Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Наслідки дитячих інфекційних захворювань та їх профілактика

План

1. Характер інфекційних захворювань сучасної людини.

2. Основні інфекційні хвороби, якими хворіють діти:

2.1. Інфекції дихальних шляхів.

2.2. Інфекції, які впливають на центральну нервову систему.

2.3. Інфекції, які впливають на слух.

2.4. Інфекції, які впливають на зір.

104

2.5. Інфекції, які впливають на підшлункову залозу.

1. Характер інфекційних захворювань сучасної людини

Важливе значення для розуміння проблем, які породжуються інфекційними захворюваннями, особливо для передбачення майбутніх тенденцій у цій галузі, має усвідомлення зміни характеру захворюваності від покоління до покоління.

Протягом нинішнього сторіччя перебіг інфекційних захворювань значно змінився. Віспа, добре відома старшому поколінню лікарів, ліквідована. В розвинутих країнах лікарняні ліжка, котрі раніше займали хворі скарлатиною, дифтерією, правцем, туберкульозом, тепер відведені для тих, хто страждає такими хворобами, як рак, хвороби серця, психічні розлади і травми в результаті нещасних випадків. У свою чергу виникли нові проблеми: так, поширення набули лікарняні інфекції, і інфекції, викликали організмами, котрі раніше вважалися авірулентними і непатогенними, проте зараз викликають захворювання в одному з кожних 20 випадків, що потребує госпіталізації.

Минулі 100 років були свідками ряду таких змін: в епоху Пастера, Коха, Лістера і на початку XX ст. були створені вакцини проти віспи, дифтерії і коклюшу, а з настанням ери антибіотиків у 40-х роках з'явилися антибіотикостійкі бактерії (50-ті роки). В 60-ті роки почали широко застосовуватися вірусні вакцини проти поліомієліту, кіру, краснухи і ендемічного паротиту, а в 70-х роках поширилися інфекції, пов'язані з мікрофлорою, котрі вважалася раніше непатогенними. Є всі підстави стверджувати, що подібні явища будуть продовжуватися, і можна очікувати що після 2000 нинішнє покоління дітей зазнають з інфекційних захворювань, зовсім не схожих на ті, якими страждали діти 10 чи 20 років тому.

Сьогодні більше уваги слід приділяти запобіганню наслідків інфекційних хвороб. Загальним виміром успіху заходів, які проводилися в минулому, може слугувати зниження смертності від багатьох хвороб, і зусилля в цьому напрямку слід продовжувати. Однак зростає кількість осіб, котрі зазнали інфекційного захворювання і страждають від тимчасових або хронічних наслідків, починаючи з мінімальних і закінчуючи інвалідизуючими. Розглянемо інфекційні хвороби раннього і старшого дитячого віку, які спричиняють наслідки, що виявляються і у дорослому віці.

2. Основні інфекційні захворювання, якими хворіють діти 2.1. Інфекції дихальних шляхів

Оскільки легені продовжують розвиватися протягом перших шести років життя, і цей процес остаточно закінчується у 10 років (щорічно виникає 50 млн. альвеол), не дивно, що інфекції дихальних шляхів можуть приводити до стійких пошкоджень, порушуючи нормальний розвиток легень.

Найбільш частою вірусною інфекцією нижніх відділів дихальних шляхів, яка спостерігається майже винятково у дітей грудного і раннього віку, є бронхіоліт. Гострий період звичайно закінчується довільно, і видиме клінічне відновлення настає приблизно протягом одного тижня. Це, на

105

перший погляд, легке захворювання вражає найдрібніші повітроносні шляхи під час їх інтенсивного росту і в деякій мірі може бути відповідальним за розвиток хронічних обтураційних захворювань у дорослих.