Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
268
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Мікроелементи та способи збагачення ними організму людини.

Мікроелементи — це обширна група хімічних речовин, які присутні в організмі людини в надзвичайно низьких концентраціях, але характеризується вираженими біологічними властивостями.

В тілі людини і теплокровних тварин знайдено більшість елементів періодичної системи Д.І. Менделєєва. Фізіологічна роль 76 з них вже встановлена, вивчення інших продовжується.

Мікроелементи накопичуються вибірково в таких органах: цинк — в статевих і підшлунковій залозі, гіпофізі; йод — в щитовидній залозі; мідь — в печінці; нікель — в підшлунковій залозі; літій — в легенях; стронцій — в кістках; хром і марганець — в гіпофізі.

Головними джерелами для організму людини є органічні сполуки, які синтезуються рослинами. Згідно сучасних даних, вони можуть накопичувати в середньому 21-23 елементи, причому 20 у всіх рослин одні і ті ж самі, але у різних співвідношеннях. Виходить, що кожна рослина може дати людині один-два нових елементи. Для задоволення організму в мікроелементах достатньо мати в раціоні 50-60 рослин, при умові, що людина знає який елемент і в якій рослині знаходиться.

Щоб повністю набирати норму елементів, потрібно використовувати в раціоні близько 100 рослин. Так, вчені встановили, що предки людини, щоб насититися, збирали близько 100 рослин. І у раціоні горян-довгожителів народна мудрість зберегла перелік близько 100 культурних і диких рослин.

Є кілька способів збагачення організму людини мікроелементами. Ось один із них, найбільш простий і доступний. Суть його в харчуванні за сезоном. Так, ранньою весною потрібно вживати першу зелень: редиску, земляну грушу, зелень кульбаби, кропиву і так далі. В кінці квітня, на початку травня: ранні огірки, зелень петрушки, зелень цибулі, цілющі трави. Влітку — полуницю, черешню, помідори, салат, абрикоси, вишні і т.д. Взимку потрібно вживати сушені фрукти, коренеплоди, горіхи, поросле зерно, фрукти і т.д.

Відомо, що мікроелементи здатні накопичуватися в організмі і використовуватися в разі потреби. Тому харчування за сезоном — один із вірних і надійних способів, що забезпечує потрібну кількість мікроелементів для нормального функціонування організму людини.

4. Значення води у харчуванні. Оздоровчі і шкідливі напої

Людський організм на 55-65% складається з води. В організмі дорослої людини з масою тіла 65 кг міститься в середньому 40 літрів води; з них близько 25 літрів знаходиться всередині клітин, а 15 — в складі позаклітинних рідин організму.

По мірі старіння людини кількість води в тілі понижується. Багато

213

авторів вважає однією з причин старіння організму зниження здатності колоїдних речовин, особливо білків зв'язувати велику кількість води. Вода є основним середовищем, в якому проходять багаточисленні хімічні реакції і фізико-хімічні процеси (асиміляція, дисиміляція, осмос, дифузія, транспорт та ін.). Організм чітко регулює вміст води у кожному органі і у кожній тканині. Постійність внутрішнього середовища організму, в тому числі і певний вміст води, — одна з головних умов нормальної життєдіяльності.

Вода, яка є в організмі, якісно відрізняється від звичайної. Це структурована вода, вона має дисиметрію. Будь-яка дисиметрія, як і структура — джерело енергії. Вода подібної будови у великій кількості знаходиться у овочах та фруктах, і, звичайно, у свіжевиготовлених овочевих і фруктових соках.

Вода знаходиться в плодах та овочах у вільному і зв'язаному з колоїдами стані. Вільна -(е-трук^гурована) вода містить розчинений в ній цукор, кислоти, мінеральні солі та інші речовини, вона легко видаляється висушуванням. Багато води мають огірки, салат, томати, кабачки, капуста, гарбуз, зелена цибуля, ревінь, кавуни та дині. Як правило, прийом соковитих плодів та овочів насичує наш організм найкращою водою, і нам взагалі не хочеться пити.

Прекрасними характеристиками володіє тала вода. Саме такою водою найкраще задовольняти спрагу, вона надає організму цілющого і омолоджуючого впливу.

Мінеральні води цілющі за складом розчинених в них речовин, а також інформацією, яку водатаібрала в себе, проходячи крізь товщі землі.

"Вода — краще питво для розумної людини". Ця заява зроблена відомим американським філософом XIX сторіччя Торо.

Ось що написано в "Чжуд-ши" про воду:

"Вода буває дощовою, сніговою, річковою, джерельною, колодязною, мінеральною і деревною. Передуючі в цьому ряду кращі наступних. Вода, яка падає з неба, не має смаку, але приємна, насичує, "прохолодна", "легка", подібна елексиру. Вода, яка падає з снігових гір, хороша і така "холодна", що "вогонь" її з важкістю нагріває, але коли вона застоюється, то від неї бувають черви... і хвороби серця.

Вода на чистій землі, яка доступна сонцю і вітру — хороша.

Вода з болота, вода з водоростями, з коренями і листками, яка знаходиться в тіні дерев, солончакова вода, в якій миються тварини, породжує всі хвороби.

Холодна вода допомагає при запамороченнях, блювоті, спразі, спеці тіла, хворобах жовчі, крові і отруєннях.

Окріп зігріває, сприяє травленню, пригнічує гикавку, видаляє слиз, здуття черева, задуху. Охолоджений окріп, не збуджуючи жовчі, видаляє жовч, але через день він стає як отрута, і породжує всі вади."

Спостережливість древніх вражає, а головне — їх рекомендації корисні і для сучасної людини.

214

Важливо знати і таке: вживання продуктів з високим вмістом солей натрію, сприяє затримці води в організмі. Солі калію і кальцію, навпаки, виводять воду. Звідси рекомендується обмежити вживання солі і продуктів, які мають натрій, при захворюванні серця і нирок, а вживати продукти, які багаті на калій та кальцій. При обезводнюванні організму, навпаки, слід збільшити дозу продуктів з натрієм і зменшити — з калієм і кальцієм.

Певна кількість води вимагається як для здорового, так і для хворого організму. При підвищеній температурі організм вимагає більше води, ніж при млявій течії хвороби.

Думки щодо потреби людини в воді різноманітні. Деяким людям, що страждають від запорів, радять пити багато склянок води на день. Людям з підвищеним кров'яним тиском звичайно рекомендують обмежити прийом рідини до 4 склянок на день. В дуже рідкісних випадках лікар рекомендує хворому взагалі не пити воду, замінивши її оздоровчими напоями, такими, як фруктові соки.

Здорові люди рідко відчувають спрагу при правильному харчуванні. При вживанні невеликої кількості солі, перцю або оцту, при відмові від смаженої, жирної їжі людина не буде зазнавати спраги. При перевантаженні харчування прянощами і занадто великою кількістю жиру як наслідок виникає спрага.

При певних захворюваннях хворі п'ють багато води. Надмірна спрага

— один з симптомів діабету. При гарному здоров'ї людина майже не відчуває спраги в проміжках між прийомами їжі. Спрага — це нормальне явище влітку, коли організм втрачає вологу через пори шкіри.

При нормальному здоров'ї організм не вимагає води на додачу до їжі. Люди п'ють за звичкою фруктові соки, воду, різноманітні гарячі напої і т. д. Вода — здоровий напій, коли її приємно пити, коли вона смачна. Саме тоді вона є оздоровчим напоєм. Вода з лимонним соком, як холодна, так і гаряча,

— приємний напій. Такий напій нерідко допомагає відновити здоров'я, якщо він застосовується в якості єдиного джерела харчування (при деяких видах оздоровчого голодування).

Фруктові соки (яблучний, томатний, персиковий, виноградний тощо) також дуже корисні. Потрібно знати, що хоча лимон і грейпфрут кислі на смак, але кінцевий продукт перетравлення їх — луг. Лимон і грейпфрут в свіжому вигляді містять багато вітамінів і мінеральних речовин. Апельсиновий сік інколи краще пити в розбавленому вигляді. Людям з хворим шлунком і кишечником, рекомендується розбавлений апельсиновий сік, а не цільний.

Хворим на виразку не можна забороняти приймати фруктові соки в розбавленому вигляді. Фруктові соки сприяють заліковуванню виразки.

Здорові люди можуть пити, коли вони хочуть, без примусу. Прийом рідини повинен приносити задоволення. Інколи рідка страва з нерозбавленого або розбавленого напою є кращим видом їжі. Така їжа, зокрема, вимагається при фізичній, розумовій або емоційній перенапрузі.

215

Інша їжа — більш громіздка і важко перетравлюється — може викликати спрагу, дискомфорт і т. д.

Свіжі фруктові соки складаються з найчистішої дистильованої води, яка збагачена смачними натуральними речовинами. ^ҐрейпфруїОвий і апельсиновий соки, приготовлені перед самою подачею на стіл, набагато смачніші консервованих або морожених.

Дехто в якості напою використовує молоко і сколотини Як було згадано в попередній лекції, ці продукти правильніше назвати їжею, бо вони вимагають перетравлювання. Молоко рекомендується випивати на початку прийому їжі і в якості основної страви меню. Цього слід дотримуватися і при годуванні дітей і при організації харчування дорослих.

Вважається, що чай, кава, какао і алкогольні напої — шкідливі. Люди широко вживають ці напої тому, що лікарі недостатньо пояснюють їхню шкідливу чинність. Кава, чай і какао містять отруту, що призводять до дегенерації життєво важливих органів. Відомо, що під впливом кофеїну працездатність підвищується, але після цього настає відчуття надмірної втоми. Клітини організму можуть працювати з підвищеним навантаженням тимчасово. Але наступний ефект — це виснаження клітин і зменшення в них запасу енергії.

Доктор X. X. Рагбі стверджує: "Кофеїн — це найсучасніший наркотик. Він створює звикання; викликає постійне порушення роботи серця або навіть захворювання серця, як органічні, так і функціональні, а також захворювання нервової системи".

Кофеїн, що міститься у каві, підвищує кров'яний тиск. Помічено, що після припинення прийому кави за короткий проміжок часу тиск нормалізується. Крім того, кава руйнує печінку. Вона порушує утворення глікогену і може стати причиною діабету. Якщо печінка не здатна перетворювати вуглеводи (глюкозу) в глікоген, то глюкоза потрапляє в кров у надлишковій кількості, і виникають симптоми діабету. Смажена кава сприяє утворенню таких шкідливих речовин, як вугільна кислота, піримідин і ряд інших.

Кофеїн також отрута для нирок. Він порушує поглинаючу спроможність ниркових канальців. Летючі олії у каві і чаї руйнують гемоглобін, пригнічують центральну нервову систему, дихання, викликають перебої в роботі серця.

Чай також виявляє шкідливу чинність на здоров'я. Люди, що звикли пити міцно заварений чай, страждають від головного болю, якщо вони випадково забули його випити. Танінова кислота, що міститься в чаї, може викликати запор, бо вона інактивує пепсин, один з найважливіших травних ферментів шлунку. Виявлено, що чай порушує ферментативну дію слини і перешкоджає перетравлюванню вуглеводів у шлунку.

Тимчасове добре самопочуття, викликане чаєм і кавою, небезпечне, воно викликає збудження нервової системи. Результатом зловживання чаєм і кавою може бути розлад нервової системи (неврастенія) і погіршення здоров'я вцілому.

216

Як правило, медики не роблять спроб пояснити людям наслідки споживання чаю і кави. Вони і самі їх споживають. Лише невелика частина лікарів не вживають збуджуючих напоїв.

^у* % Алкоголь — наркотичний напій. Його чинність при невеликих дозах

\/-1 — збудження організму. В більших дозах він діє як наркотик. Алкоголь може

викликати параліч нервової системи. ''\ ' Алкоголь перешкоджає травленню, бо він виявляє коагулюючу дію на

внутрішню поверхню шлунку. Тому гальмується дія активних травних \-, \ ,,'; ферментів. Вино містить від 10 до 20% алкоголю; бренді, віскі і горілка від

і) 40 до 60%. В психіатричних лікарнях завжди є певна кількість хворих

^ " ,; алкоголиків в стані моральної і психічної деградації.

ї • '-V-,

Люди, що інколи випивають слабкі алкогольні напої, можуть відразу і не відчути шкідливий вплив алкоголю на їхнє здоров'я, але з часом в організмі стануть виявлятися ознаки ослаблення роботи серця, погіршення роботи печінки, травної системи, нирок, а також нервових захворювань в тій або іншій формі. Значна частина хвороб в зрілому і похилому віці викликана - шкідливим впливом алкоголю.

Слід відзначити взаємозв'язок харчування і отруєння алкоголем. Невірне перетравлювання їжі, особливо при неправильному підборі і поєднанні їжі, викликає бродіння продуктів, в результаті чого певна частина їжі перетворюється в алкоголь. Коли за один прийом їжі у певному »*, співвідношенні поєднуються крохмаль і цукор — виникає спиртове бродіння. Наприклад, сніданок з підсолоджених цукром фруктів, зернових або млинців з цукром викликає бродіння в шлунку. При таких умовах травлення рідко буває нормальним.

v Тютюн також виявляє надто шкідливий вплив на організм і, тим не

^., менше, продовжує широко використовуватися як молоддю, так і дорослими ~ ^ людьми. У середній школі необхідно розповідати учням про шкідливий

^ \ /

, ^ "•- вплив тютюну. Нещасна жертва паління спочатку зазнає на своїх нервах

^ "заспокійливий вплив". Чи пам'ятає він або вона нудоту і інші неприємні

прояви, викликані першими затяжками?

.", Відомо, що клітини мозку під впливом нікотину дегенерують; нікотин

»' звужує кровоносні судини, отруює клітини найважливіших органів.

До тих пір, доки їжа і напої будуть невірно вибиратися, людина буде вдаватися до збуджуючих засобів і наркотиків; як результат буде страждати її нервова система, і особливо психіка в результаті отруєння клітин мозку.

Особливої уваги заслуговує вирішення проблеми вживання прянощів. "Людина — це єдина в своєму роді тварина, що старанно чинить над собою самогубство шляхом самоотруєння. Тільки вона здатна отруювати їжу перед тим, як її їсти. Більшість людей постійно страждає від хронічного отруєння. Людина відміряє для себе дозу самої різноманітної отрути, і в середньому ця доза складає близько 50 гран отрути на кожні 24 години. Людина починає отруювати себе зранку кавою. Після сніданку вона викурює цигарку, щоб налагодити роботу шлунку і заспокоїти нерви. Перед обідом вона ковтає 50 г міцного напою для апетиту. Після опівдні вона вважає за потрібне випити

217

чашку чаю, щоб вивести себе з післяобіднього ступора. На ніч їй потрібне снодійне, щоб заснути, а вранці проносне, щоб покращити перистальтику кишечника. Вона псує свою їжу й іншою отрутою, вводячи в неї токсичні речовини і рослини, що завдяки своєму їдкому, гіркому або пекучому смаку самою природою віднесені до класу отрути і визначені непридатними для вживання в їжу. Ці продукти, що застосовуються тільки через їхні смакові якості, але не мають ніякої харчової цінності, відомі під назвою "прянощі".

Доктор Келлог в своїй праці "Нова дієтологія" стверджує: "Прянощі всіх видів повинні бути рішуче виключені з дієти. Всі олії, що виявляються в прянощах, — мають руйнівну дію. При попаданні на тканини у концентрованому виді вони викликають подразнення, пухирі, запалення, а при тривалому контакті з шлунком — навіть серйозне пошкодження його тканин".

При абсорбції кров'ю отруйні олії прянощів приходять в контакт з кожною клітиною організму. Перший удар приходиться на тонкі стінки кровоносних судин. Захисна реакція викликає потовщення останніх, зміну, відому під назвою атеросклерозу. За первинним потовщенням слідує консолідація. Гірчиця і інші прянощі при додаванні в їжу тварин викликають зміни кровоносних судин протягом лише декількох місяців.

Та ж реакція відбувається в нирках, тонкі стінки яких входять в контакт з концентрованими речовинами при виведенні їх з сечею. Нирки піддаються змінам, в результаті яких їхня робота погіршується і може виникнути хвороба Брайта та інші захворювання. Правильно приготована їжа не вимагає жодних приправ.

Питання для самоперевірки

1. Яке фізіологічне значення мінеральних елементів.

2. Дайте характеристику продуктів харчування за ступенем реакції закислення і олужнення.

3. Обгрунтуйте значення для здорового харчування правильного поєднання продуктів, які мають різну ступінь реакцій закислення і олужнення.

4. Поясніть біологічну роль для організму людини макроелементів: кальцію, магнію, калію і натрію, фосфору, сірки і хлору.

5. Які біологічні властивості макроелементів? Які умови поновлення необхідної кількості макроелементів і мікроелементів у повсякденному харчуванні?

6. Охарактеризуйте значення води та фруктових соків у харчуванні людини.

7. Які напої прийнято вважати шкідливими? Чому їх потрібно виводити з раціону харчування людини?

8. Обгрунтуйте згубну роль тютюну і прянощів у харчуванні людини.

9. Чи вплинула інформація даної лекції на ваші погляди щодо звичок харчування? Поясніть.