Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

1. Досягення лікарів Середньовіччя у вирішенні проблем здоров'я людини

У прагенні визначити досягення Середньовіччя щодо вирішення проблем здоров'я, спеціалістам доводиться вирішувати важкі завдання оцінки складних і різнорідних тенденцій. В цю епоху переплелися досить суперечливі течії: греко-римські ідеї, що розвивалися, відродження ранньохристиянського руху, регресивне відношення до надприродної демонології і вплив Сходу. Можна оцінювати досягення цієї епохи за окремими напрямками.

Для середньовічного Заходу в історії розв'язання проблем збереження і відновлення здоров'я характерне поверення до містицизму, магії, демонології, від яких людство сім століть тому було звільнене генієм грецьких мислителів. Порівняно рідкісні приклади раціональних підходів були лише пережитками минулого, а не оригінальними науковими напрямками. Протягом перших п'яти віків після падіння Риму монахи взяли у свої руки справу лікування людини. Вони були однаковою мірою і теологами, і медиками. Тільки в ХІ-ХІІ ст. університет в Салерно діяльністю своїх членів сприяв вивільненню медицини від теології і повернув справу лікування хворих в руки неклерикальних лікарів. Середньовічні вчені вважади своєю основною діяльністю збереження наукової спадщини, а не розробку нових ідей. Лише зрідка помічалися спроби арабських учених внести нове в науку авторитетів, яка суворо охоронялася схоластиками та монахами.

Згідно уявлень середньовічних лікарів кожною частиною тіла лдюдини керувало сузір 'я. Тому при лікуванні хвороби зцілювач зважав на положення зірок на небі.

Найвідомішим ученим серед арабських лікарів був Разі (865-925), котрого називали персидським Галеном. У своїй практиці він поєднував терапевтичні і психологічні методи, як це робили лікарі школи Гіппократа.

Але все ж найбільшої популярності і серед сучасників, і серед нащадків здобув Авіцена (980 - 1037). Його книга "Канон лікарської науки" систематизувала і зіставила філософію Арістотеля, спостереження Гіппократа і висновки Галена. Авіцена, як і Разі, звернув увагу на взаємообумовленість самостійного та психічного і запропонував у досягенні здоров'я думати як про здоров'я тіла, так і про здоров'я душі.

Інструменти для кровопускання

Схема, за якою середньовічні лікарі здійснювали лікування: хрести вказують на ті місця людського тіла, де згідно їх думки слід робити кровопускання, а банки — місця для лікування п 'явками.

Однак практичні психотерапевтичні методи Авіцени і Разі мало використовувалися у практиці європейців. Оскільки монахам ввіряли людину і її хвороби, вони однаково лікували і душу і тіло, і з цієї опіки з'явилася система гуманізованих лікарень. І все ж, якщо деякі духовні страждання і могли полегшуватися з допомогою віри, то органічні (тілесні) порушення — ні. Відомі університети, що були засновані у середні вікі, сприяли розповсюдженню інформації, але не схвалювали винаходів. Схоластики захоплювалися логікою Арістотеля, світські лікарі благоговіли перед Гіппократом і Галеном. Але наука не просувалася вперед.

До кінця XIII століття тоненька течія ідей із грецьких манускриптів перетворилася в могутній потік. У Європі настала епоха Відродження.

Лікар після ампутації кінцівки хворому, обробляв рану водою і припікав розпеченим залізом

Безболісно "лікував" лише король: варто йому лише торкнутися хворого і той вже був зцілений

У період Ренесансу спостерігалось повернення західної людини у світ реальності. Хоча боротьба з релігійними забобонами в цю епоху продовжувалася, проте чітко окреслювалися майбутні зміни. Людина була захоплена пошуком правди про саму себе. Цей пошук стосувався багатьох галузей — науки, філософії, політики, художньої творчості. Століття стимулювало широкі комплексні дослідження людини, які стали основою подальших наукових знахідок. Були відроджені принципи об'єктивного спостереження, що й стало найціннішою складовою частиною спадщини Ренесансу.

На шляху до пошуку істини найактивнішу протидію тих, хто притримувався старі авторитети, витримав видатний анатом — Андреас Везалій (1514-1564). Його праця "Про будову людського тіла" заклала підвалини сучасної анатомічної науки.