Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Практичні рекомендації щодо нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту

Знаючи фізіологію травлення, потрібно на практиці діяти згідно неї. І якщо раніше були відхилення, то поступово вони стануть вирівнюватися і шлунково-кишковий тракт запрацює нормально.

Існують деякі рекомендації, які спрямовані на нормалізування роботи шлунково-кишкового тракту.

1. Вживайте рідину за півгодини до прийому їжі

Для перетравлювання їжі виділяються травні соки, які містять ферменти. Якщо випити безпосередньо перед прийомом їжі якусь рідину, то ці ферменти розріжуються і змиваються в нижні відділи шлунково-кишкового тракту. В результаті їжа буде знаходитися в шлунку, доки організм не синтезує і не виділить нові. Або їжа "пройде" не оброблена шлунковими соками в нижні відділи, де піддасться гниттю і бактеріальному розкладу з послідуючим всмоктуванням цих продуктів в кров'яне русло. Життєва сила організму витрачатиметься на синтезування додаткової порції ферментів і знезаражування продуктів життя від неперетравленої їжи. Відбувається перенапруга секретарного апарату шлунка, дванадцятипалої кишки. Замість нормальних 700-800 мл. шлункового соку з коцентрацією 0,4-0,5% соляної кислоти організму потрібно буде секретувати в 1,5-2 рази більше. Тому з часом в шлунку розвивається понижена кислотність, гастрит та інші розлади.

Крім того, рідина швидко проходить в нижні відділи шлунково-кишкового тракту, які виконують свою функцію і мають свою рН середовища. Це середовище довільно змінюється, змивається захисний гар слизу, і як наслідок виразковий процес в дванадцятипалій кишці та інші порушення у цьому відділі.

Отже, потрібно вживати рідину не менше, ніж за ЗО хв. до прийому їжі.

184

2. Не пийте нічого деякий час після їжі.

В залежності від виду їжа знаходиться в шлунку 2-3 години, а у тонкому кишечнику 4-5 годин.

Приблизно через 2-4 години травний процес тільки набирає силу в тонкому кишечнику. Перетравлення і всмоктування харчових речовин проходять в певних зонах тонкого кишечника. Рідина, яка випивається людиною відразу після вживання їжі, не тільки розбавить травні соки тонкого кишечника, але й змиє поживні речовини мимо "ділянок" їх засвоєння.

Підшлункова залоза, печінка, а також залози, які розташовані в самій тонкій кишці, будуть вимушені синтезувати нову порцію секрету, забираючи ресурси організму і перенапружуючись при цьому.

Після їжі, багатої на вуглеводи (каші, хліб і т.д.) можна пити через З години, а після білкової (м'ясо, риба і т.д.) — через 4-5 годин.

Якщо не виникне гостре бажання задовольнити спрагу, потрібно прополоскати рот і зробити 2-3 невеликих ковтка. З переходом на правильне харчування людину не буде мучити спрага.

3. Ретельно пережовуйте їжу

Це дає можливість перегнати через слинні залози кров, очистити її від токсинів та інших непотрібних речовин. Фермент лізоцим нейтралізує їх шкідливий вплив.

Висока мужність слини сприяє підтримці нормального кислотно-лужної рівноваги організму. Акт жування підсилює перестатику. Якщо єх погано подріблено, тоді від цього страждає як порожнинне, так і пристінне травлення, а у товстому кишечнику ці великі часточки їжі стають доступні мікроорганізмам, гниють і утворюють "завали" калових камінців.

З цих причин не рекомендується пити під час їжі. Взагалі ще стародавні мудриці помітили, який вплив справляє вживання рідин. Ось що написано в "Чжуд-ши": "Якщо пити, під час і після прийому їжі, то тіло... відповідно стане товстим або схудне".

Ретельно пережовуйте і нічим не запивайте.

4. Не вживайте їжу у негативному емоційному стані, Стомленість, біль, страх, горе, хвилювання, депресія, гнів, лихоманка і т.д. призводять до того, що травні соки перестають виділятися і нормальний рух (перестальтика) травного тракту уповільнюється або зовсім припиняється. Вище згадувалося, що соковідділення у шлунку відноситься до легкогальмівних актів. До того не при емоційних спалахах виділяється адреналін, який викликає поляризацію мембран на перетравлюючих клітиннах тонкого кишечника. Їжа, яка споживається в такому стані, не засвоюється, гниє — звідси пронос і відчуття дискомфорту.

5. Не вживайте їжу надто холодну, або надто гарячу. Травні ферменти активні тількі при температурі нашого тіла. Якщо їжа

буде холодна або гаряча, вони почнуть повноцінну свою дію тільки тоді,

коли їжа буде мати температуру тіла.

Тому потрібно напої та їжу вживати помірної температури.

185