Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Розділ VII основи психічного здоров'я

Лекція № 35

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ'Я ІНДИВІДА ЯК СКЛАДОВА ДОСКОНАЛОГО ЗДОРОВ'Я

План

1. Психічне здоров'я — шлях до щастя і довголіття.

2. Нервова система як матеріальна основа психіки людини.

3. Психоемоційні перевантаження, фактори його виникнення.

4. Стрес як неспецифічний адаптаційний процес. Психологія і концепція стресу.

5. Індивідуальні відмінності реагуванння людей на стрес.

1. Психічне здоров'я — шлях до щастя і довголіття.

Стан психічного здоров'я населення обумовлює щастя і довголіття як окремої людини, так і процвітання всієї нації. Однак за останні роки у стані здоров'я населення України намітилася стійка тенденція до погіршення. Положення обтяжується одночасним пониженням психічного стану здоров'я населення країни: за останніми даними 2 мільйони з 52 мають нервово-психічні розлади різної етіології, зростає число психопатичних особистостей, а психічно нормальні люди стають хворими за тією причиною, що не знають дієвих механізмів збереження, зміцнення і відновлення психічного здоров'я в умовах постійних фізичних та інтелектуальних перевантажень, стресів, соціальних негараздів.

На думку В.І.Бєлова, який розкриває ряд важливих аспектів даної проблеми у розділі "Психічне здоров'я" (кн. "Психологія здоров'я", 1994), активному довголіттю сприяють такі психічні якості і риси характеру:

стійка психіка, яка досягається самовихованням і аутотренінгом;

доброта, чесність, чуйність, добросовісність і почуття гумору; бажання жити. Перераховані фактори більш повно реалізуються при інтелектуальній насиченості життя, творчій праці й сімейному благополуччі.

В той же час, хвилювання, горе, страх та інші емоції, які напружують і турбують людину, є ворогами здоров'я. Реалізуючись в стресовий синдром, вони порушують наше нормальне самопочуття, породжують дискомфорт і хворобу. Мабуть, неможливо знайти людину, які й би був незнайомий стан сильної нервової напруги. Добре, якщо такий стан швидко проходить. Якщо ж він не дає спокою протягом тижнів, місяців і більш тривалий час, то перетворюється в серйозну життєву проблему. Особливо актуальною вона стає, коли людина відчуває, що у неї починає Ооліти серце чи шлунок, "стрибає" тиск, і вона розуміє, що її хвороба виникла, як говорять, на нервовому грунті, тобто під впливом тривалої емоційної перенапруги. Так виникає шлях до психічного нездоров'я індивіда, який тягне за собою цілий

276

"шлейф" соматичних захворювань: порушення ендокринного балансу, роботи органів травлення, кровообігу, підвищення тиску, зміна температури тіла і т.д.

Зв'язок соматичних захворювань з нервовими хворобами був помічений давно, невропатолог М.Аствацуров відмічав, що у людей, які схильні до почуття страху, внутрішнього напруженим, частіш за все спостерігаються хвороби серця, а у схильних до гніву —хвороби печінки, у людей апатичних, з пониженим життєвим тонусом — хвороби шлунку і кишечника. Негативні емоції можуть призвести до загострення протікання виразкової хвороби діабету, гіпертонії.

Сучасна наука, яка базується на працях видатних вчених І.Сєченова, І.Павлова, А.Ухтомського, В.Бехтерєва та їх учнів, підтвердила єдність соматичного і психічного в людині. Фізичне здоров'я і психічний стан нерозривні і взаємопов'язані. Народна мудрість виразила це у прислів'ї: "В здоровому тілі — здоровий дух". При цьому під здоровим духом звичайно розуміється здатність людини до повноцінної трудової діяльності, творча активність. Але, правильно відображаючи єдність тіла і духа (психо-), прислів'я не зовсім точно віддає пріоритет у здоров'ї тілу. Відомо багато прикладів, коли саме здоровий дух, сильна психіка підкоряють слабке тіло, забезпечуючи цим його здоров'я. Видатний російський полководець О.Суворов, який народився хворобливою дитиною, в результаті загартовування організму і суворого режиму виробив у себе виключну фізичну витривалість. Саме ця витривалість дозволяла йому вдало переносити військові труднощі і бути прикладом для вояків. М.Островський, О.Маресьєв та багато інших довели, що сильна духом людина може долати тілесні недуги. Можна привести ще багато прикладів того, як воля і наполегливість допомагають людині зберегти можливість для плідної діяльності при тяжких тілесних захворюваннях. Це дало можливість Бернарду Шоу стверджувати: "Здорове тіло продукт здорового розуму". Всі ці факти примушують уважно розглянути роль психіки у забезпеченні здоров'я, щастя і довголіття людини.