Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2.4. Токсикоманія

Останнім часом широкого розповсюдження серед молоді набуло зловживання деякими лікарськими препаратами і продуктами побутової хімії з метою одурманюючої дії на організм — токсикоманія.

У зв'язку з бурхливим розвитком фармакологічної промисловості і синтезування нових медичних препаратів, з кожним роком кількість медикаментів, що викликають токсикоманію, збільшується. Отримали поширення різноманітні синтетичні ароматичні засоби, які також провокують розвиток токсикоманії.

Загальне уявлення про застосування в медичній практиці психотропних препаратів дає класифікація ВООЗ, подана в таблиці № 36.

Ряд з цих лікарських препаратів можуть викликати наркоманію або токсикоманію. До таких препаратів відносять також і снодійні. Їх об'єднує те, що у людини може виникнути патологічна звичка до зловживання цими препаратами. Мотивація до постійного вживання психотропних засобів може бути продиктована, по-перше, прагненням до отримання ефекту розслаблення, ейфорії, і, по-друге, бажанням забутися, відійти від проблем,

330

подолати погане самопочуття, створити хоча б тимчасовий психологічний комфорт.

Таблиця № 36

Види психотропних препаратів і їх фізіологічна дія на організм людини.

Назва препарати

Дія на організм людини

Нейролептики

Терапевтичний ефект при психозах та інших психічних порушеннях

Анксиолітичні седативні засоби

Знижують патологічний жах, збуджують організм

Антидепресанти

Подолання патологічних депресивних станів

Психостимулятори, препарати лізергінової кислоти (ЛСД)

Психостимулюючий ефект, зниження апатії, депресивного стану

Досить розповсюдженими препаратами є транквілізатори. Вони можуть викликати залежність, швидко з'являється толерантність, можливі абстинентні психози. Фізична залежність проявляється в почутті страху, безсонні, вегетативних порушень (підвищеній пітливості, м'язових судомах і. т.п.).

Інша група психотропних лікарських препаратів — антидепресанти. Ці речовини викликають у людини ейфорію і загальне збудження. При закінченні лікування антидепресантами може виникнути фізична залежність у вигляді вегетативних порушень.

Відома небезпека виникнення токсикоманії пов'язана з кофеїномпрепаратом, що відноситься до групи ліків, які стимулюють функцію нервової системи. У певних дозах кофеїн підвищує розумову і фізичну працездатність, зменшує стан сонливості і втоми. Але великі дози призводять до виснаження нервових клітин. При зловживанні кофеїном і кофеїновмістними продуктами — кофе, чаєм, виникає хворобливий стан — кофеїнізм. Він характеризується безсонням, тяжкими сновидіннями, головними болями, трапляються судомні напади; серцева аритмія супроводжується почуттям тривоги і страху, деформується процес мислення, він стає малорухливим.

Небезпечний різновид кофєїнізму — теїзм, який викликається зловживанням концентрованим відваром чаю. Прийом його викликає прискорення мисленнєвих процесів з одночасним збудженням, підвищену працездатність і подолання втоми. Однак, швидко виникає фізична залежність, яка виявляється при припиненні вживання у порушенні сну, різних психопатіях, деформації особистості.

Ще один вид токсикоманії, який останнім часом став досить поширеним — це нюхання виробів побутової хімії. Механізм дії препаратів цього класу на нервову систему ще досить мало вивчений. Відомо, що довготривала дія їх парів має сильний галюциногенний ефект. Ці препарати

331

не викликають ейфорії, вони лише пригнічують свідомість на рівні звичайної токсичної дії. Фізична і психічна залежність не формується. Але виникає порушення у внутрішніх органів: запалення слизових оболонок носоглотки, дихальних шляхів, стравоходу, міокардіодистрофія, гепатит тощо. Вікова категорія токсикоманів досить обширна; від 9 років до 40-50 років. Але співвідношення кількості людей, які мають токсичну залежність, різна — переважають діти і підлітки.