Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Токсикоз вагітності, передчасні пологи та заходи щодо їх запобігання

Токсикоз вагітності

Специфічні токсикози вагітності, класичні токсикози з тріадою симптомів — протеінурією, гіпертонією і набряками, моносимптоматична гіпертонія і, можливо, також довготривала тяжка блювота звичайно приводять до затримки росту плода. Але якщо народжується жива дитина, наслідки патології внутрішньоутробного розвитку, пов'язаного з токсикозом вагітності, рідко відображаються на здоров'ї дорослої людини.

Передчасні пологи .. Недостатність, є найважливішою причиною перинатальної смертності,

^-Л* ^——*—————-————————————-..——-— "~" '"-•

/'переважаючою причиною захворюваності новонароджених і важливою причиною патологічних станів у дорослих. Більше 75% випадків смерті в перинатальному періоді пояснюється передчасним народженням, хоч лише тільки 8% всіх пологів передчасні. Було встановлено багато провокуючих факторів (див. схему № 5).

Як видно зі схеми, деякі фактори мають соціально-економічну природу і не можуть бути усунуті шляхом лікарняних заходів. Але ризик таких

101

факторів, як тютюнокуріння, інфекція сечовивідних шляхів, травми при нещасних випадках може бути усунений або зменшений зусиллями самої жінки, якщо вона дотримується порад фахівців і веде здоровий спосіб життя.

Фактори, які викликають передчасні пологи

Тютюнопаління

Інфекція сечовивідних шляхів

Ускладнення вагітності

Фактори, які викликають передчасні пологи

Перша вагітність

Вік вагітної до 20 років або більший за 35

Вроджений порок серця

Малий хвилинний об'єм серця

Хронічні інвалідизуючі хвороби

Травми при нещасних випадках

Фактори, пов'язані з плацентою

Схема № З

Для раціонального лікування будь-якого патологічного стану необхідне глибоке розуміння патофізіології. На жаль, фізіологія пологів у людини ще не повністю досліджена; невідомо також, чи ідентичні механізми передчасних пологів і пологів, які відбулися у визначений термін, хоч їх клінічні ознаки, крім часу, зовсім аналогічні. Сьогодні є всі підстави вважати, справедливою точку зору, висловленою ще Гіппократом про те, що первинний сигнал для початку пологів йде від нервової системи.

"Ведення" недоношених дітей за останні роки стало більш ефективним, хоча й досі не вдалося суттєво покращити ситуацію і власне недостатність залишається основною проблемою охорони здоров'я матері і дитини на тривалий час.

Цікаво відмітити, що недоношена дитина, котра вижила, не має серйозних зрушень і "ведеться" з допомогою оптимальних сучасних методів, звичайно в перші роки життя дає швидкий стрибок в рості і досягає розмірів, яких він чи вона досягли б, якщо народилися у визначений час. Навпаки, у дитини, що народилася доношеною, але з низькою масою тіла, за цих умов, як правило, не спостерігається явного стрибка в темпах росту.

Недостатність і пов'язані з нею хвороби періоду новонародженості і раннього дитинства відповідальні за широкий спектр психічних і соматичних зрушень у дорослих. Профілактика цих зрушень залежить від попередження передчасних пологів шляхом усунення попереджаючих факторів і шляхом фармакологічного контролю передчасних пологів.

4. Залежність вагітності від героїну, алкоголю і куріння ^.^.^ РероїнТвагітність "-'"•-—

Для вагітних жінок, що страждають залежністю від героїну, велика вірогідність розвитку анемії, інфекційного гепатиту, токсикозу вагітних і венеричних хвороб. Особи, які страждають залежністю від героїну, часто

102

вживають також депресанти або психостимулюючі засоби, наприклад, кокаїн. При відсутності лікування відмічається висока частота акушерських ускладнень, таких, як передчасний розрив плідних оболонок, затримка росту плоду, сідничне передлежання. Протягом неонатального періоду відзначається висока смертність, особливо якщо матері приховують свою залежність і тим самим перешкоджають ранній діагностиці синдрому лікарняної абстиненції (ломки) у новонароджених. Крім того існує ризик народження дітей з низькою масою, обумовлений недоношеністю або затримкою внутрішньоутробного росту. Синдром абстиненції спостерігається у більшості новонароджених дітей нелікованих матерів, а діти, що вижили, підлягають високому ризику порушень розвитку і поведінки.

У ході цитогенетичних досліджень клітин, які взяли від жінок, що страждають залежністю від героїну, і їх дітей, були виявлені хромосомні аберації в 10% досліджених клітин. Найбільш частий тип пошкодження — розрив хромосом, але трапляється також анеуплоїдія та інші аберації. Частота хромосомних аномалій приблизно однакова в клітинних препаратах матерів і дітей, але кореляція виражена слабко. Значення цих виявлених аномалій для майбутнього життя дитини невідоме. Таким чином, певну небезпеку для здоров'я дорослого представляє згаданий вище ризик порушень розвитку і поведінки, а також підвищена частота випадків будь-яких інших ускладнень вагітності і пологів.

Алкоголь і вагітність

Зловживання алкоголем має довгу історію і всебічно ускладнює життя, включаючи вагітність.

Дивно, що вплив алкоголю на нащадків ще був помічений багато років тому, а описаний вперше у французькій медичній літературі лише в 1968 році, в англійській — у 1973 році.

Тератогенний ефект етанолу виражається в пре- і постнатальній затримці росту, незвичайному характері обличчя з типовими короткими очними щілинами і гіпоплазією верхньої щелепи, в аномаліях положення і функції суглобів, пороках серця, мікроцефалії і розумовій неповноцінності. Вважається, що останні дві ознаки є наслідком зниженого росту головного мозку. Є деякі вказівки на те, що менш виражені зміни росту і морфогенезу, які дозволяють передбачити наявність у плода алкогольного синдрому, можуть бути викликані тривалим щоденним вживанням відносно невеликих кількостей етанолу.

Зловживання алкоголем широко поширена у світі проблема. Відомо, що подолання і лікування цього стану дуже важкі. Судячи з останніх даних, алкогольний синдром може вважатися однією з основних загроз здоров'я дорослого.

Тютюнопаління і вагітність

В останню четверть століття з'явилися неспростовні підтвердження небезпеки тютюнопаління для здоров'я, особливо паління цигарок. Під час вагітності основну небезпеку представляє затримка росту плода і зростаюча

103

частота передчасних пологів. У цьому знаходить вияв тератогенна дія нікотину на розвиток плоду і протікання вагітності. Припускають, що наявність у повітрі, яке вдихається, концентрації окису вуглецю, котрий має високу спорідненість з гемоглобіном матері і особливо з гемоглобіном дитини, понижує кисневу ємність крові, що є основною причиною затримки росту плода, але в цьому можуть грати роль і інші фактори. Утримання від тютюнопаління — найкращий шлях запобігання цим ускладненням.

(_[ 07 Питання для самоперевірки

1. Чому здоров 'я дорослої людини залежить від сукупності протікання тих процесів, які формують здоров 'я дитини? Відповідь обгрунтуйте.

2. Як можна визначити можливі аномалії розвитку зародка дитини? Яка наука займається вивченням уроджених аномалій розвитку плоду?

3. Що таке тератогени? Назвіть відомі вам класи тератогенів. Чи можна запобігти шкідливому впливові тератогенів на розвиток зародка? Поясніть.

4. Які ви знаєте методи виявлення вроджених порушень відомої генетичної етіології? Чи можливо попередити ці порушення?

5. Як можуть впливати такі захворювання матері, як цукровий діабет, хвороби серця на протікання вагітності і розвиток дитини?

6. Назвіть провокуючі фактори передчасних пологів? Які з них мають соціальний, медико-біологічний та особистісний характер? Як можна попередити чи пом 'якшити вплив цих факторів?

7. У чому виявляється залежність протікання вагітності від наркотиків, алкоголю і тютюнопаління? Прокоментуйте вашу власну позицію з цього питання.

Література

1. Аршавский Й. А. Физиологические механизмьі й закономерности индивидуального развития. — М.: Наука, 1982. — 270 с.

2. Вавилова Е.И. Укрепляйте здоровье детей. — М.: Просвещение, 1986. — 128 с.

3. Гилберт С. Биология развития: В 3-х т. — Т.1: М.: Мир, 1993.- 228 с. (Раздел "Тератология", С. 178-182).

4. Книга о здоровье: Сборник /Сост.: Ю.В.Махотин, О.В.Карева, Т.Н.Лосева. Под ред. Ю.П.Лисицьіна. — М.: Медицина, 1988. — 512 с. (Раздел "Молодьім супругам", С. 321-393).

5. Спок Б. Разговор с матерью /Пер. с англ. — М.: Политиздат, 1991. — 588 с.

Лекція №14