Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Вплив соціально-біологічних факторів на демографічний процес.

Україна постійно поповнювала страшні спустошення, заподіяні їй монголо-татарами, громадянською війною, голодомором. Другою світовою війною. Сучасний же аналіз перебігу демографічних процесів і даних про стан здоров'я населення республіки ясно свідчить про те, що існування народу України перебуває під загрозою. Це виявляється щонайменше в трьох аспектах.

По-перше, хоч і в повільному, але неухильному наростанні стрімкості тенденції до вимирання. Демографічна ситуація на сьогодні характеризується низьким рівнем смертності, катастрофічним зниженням

60

природного приросту. Для України різке скорочення процесу відтворення розпочалося в 1988-89 роках. У 1992-1993 роках природний приріст населення становив нуль. І, на жаль, у 1997 р. природний приріст населення становив мінус 6.

До речі, народжуваність в Україні свідомо підтримується на низькому рівні. Згідно з соціологічними опитуваннями, майже 60% заміжніх жінок мають намір обмежити сім'ю 1-2 дітьми. Серед причин цього явища слід назвати високу зайнятість жінки у суспільному виробництві, тяжкі економічні умови життя молодих сімей. Через низьку гігієнічну освіченість, майже повну відсутність контрацептивних засобів ми займаємо ганебну першість у світі за кількістю штучних абортів. Щороку в Україні їх реєструється понад 1 млн. І особливо зростає їх кількість серед неповнолітніх. Якщо додати, що після аборту жінку чекає значне ускладнення здоров'я (30% — запальні процеси, 60% — вторинне безпліддя, 22% — недоношування вагітності), зразу стає зрозумілим, скільки втрачає на цьому народ України.

Дитяча смертність в Україні — одна з найбільших у Європі і становить 13 на 1000 новонароджених (для порівняння в Японії — 5,9; в Швеції — 6; США — 9).

По-друге, структура та динаміка патологій дозволяє зробити висновок про початок і швидке наростання темпів процесу руйнування спадковості населення України, що виливається в його фізичне і розумове виродження. Зараз вроджена та спадкова патологія виходить на 2-3 місце дитячої смертності і захворюваності.

За останні 10 років народження нежиттєздатних дітей та немовлят ненормально малої ваги збільшилось у 5 разів. Різко зростає кількість дітей з психічними розладами.

Усе, про що мовилось вище, означає, що при збереженні розглянутих тенденцій через 1-2 покоління (30-60 років) основна частина молодого корінного населення республіки складатиметься з психічно й фізично неповноцінних людей.

3. Вплив техногенних факторів на здоров'я населення.

Можна навести декілька прикладів ясно вираженого взаємозв'язку між станом здоров'я людей та рівнем забруднення середовища, а саме: хімічного й радіологічного (наслідки Чорнобильської аварії).

Так, оцінити якість атмосферного повітря України слід однозначно — незадовільна. Тільки в атмосферу за рік потрапляє понад 300 кг різноманітного бруду в розрахунку на кожного жителя республіки. Негативного впливу атмосферних забруднень зазнає біля 17 млн. Чоловік (34% населення).

А тепер простежимо стан атмосферного повітря і здоров'я населення. Частота природжених вад розвитку дітей у містах з забрудненням навколишнього середовища в три-чотири рази вища, ніж у відносно чистих. У районі металургійних центрів Донбасу хвороби органів дихання у дітей реєструється удвічі частіше, порівняно з відносно чистими районами. В

бі

містах Сєвєродонецьку, Рубіжному, Черкасах, де панує хімічна промисловість, загальний рівень захворюваності населення на 25-40% вищий. Окрім високої захворюваності органів дихання, тут багато хвороб алергічного, онкологічного характеру, вад розвитку. В місті Рубіжному захворюваність дітей на злоякісні новоутворення у 6-8 разів перевищує середньореспубліканську, а в М.Кременчуці — в 5-7 разів більше захворювань крові.

Інший приклад взаємозв'язку — вплив на здоров'я населення продуктів хімізації сільського господарства. Щороку в сільському господарстві України використовується понад 5 млн. Тон мінеральних добрив, 17,5 тис. тон хімічних засобів захисту рослин (пестицидів), що в перерахунку на душу населення (разом з грудними дітьми) становить майже 100 і 3,5 кг відповідно. Дослідження,. проведені установами Міністерства охорони здоров'я України, свідчать, що в зонах інтенсивного використання пестицидів загальна захворюваність населення значно вища. Найзначнішими є зміни в частоті патології нервової системи, органів кровообігу, дихання, травлення і особливо у віці після 40 років. Установлено пряму кореляційну залежність між частотою злоякісних новоутворень і асортиментним індексом застосовуваних пестицидів.

З 1986 року внаслідок аварії на ЧАЕС Україна, як регіон світу, де відбулася екологічна катастрофа з утратою на великій території умов для життя людини, привернула до себе особливу увагу світової і європейської наукової громадськості і державних діячів. Чорнобиль — найпекучіша біда нинішнього і прийдешніх поколінь українського народу. На радіаційне забруднених територіях України продовжує проживати близько 1,5 млн. Населення. Понад 150 тис. осіб, у тому числі майже 60 тис. (!) дітей, уражені дозою, вищою за допустиму. З цих дітей 13 тисяч отримали понад 200 бер. А 8 тисяч дорослих — понад 500 бер. Більш як 110 тис. жителів України, в основному молодого віку, брали участь у ліквідації наслідків аварії в 30-кілометровій зоні та безпосередньо на ЧАЕС і отримали різні дози опромінення. Ось така сумна статистика.

Підсумовуючи короткий аналіз техногенно-екологічної ситуації та стану здоров'я населення різних регіонів України, можна зробити висновок, що сучасне екологічне становище є критичним. Вивчення ж стану здоров'я населення є однією з найважливіших проблем медицини, а рівень суспільного здоров'я можна розглядати як комплексний показник розвитку суспільства.

(_[ <^ Питання для самоперевірки

1. Назвіть природні фактори, що зумовлюють стан здоров 'я населення України.

2. Назвіть соціальні фактори, що впливають на стан здоров 'я населення України.

3. Які техногенні (антропічні) чинники найбільш згубно діють на організм людини?

4. Як можна визначити сучасну екологічну ситуацію в Україні?

5. З 'ясуйте природні та соціальні фактори, які найбільш згубно діють на стан здоров 'я населення у вашій місцевості?

62