Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2.3. Інфекції, що впливають на слух

а) гострий середній отит широко розповсюджене серед дітей захворювання. За даними деяких досліджень, не менше, ніж у 90% дітей спостерігався хоча б один випадок захворювання в перші б років життя.

Є певна залежність цього захворювання з утратою слуху або його пониження.

б) глухота, пов'язана з епідемічним паротитом

Обумовлена епідемічним паротитом глухота звичайно однобічна, часто стійка і є результатом вторинного запалення лабіринту з ретроградною демієлінізацією слухової частини VIII черепно-мозкового нерва. За даними:

частота випадків глухоти складає 0,5-0,7 на 100000 випадків епідемічного паротиту.

в) глухота, яка викликана червоною висипкою (краснухою). Документально підтверджено, що у жінок, які перенесли краснуху (німецький кір) у першій третині вагітності, в кожному з шести випадків народжувались діти з катарактою, хворобами серця і глухотою. Це свідчить про те, що мати неповністю захищає плід від впливу зовнішнього середовища. Чим раніше вірус краснухи вражає вагітну жінку, тим більше ризик, що постраждає зародок.

2.4. Інфекції, які впливають на зір

Трахома основна причина сліпоти, якій можна запобігти. Хронічний фолікулярний кон'юктивіт є ендемічною формою трахоми, що приводить до утворення трахоматозного паннуса, кон'юктивних рубців і сліпоти. Вторинна бактеріальна інфекція в значній мірі обумовлює тяжке протікання хвороби і її перехід в хронічну форму.

Хоч гострий інфекційний процес має тенденцію затухати до підліткового віку, стійкі залишкові пошкодження приводять до сліпоти. Таким чином, порушення зору має спостерігатися через 20 років після завершення гострого інфекційного процесу.

Збудник захворювання чутливий до будь-якого з таких хіміко-терапевтичних агентів: тетрацикліну, сульфаніламідів, еритроміцину, рифампіцину.

Для викорінення цього захворювання необхідно покращити гігієнічні умови, економічний стан і удосконалити методи лікування.

На зір впливає також уроджена краснуха, сифіліс, токсоплазмоз, менінгіт, енцифаліт.

Офтальмія новонароджених, яка викликана гонококом, може прогресувати від гнійного кон'юктивіту до хронічного кон'юктивіту спричиняється до утворення виразок і рубців на роговій оболонці, розвитку панофтальміту і сліпоти. Метод профілактики: декілька крапель 1% розчину нітрату срібла в очі новонародженого.

107

Зараження: через статеві шляхи, у випадку, коли жінка хворіла на гонорею.

2.5. Інфекції, які впливають на підшлункову залозу

З початку теперішнього століття час від часу порушується питання про те, чи грає вірус епідемічного паратиту роль фактора, який провокує виникнення цукрового діабету. Це відповідає гіпотезі про те, що пошкодження підшлункової залози може відбуватися в результаті поступового розвитку аутоімунної відповіді або на сам вірус, або на компоненти інфікованої підшлункової залози після її враження вірусом. В експериментах на тваринах інфікування вірусом свинки було пов'язане з гіперглікемією і гістологічним пошкодженням острівців Лангерганса. Але дослідження з цього питання не завершені.

У даній лекції зроблена тільки спроба звернути увагу на окремі інфекції, які спостерігаються у дитинстві і наслідки яких зберігаються у дорослих. Не розглядалися такі інфекційні хвороби, що вражають і дитину, і дорослого, як грип, малярія, паразитарні хвороби. Етіологія та клініка цих захворювань широко висвітлюється у спеціальних і популярних медичних виданнях, і населення досить непогано обізнане з питань їх профілактики та лікування.

Наведені дані не охоплюють також віддалених наслідків венеричних захворювань, які трапляються у дитячому віці. У всьому світі відзначаються випадки венеричних захворювань у молодих вікових групах, у т.ч. і серед підлітків. Потрібно пам'ятати, що наслідки недолікованих гонореї і сифілісу залишають широкий і добре відомий спектр соматичних зрушень і включають, що дуже важливо, практично незворотне безпліддя.

Учителям-валеологам необхідно проводити роз'яснювальну роботу серед молоді з метою усвідомлення значущості своєчасної діагностики і запобігання вище перерахованих захворювань, формування відповідального ставлення до свого здоров'я і здоров'я тих, кому вони в майбутньому дадуть життя.

Питання для самоперевірки

1. У чому виявляються особливості інфекційних захворювань сучасної людини?

2. Які можуть бути наслідки інфекційних захворювань, перенесених людиною в дитячому віці, для її здоров 'я в майбутньому?

3. Охарактеризуйте інфекції дихальних шляхів дитини та їх можливі ускладнення.

4. Які інфекції можуть вплинути на стан центральної нервової системи людини?

5. Дайте характеристику інфекційним захворюванням, які можуть згубно вплинути на зір і слух людини.

6. Які інфекції можуть привести до розладу функціонування підшлункової залози?

7. У чому сутність роз 'яснювальної роботи, яку повинен проводити вчитель-валеолог серед молоді, з питань запобігання інфекційним захворюванням?

Література

1. Аршавский А.И. Физиологические механизмьі й закономерности индивидуального развития. — М.: Наука, 1982. — 270 с.

108

2. Книга о здоровье: Сборник /Сост.: Ю.В.Махотин, О.В.Карева, Т.Н.Лосева./Под ред. Ю.П.Лисицьіна. — М.: Медицина, 1988. — 512с.

3. Спок Б. Разговор с матерью /Пер. с англ. — М.: Политиздат, 1991. — 588 с.

4. Усов И.П. Здоровьій ребенок: справочник педиатра. — 2-е изд. перераб. й доп. — Мн.:

Беларусь, 1994.—446с.

Лекція №15