на початку XVII століття?

3. Які культурні передумови сприяли розвитку теорії та практики лікування у ХУІІ-ХІХ століттях?

4. Чим визначаються суперечливі підходи до вирішення проблем здоров 'я людини у XX столітті взагалі та в Україні зокрема?

5. У чому сутність стратегії і тактики оздоровлення, закладених у валеологічному просвітницькому курсі?

-__^^ Література

1. Апанасенко Г.Л., Попова Л.А. Валеологія як наука //Валеологія: Науково-практичний журнал. — № 1.- Київ-Тернопіль, 1996. — С. 4-9.

2. Бобрицька В. І. Духовна і тілесна сутність людини: від древності до сучасної тактики оздоровлення //"Духовний світ людини і суспільство": Матер. міжвуз. студ. наук.-практ. Конф. —Кіровоград, 1998. —С. 5-7.

3. Валеологія //Інформаційно-методичний збірник. — К.: Т-во "Знання" України, 1996. — 336с.

4. Диагностика здоровья (практическое пособие по оздоровленню). — Херсон, 1994. — 207с.

5. Франц Александер, Шелтон Селесник. Человек и его душа: познание и врачевание от древности и до наших дней. — М.: Изд-во агентства "Яхтсмен", 1995. — С. 80-263.

РОЗДІЛ II

ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВ'Я В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Лекція № б

СУТНІСТЬ ЛЮДИНИ ТА СЕНС ЇЇ ЖИТТЯ. ФЕНОМЕНАЛЬНА ПРИРОДА ЛЮДИНИ

План

1. Людина в сучасному світі

2. Історичний розвиток уявлень про сутність людини і сенс її життя.

3. Феномен людини, її природна, діяльна, предметна, мисленнєва та суспільна сутність.

4. Людина, особистість та індивідуальність.

5. Людина як мікрокосм.