Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5. Тютюновий дим.

Є ще один вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря. Мова йде про паління. Підраховано, що

266

людина, яка палить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384000 разів перевищує ГДК. У абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у 4 рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби. Такої атмосфери, яку створює для себе той, хто палить, немає в жодному суперзабрудненому промисловому центрі. Щорічно на Землі, за даними ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) від хвороб, спричинених палінням помирає 1,5 млн людей. Лише в США, де палить 29% дорослого населення, щорічно від хвороб, викликаних цією шкідливою звичкою, вмирає 390000 людей, а витрати на лікування захворювань, пов'язаних з палінням, разом із збитками від зумовлених ним простоїв становлять від 50 до 100 млрд доларів щорічно.

"Цигарки - єдиний дозволений для продажу продукт, використання якого спрямоване на те, щоб убити споживача, — каже міністр охорони здоров'я США Л. Саллівен. - Компанії продають смерть заради прибутків."

6. Негативний вплив на людство антропогенних порушень біосфери Землі.

Кінець XX ст. ознаменувався тим, що внаслідок науково-технічної революції і урбанізації нашої планети навколишнє середовище неухильно погіршується в результаті антропогенної діяльності людини, яка піддає його щораз більшій дії фізичних, хімічних і біологічних навантажень. Люди вже не спроможні адаптуватися до цих швидких і глобальних змін. Крім того, постала проблема демографічного вибуху і обмеженості природних ресурсів та життєвого простору Земної кулі.

Не меншу загрозу для людства несе антропогенне забруднення компонентів природнього середовища. Хімічне, радіоактивне та бактеріологічне забруднення повітря, води, грунтів, продуктів харчування, а також шум, вібрація, електромагнітні поля, що викликають в організмах людей тяжкі патологічні явища, глибокі генетичні зміни. Це призводить до різкого збільшення захворювань, передчасного старіння й смерті, народження неповноцінних дітей.

Патологія неепідемічного профілю особливо характеризується ростом кількості випадків серцево-судинних і онкологічних захворювань, які є основними серед причин смерті, інвалідності і тимчасової непрацездатності населення. Негативний вплив факторів навколишнього середовища на організм людини може проявлятись у вигляді запалення, дистрофічних змін, алергійності стану, порушенні у розвитку плоду і пошкодженні спадкового апарату клітини. 70-80% усіх випадків раку викликані дією хімічних канцерогенів. Вже тепер близько 4% новонароджених відрізняється генетичними дефектами, які ведуть далі до виражених спадкових захворювань.

Біологічний ефект забруднення повітря може бути місцевим і загальним. Місцева дія може спричинювати гострі захворювання дихальних шляхів і легенів. Загальна дія зводиться до того, що більшість цих речовин

267

діє на процес обміну речовин. Часто перед загальною дією має місце місцева дія, тому загальна дія завжди повинна розглядатись у сукупності із місцевою дією. Можуть бути захворювання, які є характерними обмінними захворюваннями, але виникли внаслідок загальної дії повітряних забруднень.

Забруднення атмосферного повітря сприяють появі підвищеної кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювань серцево-судинної системи, інфекційних захворювань, раку легенів. Діти, які проживають у районах, забруднених атмосферними викидами, часто мають низькі маси тіла і рівень фізичного розвитку, а також функціональні відхилення серцево-судинної і дихальної систем. Захворюваність хворобами органів дихання становить в середньому 73,5% від загальної захворюваності.

Вода також належить до найважливіших факторів навколишнього середовища. Вона є необхідною для життєдіяльності людини, і тому забруднення її є причиною багатьох захворювань. Хвороби, які викликаються бактеріологічними і хімічними забрудненнями води, виникають внаслідок попадання у водойми промислових та сільськогосподарських стічних вод, а також нечистот населених міст. Найбільшу небезпеку розповсюдження захворювань водним шляхом представляють кишкові інфекційні захворювання, зокрема холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, лептоспіроз, сибірська виразка, туберкульоз. За даними ВООЗ, 80% всіх захворювань у країнах, що розвиваються, пов'язані з недоброякісною водою і порушенням санітарно-гігієнічних норм. Зараз у світі внаслідок захворювань, що передаються при споживанні забрудненої води, щоденно вмирає майже 25000 людей.

Хімічне забруднення води ртуттю викликає хворобу мінімато з важким ураженням центральної нервової системи. Надлишок нітратів у питній воді викликає у грудних дітей синюшність, утруднене дихання, метгемоглобінемію. Внаслідок дії кадмію.на організм виникає хвороба ітай-ітай. Доведено, що є прямий зв'язок між концентрацією нітратів і частотою раку шлунка, сечового міхура, нирок, тонкої кишки, стравоходу і печінки. Синтетичні миючі речовини відрізняються ще подразнюючою і алергенною дією на шкіру з виникненням дерматитів, порушенням обмінних процесів шкіри і цілого організму.

Питання для самоперевірки

1. Назвати основні види забруднювачів, дати їм характеристику.

2. Що таке ГДКу довкіллі?

3. Основні методи визначення якості та обсягу забруднень.

4. Що таке кислотні дощі, та як вони впливають на людину?

5. В чому шкідливість тютюнового диму для людини?

Література

1. Глушко Я. М. Вредньїе неорганические соединения в промьішленньїх сточньїх водах. —Л.:Химия, 1979.

2. Глушко Я. М. Вредньїе органические соединения в промьішленньїх сточньїх водах. -Л,: Химия, 1979.

268

3. Глушко Я. М. Вредньїе органические соединения в промьішленньїх вьібросах в атмосферу: Справ, изд. —Л.: Химия, 1984.

4. Вернадский В.И. Очерки геохимии. — М: Изд-во АН СССР, т.27., 1927.

5. Владимиров А. Н., Ляхин Ю. Й., Матвеев Л. Т., Орлов В. Г. Охрана окружющей средьі. — Л.: Гидрометиздат, 1991.

6. Шандала М. Г., Звиняцковский Я. Й. Окружающая среда й здоровье населення. — К.:

Наук. Думка, 1988.

7. Шицкова А. П., Новиков Ю.В. Гармония или трагедия? Научно-технический прогресе, природа, человек /Отв. ред. В.П. Казначеев. — М.: Наука, 1989.

Лекція № 34 АЛЕРГІЯ, ЇЇ ПРИЧИНИ, КЛІНІКА І ПРОФІЛАКТИКА

План

1. Поняття про алергію і алергени. Історія вивчення алергічних хвороб.

2. Алергени: їх класифікація і роль у виникненні алергічних хвороб.

3. Суть алергічних реакцій в організмі людини.

4. Роль спадковості у виникненні алергії.

5. Клінічні прояви алергічних захворювань.

6. Поширення алергічних хвороб і їх профілактика.