Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
268
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Сон як один із біоритмів людини

Серед біоритмів людини особливе місце належить співвідношенню денної біологічної активності й сну. Хоч би скільки людина працювала, хоч би якою активною була, їй потрібен сон.

1. Сон потрібен людині, щоб спинити потік інформації.

2. Вночі проходить процес опрацювання інформації, здобутої протягом дня (одна залишається в пам'яті на довгий час, інша — ні). І нерідко буває так, що коли читаєш перед сном, то краще запам'ятовуєш.

3. Сон потрібен для психічного покою.

4. Нерідко під час сну люди творять. Так, Д.І.Менделєєв уві сні відкрив періодичний закон елементів. Римському-Корсакову наснилися музичні образи "Снігуроньки". У декого уві сні "з'являються" розв'язки складних задач та прикладів.

Отже, сон потрібний і дорослим, і дітям. Недосипання погіршує самопочуття, діяльність нервової системи, з'являється в'ялість, слабшає увага, пам'ять, значно зменшується працездатність. А для дитячого організму, який росте і розвивається, недосипання — не менше зло, ніж, скажімо, недоїдання. Через це з метою профілактики патологічних станів слід додержуватись певних вимог.

Для молодших школярів установлено такі норми сну: для 6-7 років — близько 12 годин, 7-8 років — 11 годин, 8-10 років — 10 годин. Тривалість сну для кожного визначається індивідуально. Існує така методика: після 2-3-місячного виконання шкільного режиму в один із вихідних днів слід лягати в установлений час і спати доти, поки не прокинешся сам. Час від початку до кінця сну і є індивідуальною добовою нормою.

Для нормального сну потрібно створювати спеціальні умови. Ліжко має і стояти подалі від опалювальних радіаторів, груби чи плити. Температура в -\ опочивальні має перевищувати 17-18° С. А зниження температури хоча б на 2-3° С заспокійливо діє на нервову систему. Недарма, в традиціях англійців спати в холодній опочивальні.

Зцілителі східної медицина вважають: якщо лягати спати головою на схід, буде багато неприємностей (через неврівноваженість нервової системи), якщо на південь — буде багато хвороб, на захід — знак близької смерті. Лягати спати потрібно головою на північ, а в крайньому випадку — на північний схід. Це пояснюється тим, що біоритми головного мозку людини за своєю частотою збігаються з електромагнітними лініями Землі.

Постіль має бути не дуже м'якою, а подушка — із м'якого пір'я. Не варто укриватися дуже теплою або кількома ковдрами: це може призвести до перегріву, потіння, розкривання і наступного переохолодження.

Повноцінному сну заважає пізня та сита вечеря. Тому вечеряти потрібно не менш як за дві години до сну. Вечеря має бути легкою для засвоєння. Не варто їсти м'ясні, рибні страви, яйця: в них містяться білки, які потребують багато часту для засвоєння, що заважає нормальному сну. Протипоказане вживання перед сном кави та міцного чаю: вони збуджують нервову систему.

Незадовго до сну варто прогулятися на свіжому повітрі, прийняти теплий душ, а краще — ванну. Це заспокоює нервову систему. Перед сном слід почистити зуби, провітрити опочивальню. Лягати треба в один і той самий час.

Нормальному сну заважають різні джерела шуму та світла (радіо, телевізор, магнітофон, невимкнена лампа тощо). Тому в сім'ї це треба враховувати.

Нормальний здоровий сон — показник хорошого здоров'я. Порушення сну — це сигнал про виникнення патологічних станів, початок захворювання.