Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Сучасні уявлення про раціональне поєднання продуктів у харчуванні

Ще в глибокій давнині індійські йоги зробили висновок, що одночасний прийом в їжу деяких продуктів викликає в організмі утворення "вікару" — отрути, що призводить до хвороб. Це ж відзначали й медики Давнього Сходу:

"Якщо цінуєш здоров'я, то не їж усе підряд" ("Юсуфова медицина", XV сторіччя).

З сучасних учених найбільш докладно досліджував закони сумісності харчових продуктів Г. Шелтон (1991). Грамотне, логічне їхнє поєднання — це безумовно один з перших кроків до здоров'я без ліків.

В нинішній час вітчизняні лікарі все частіше доходять висновку про необхідність дотримання основних положень правильного поєднання продуктів. І. Неумивакін (1988), який працює в області космічної медицини, спираючись на дослідження сучасних дієтологів, повідомив, що безладне харчування веде до отруєння організму, в якому "рано чи пізно порушується кислотно-лужна рівновага, обмін речовин, послаблюється імунітет...". Він закликав переборювати "багатолітні звички і стереотипи, не боятися упередженого ставлення оточуючих... Виграш — здоров'я.

Багато заперечень проти вчення про сумісність продуктів базуються на припущеннях, що шлунок людини може легко і просто перетравлювати будь-які продукти в усіх поєднаннях. Але ті факти, що приводить Г. Шелтон — лікар-гастролог, фізіолог, дієтолог, гігієніст — і його однодумці, а також наукові дослідження, на які вони посилаються, змушують серйозно замислитися над цією проблемою.

Близьке знайомство з книгою Г. Шелтона "Правильне поєднання харчових продуктів" не залишає сумнівів у тому, що наражати на критику його положення, по суті, ні за що... Сотні (а може, і тисячі) разів кожний з нас мимоволі несвідомо харчувався "за Г. Шелтоном", навіть не підозрюючи цього. Ніхто ніколи ще не постраждав від того, що спочатку з'їв м'ясо, а потім картоплю, або кашу без цукру, або молоко без тістечка. Але без сумніву, ми приносимо собі величезну шкоду, коли поїдаємо все підряд, лише б швидше задовольнити голод. Правильні природні інстинкти у харчуванні дозволяють зберегти активність і здоров'я всьому живому на землі. Навіть птахи, виявляється, клюють зерна і комах в різний час дня. Народ в старовину не їв різносоли, про що свідчать твори російського фольклору (пісні, билини, казки) давньої літератури, літератури XVIII сторіччя, праці істориків, але більш за все — що збереглися ще де-не-де в глухих селах.

Ті люди, що живуть, дотримуючись основних законів сумісності продуктів не знають відчуття важкості у шлунку, печія, тупі болю в кишечнику.

"Більш 50 років, витрачених на вивчення проблем харчування здорових і хворих, слабких і сильних, старих і молодих, показали, що перехід на правильне харчування швидко призводить до поліпшення здоров'я в

234

результат полегшення роботи, що виконується травними органами" — пише Г.Шелтон у своїй книзі "Правильне поєднання харчових продуктів".

Наведемо ряд практичних висновків з цієї книги, які зроблені І.Литвиновою (1989):

7. Білкову і крохмалисту їжу необхідно їсти в різний час. Природні поєднання білків, жирів і крохмалів (наприклад, молоко, крупи, вершки і хліб) не важкі для перетравлювання, але неприпустимі випадкові поєднання: хліб — м'ясо, хліб — яйця, каша — яйця, картопля — м'ясо, каша — молоко, хліб — шинка і т. п. Шлунок по-різному реагує на крохмалисту ЇЖУ І на білкову. Перші стадії перетравлювання крохмалів і білків відбуваються немов у протилежних середовищах: для одних вимагається лужне (в основному — птіалін слини), а інших — кисле (пепсин та інші ферменти). Якщо ще при невеликих кількостях з'їденої їжі шлунок може сам впоратися з роздільним перетравлюванням білку і крохмалю, то при вживанні великих обсягів їжі і різноманітних сумішей — ковбас, сосисок, котлет та інших — нормальне травлення буває ускладнене, бо білки в основному перетравлюються у нижньому відділі шлунку (де розміщені залози, що виділять пепсин та інші травні ферменти), а крохмали — у верхньому (де триває слинне травлення). "Природа ніколи не виробляє сендвічі !". Англійці, яких Г. Шелтон хвалить за бережне відношення до багатовікових традицій у харчуванні, завжди спочатку їдять м'ясо, а вже потім — пудинг. Таким чином, м'ясо, яйця, сир, і горіхи завжди слід їсти спочатку, а через деякий час — крохмалисту їжу.

2. Приймати білкову їжу і кислотні продукти слід роздільно. Споживання водночас з білками лимонного, грейпфрутового, апельсинового або томатного соків, оцту і всіляких інших кислот не допомагає шлунковому травленню (як це було прийнято думати), а, навпаки, розладнує його, руйнує пепсин, призводить до загнивання їжі. Тому не можна їсти м'ясо рибу, яйця та інші білкові продукти з салатами, якщо в якості приправи використовується лимонний сік, оцет або майонез. Алкоголь в поєднанні з білками теж дуже шкідливий: під впливом спирту пепсин легко згортається.

Виняток можна зробити тільки для сиру і горіхів, бо вони містять достатню кількість жиру, який здатний уповільнити процеси розкладу.