Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

1. Харчування і емоційна напруга

Вивчення психосоматичних недуг показує, що негативні емоції здатні порушити ендокринний баланс в організмі, стан кровообігу (тиск і т. п.), провокувати емоційний стрес, що призводить до розладу обміну речовин, а значить і до хвороб. З іншого боку, порушення обміну речовин, які пов'язані з неправильним, неповноцінним харчуванням, в багатьох випадках стає істинною причиною виникнення психічної неврівноваженості.

Давно відомо, що різкий дефіцит поживних речовин, вітамінів і мікроелементів викликає серйозні психічні захворювання. В останні роки отримані дані про те, що пограничні зони емоційних розладів також викликаються або погіршуються збоєм у функціонуванні системи травлення.

Зовсім нещодавно дослідники з'ясували, що деякі люди генетичне схильні споживати додаткові поживні речовини (переїдати). І у багатьох випадках лише зміна характеру харчування на оптимальний, достатньо для лікування. В інших випадках поєднання різноманітних форм терапії з оптимальною дієтою призводило до видужання.

299

Численні стани, які звичайно кваліфікуються як "психічні", насправді дуже часто є порушенням обміну речовин (метаболізму) як результат вживання бідної поживними речовинами їжі. В таких випадках іноді достатньо просто замінити психоаналіз на вітаміни.

Психодієтика — наука про правильне, оздоровче харчування з метою підтримання норми психічного здоров'я вказує, що в багатьох випадках зміна дієти принесла значне полегшення і видужання пацієнтам, що страждають від шизофренії, алкоголізму, наркоманії, психозів, депресії та інших серйозних хвороб. Безумовно, що цей факт принесе нову надію людям з обтяженою психікою. Історія хвороб людей з менш серйозними захворюваннями - нервовими, людей напружених, надто збудливих, надмірно товстих або худих, яким допомогла зміна в дієті, надихає багатьох провести аналогічні корекції у своєму раціоні.

Клітини мозку, як і всі живі клітини, звичайно потребують достатнього живлення. Психодієтика приводить наукові докази, що пояснюють чому "працює" теорія харчування, а також пропонує поетапні програми для тих, хто захоче з допомогою харчування нормалізувати своє здоров'я. Деякі наведені тут опитувальники допоможуть визначити самостійно сприйнятливість емоційному зривові, інші опитувальники покажуть, як зміна дієти буде сприяти поліпшенню стану здоров'я.

Дослідження показали зв'язок між помилковим харчуванням і майже всіма емоційними травмами, включаючи депресії зі схильністю до самогубства, автомобільні катастрофи, помилки пілотів, дитячу злочинність, психічну загальмованість, сексуальні відхилення і безліч інших, більш буденних скарг (див. табл. № ЗО). На практиці можна переконатися, що у переважаючій кількості випадків розлучене подружжя страждало від порушення балансу цукру в крові, що призводив до роздратованості, спалахів гніву, патологічної чутливості до образ та надмірної втоми.

Таблиця № ЗО

Взаємозалежність між характером харчування і психічними порушеннями

Характер харчування

Психічні порушення

Неповноцінне харчування

Депресивний психоз

Надмірне окислення нікотинаміду

Шизофренія

Низьке засвоєння вітаміну В 12

Плутанина в думках, параноя, подвоєння особистості

Патологія метаболізму натрію та калію

Емоційні порушення

Ненормальний розподіл натрію

Меланхолія

Патологічний метаболізм цукру

Шизофренія, депресивний психоз, неспецифічна депресія, алкоголізм, маніакальний психоз, неспокій, роздратованість, втома, плутанина в думках, не контрольовані емоційні вибухи

Патологічний метаболізм аскорбінової кислоти

Шизофренія

Патологічний метаболізм вітаміну Вб

Депресія

300

В більшості таких випадків органічних захворювань не було, і рекомендації щодо харчування усували ці неприємні симптоми і часто приводили до примирення.

На думку Є. Хераскіна та У. Рингсдорфа, головна новина , яка дає надію людям, полягає в тому, що зовсім немає необхідності страждати від таких серйозних емоційних зрушень, перш ніж вони зможуть отримати полегшення від психодієтичного підходу. Тисячі людей, що вважають себе здоровими, при медичному дослідженні, як з'ясувалося, страждали ранніми симптомами емоційних зривів. Як майбутні жертви психічних захворювань, про які вони ще не підозрюють, люди повинні негайно вжити кроки для поліпшення свого харчування.

Можна переконатися, що кожна хвороба — як фізична, так і психічна — породжується комбінацією обставин, що виникають як всередині, так і поза організмом. Логічно звідси витікає, що хворобу можна попередити або вилікувати шляхом профілактики патогенних впливів, що діють як з середини, так і ззовні організму: ми можемо "заразитися" від мікробів, але ми також можемо скорелювати спосіб життя, який схиляє індивіда до захворювання.

Так само як організм людини може виявляти знижену опірність (або підвищену чутливість) до мікроорганізмів, так і мозок стає більш сприйнятливим до емоційних розладів — психічних "мікробів" (стресів, конфліктів, комплексів і т.д.), коли він недостатньо зміцнений проти атак психічної природи.

Ми всі живемо в атмосфері, яка насичена хвороботворними агентами, — негативні біологічні і психічні чинники всюди і постійно навколо нас. Як психіка, так і фізіологія організму можуть стати більш витривалими, якщо їхня опірність (резистентність) збільшується. А раціональна дієта з відповідними поживними елементами є вкрай важлива для розвитку цієї опірності.

Лікарі Горвард і Левіс у своїх дослідженнях з психосоматики доводять, як негативні емоції можуть змінювати ендокринний баланс, порушувати кровообіг, процеси травлення, підвищувати тиск, змінювати температуру тіла і викликати такий постійний стан емоційного напруження, що веде до хвороби. Емоційний дистрес є одним з чинників, який знижує резистентність організму.

Слід пам'ятати, що їжа, може захистити людину, підтримати її здоров'я, як психічне, так і фізичне.

Доведено, що найбільш важливим шляхом поліпшення стану клітин головного мозку людини ,що занедужала — це надання можливості отримання повноцінного поживного раціону, який не має жодних сурогатів. Клітини мозку одержують з крові тільки ті поживні елементи, що є в їжі, яку людина споживає. Елементи, необхідні для живлення мозку: аскорбінова кислота, ніацин (цинамід, Вз), тіамін, піридоксин, Ві2, фолієва кислота, магній, глютамінова кислота, триптофан, рибофлавін, пантотенова кислота, біотин, йод, калій, всі амінокислоти, особливо лізин, треонін, інозитол.

ЗОЇ

Таблиця № 31 ілюструє взаємозалежність деяких психічних станів людини від нестачі ряду вітамінів та мікроелементів, що надходять з їжею до клітин мозку людини.

Таблиця № 31

Взаємозалежність психічних станів людини від нестачі деяких вітамінів та мікроелементів

Дефіцит вітамінів, мікроелементів

Симптоми деяких психічних станів

Вітамін Вз

Безсоння, нервозність, роздратованість, плутанина в думках, відчуття тревоги, страху, депресія, галюцинації

Вітамін Ві (тіамін)

Втрата апетиту, депресія, роздратованість, плутанина в думках, втрата пам'яті, неспроможність сконцентруватися, підвищена чутливість до шуму

Вітамін (рибофлавін)

Депресія

Пантотенова кислота

Депресія, неспроможність переносити стрес

Вітамін (піридоксин)

Патологічні реакції у психічно неповноцінних дітей

Вітамін Ві2 (кобаламін)

Складнощі в концентрації і запам'ятовуванні, ступор під час депресії, галюцинації, маніакальна або параноїдальна поведінка

Біотин

Депресія, апатія, паніка, галюцинації

Йод

Кретинізм

Калій

Нервозність, роздратованість, психічна дезорієнтація

Магній

Параноїдальний психоз

Кальцій

Роздратованість, невроз, втома, напруженість, безсоння

Як видно з таблиці №31, клітини мозку потребують надходження в їжу ряду поживних речовин, і дефіцит деяких з них змінює в тій чи іншій мірі функції мозку. Оптимальне функціонування деяких харчових інгредієнтів залежить від наявності інших харчових інгредієнтів. Тому, їжа, яку вживає людина для підтримки хорошого психосоматичного здоров'я, повинна бути збалансована.

Серед найбільш розповсюджених продуктів харчування є такі, що є чинниками психічного ризику, наприклад, рафіновані вуглеводи — передозовка їх сприяє виникненню багатьох хвороб. Вони дають так звані пусті калорії, бо в них різко не вистачає вітамінів, мінеральних солей, повноцінних жирів і білків. До рафінованих вуглеводів відносяться:

рафінований цукор, готові концентрати каш і супів, рафіноване борошно вищих сортів і вироби з нього, рафіновані крупи (полірований рис, манка), цукерки, солодощі, готові десерти, підсолоджені безалкогольні напої та ін.

Шкідливі звички харчування, яких дотримується більшість сучасних людей, нелегко змінити, і, тим не менше, слід спробувати обирати раціональну їжу.

Але існує ще одна крайність у виборі стилю харчування: надмірна увага до всіляких дієт.

Продукти, які викликають дистрес. рафінований цукор, готові концентрати каш і супів, рафіноване борошно вищих сортів і вироби з нього,

302

рафіновані крупи (полірований рис, манка), цукерки, солодощі, готові десерти, підсолоджені безалкогольні напої та ін.

Продукти, які сприяють зняттю нервово-емоційної напруги, сирі овочі і фрукти, ягоди, зелень, горіхи, мед.

Заспокійливу дію на нервову систему надають соки з гарбуза і кабачків, вони також сприяють поліпшенню сну. Потрібно пити 1 стакан сока щоденно протягом 1-2 місяців з перервою на декілька днів після першого місяця. Для покращення смаку кабачкового соку до нього потрібно додати сік моркви і лимона.