Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

4. Вітаміни в нашому повсякденному харчуванні

Вітаміни відіграють важливу і різноманітну роль в житті людини. Тому вони повинні постійно знаходитись в його організмі в належній кількості. Вітаміни необхідно повсякденно вводити разом з їжею або в вигляді препаратів. Але забезпечення людини вітамінами з їжею не таке просте завдання, як це може здатись з першого погляду. Звичайно вміст вітамінів в харчовому раціоні непостійний і залежить від багатьох причин: гатунку й виду продуктів, способу і термінів їх зберігання, методів кулінарної обробки харчових продуктів, смаку і т.ін. Так, встановлено, що зниженню вмісту вітамінів в організмі сприяє збільшення споживання продуктів харчування, підданих технологічній обробці, консервуванню й тривалому зберіганню, які втрачають під дією цих процесів значну частину вітамінів; переважне споживання більшістю населення рафінованих, висококалорійних продуктів, таких як хліб, цукор та ін., бідних вітамінами і другими незамінними харчовими речовинами; зниження вмісту вітамінів в харчовій сировині та харчових продуктах. Наприклад, в рослинній сировині відмічається суттєве коливання вмісту вітамінів в залежності від сорту, географічного регіону, погодних умов, агротехніки (вживання добрив, інтенсивність поливу) і т.ін. Такі ж коливання спостерігаються і в харчовій сіфовині тваринного походження. Це залежить від породи і умов годування сільськогосподарських тварин. В харчових продуктах зниження вмісту вітамінів залежить від вихідної сировини, технології переробки і тривалості зберігання.

Необхідно відмітити, що в залежності від складу їжі потреба в вітамінах може суттєво змінюватися. Надлишок вуглеводів в їжі обумовлює потребу в вітаміні В і, надлишок білку — в вітаміні С, недостача білку збільшує потребу в вітаміні А і в вітаміні РР. Крім того, посилене вживання одних вітамінів потребує більшого введення інших. Так, при введенні великих доз вітаміну ^ необхідно вводити вітамін А.

Як наслідок всіх цих фактів раціон людини стає не взмозі покрити фізіологічну потребу в незамінних харчових речовинах — вітамінах.

205

Погіршення матеріального стану і зниження рівня життя більшості населення України, нервово-емоційне напруження і несприятлива екологічна ситуація привели до того, що різко зросла частота і поширеність гіпо- і авітамінозів, особливо у людей похилого віку, дітей і підлітків. Це підтверджується клінічними дослідженнями. Так, дані Українського інституту харчування свідчать про те, що вміст вітаміну А і його каротиноїдних попередників в їжі в середньому складає 1/4 норми, а в деяких випадках — в 25 разів нижче норми. Вміст вітаміну А в плазмі крові у 96,5% обстежених юнаків в віці 18-20 років знижений на 30-60% в порівнянні з нижньою границею норми.

В цих умовах необхідно, щоб не тільки фахівці, але й широкі кола населення мали уявлення про захворювання, які розвиваються при відсутності вітамінів, тобто гіпо- і авітамінозах і змінити свій раціон харчування з тим, щоб запобігти захворюванням і зміцнити здоров'я.

і/ \^ Питання для самоперевірки

1. Поясніть, в чому полягає життєво важлива роль вітамінів для нормального функціонування організму людини.

2. Які основні харчові джерела вітамінів?

3. Яка причина виникнення гіпо- і авітамінозу? Поясніть сутність цих понять.

4. Охарактеризуйте основні клінічні ознаки вітамінного дефіциту?

5. З чим пов'язане зростання фізіологічної потреби людини у вітамінах? Відповідь обгрунтуйте.

6. Які шляхи поновлення вітамінів у нашому повсякденному харчуванні?

1__^—^ Література

1. Гулич М.П., Оноприенко Е.Н. Витаминьї й здоровье // Проблеми питання й здоровья.

— №1—1996.—С. 18-20.

2. Лаврушенко Л.Ф., Грохольская М.А., Карповец П.М. Роль основньїх пищевьіх веществ в питаний спортсменов//Проблемьі питания й здоровья. —№1. — 1996. — С. 15-17.

3. Малахов Г.П. Очищение организма й правильнеє питание. — 3-є изд., перераб. й доп.

— СПб.: ИК "Комплект", 1996. — 356 с. (раздел "Витаминьї". — С. 189-209).

4. Медкова И.Л., Павлова Т.Н. Пища, которая лечит. — М.: Издат. дом МСП. — 512 с. (раздел "Витаминьї й наша повседневная пища". — С. 284-287).

5. Покровский А.А. Беседьі о питаний (Раздел "Витаминьї"). — М.: Зкономика. — 1966.

—С. 104-129.

Лекція № 27