Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Словник

А

Аборт (лат. аЬогїиз — викидень) — переривання вагітності у жінок у перші 28 тижнів, коли плід нежиттєздатний. Розрізняють А. самодовільний — переривання вагітності без якихось втручань та А. штучний - переривання вагітності. Яке викликане дією на плід або на організм вагітної. Причиною самодовільних А. можуть бути захворювання вагітної (тиф, малярія, краснуха, пневмонія, грип, токсоплазмоз, сіфіліс, туберкульоз та ін.).

Абстиненція (лат. аЬзІіпепІіа - утримання) — особливий фізичний і психічний стан, який з'являється у алкоголіків, наркоманів і т. п. Після раптового і повного припинення вживання звичних наркотиків, алкоголю.

Авітамінози (ауііатіпозіз; а- + вітамін + -оз) - захворювання людини, яке виникає внаслідок тривалого неповноцінного харчування, в якому відсутні вітаміни. Знижений вміст вітамінів у їжі призводить до гіповітамінозів.

Аглютинація (лат. ১1и1та1ю - склеювання) - склеювання в грудочки і випадання в осад клітинних елементів крові та ін. У сиворотці крові людини при різних інфекційних захворюваннях або імунізації і під впливом особливих речовин антитіл -аглютинінів - відбувається реакція А.

Адаптація (лат. асіаріаііо - пристосування) - пристосування організму до змінених умов, вироблене в процесі еволюційного розвитку, спрямоване на збереження постійності внутрішнього середовища організму - гомеостазу. В основі А. лежить сукупність морфологічних змін. А. підвищує стійкість організму до різних факторів оточуючого серидовища.

алкоголізм — захворювання, в основі якого лежить систематичне вживання спиртних напоїв, що призводить до психічних і фізичних розладів і порушує соціальні стосунки особи, що страждає на це захворювання.

Алергія (а11ег§іа, грець. а11о5 — інший + ег§оп - дія) - стан зміненої реактивності організму у вигляді підвищення його чутливості до повторних дій якихось речовин або до компонентів власних тканин; в основі А. лежить імунна відповідь, яка протікає з пошкодженням тканин.

Аномалії розвитку спадковості (грець, апотаїіа - відхилення від загального закону) - відхилення від нормального розвитку, яке обумовлене генними або хромосомними перебудовами.

Антропометричні стандарти - це середні велечини ознак людей, однорідних за віком, статтю, соціальним станом, професією. І спортивною спеціалізацією.

Антропометричний індекс - величина співвідношення двох або кількох антропометричних ознак (зріст, вага, життєва місткість легень тощо.). В основі і лежать зв'язки антропометричних ознак, наприклад, ваги і зросту, ваги і життєвої місткості легень і т. п.

Аутогенне тренування - це система використання психофізичних прийомів, формул навіювання з метою зміцнення здоров'я, відновлення психоемоційної рівноваги, усунення розбалансування і дисгармонії соматичних, гуморальних та інших процесів.

Аутосомно-домінантний тип успадкування - успадкування ознаки, яка контролюється домінантним алелям аутосомного гена. До таких ознак належать зміни пальців - арахнодактилія, полідактилія; злоякісні захворювання, нейрофіброматоз та ін.

Аутосомно-рецесивний тип успадкування - успадкування ознаки, яка контролюється рецесивними алелями аутосомного гена. Наприклад, слух і мова (глухонімота), процеси метаболізму (альбінізм, фенілкетонурія та ін.), злоякісні захворювання - гліома сітківки та ін.

372

Ацидоз (асісіозіз, лат. асіс1и8 - кислий + — оз) - порушення кислотно-лужної, яке обумовлене недостатнім окисленням органічних кислот і виведенням їх з організму.

Алелі (грець, аііеіоп - взаємно) - видозміни або різні зміни одного гена, що призводять до різних варіяцій однієї й тієї ж ознаки. Виникають внаслідок мутацій.

Б

Білкова недостатність (іпзиГйсіепїіа ргоіепіса) - патологічний стан організму, який виникає внаслідок нестачі білка у харчуванні.

Білірубін (ЬіІішЬіппт; лат. Ьіііз - жовч - шЬег - червоний) - один із жовчних пігментів, який є проміжним продуктом розпаду гемоглобіну в макрофагах печінки, селизінки, кісткового мозку.

біологічні ритми — циклічні коливання інтенсивності і характеру біологічних процесів, які присутні всім тваринам і рослинам, людині, деяким ізольованим рослинам і окремим клітинам.

Біологічний годинник — здатність живого організму орієнтується у часі, яка базується на чіткій періодичності фізико-хімічних процесів, що протікають у клітинах.

Біоритмологія (біо- + грець. гішїтоз - розмірність + 1о§о§ - вчення) -вчення про біоритми, процесові періодичного чергування стану організму і коливань інтенсивності реакцій, яке використовується у біології, с/г, медицині. Зміни життєвих циклів здійснюється на рівні молекули, клітини, тканини, органу і організму.

В

Вагітність (гауісііїаз) — фізіологічний процес розвитку плоду з заплідненої міцеклітини в організмі жінки, який закінчується народженням дитини.

Вади розвитку (син аномалії розвитку) - відхилення від нормальної будови організму, які виникають найчастіше в процесі внутрішньоутробного розвитку, рідше після народження. Можуть бути обумовлені різними внутрішніми факторами (спадковість, гормональні порушення, біологічна неповноцінність статевих клітин і т. д.) і зовнішніми (вірусною інфекцією, іонізуючим опроміненням та і н.)

Вітамін (-и) (уііатіїшт, лат. уііа - життя + аміни) - незамінні речовини органічної природи, які не є пластичним матеріалом або джерелом енергії, але мають важливе значення для нормального обміну речовин і життєдіяльності людини. Необхідні для харчування у мізерних кількостях у порівнянні з основними поживнми речовинами (білками, жирами, вугле-водами).

Втома — це особливий фізіологічний стан людини, який характеризується дискоординацією функцій, тимчасовим зниженням працездатності організму внаслідок виконуваної роботи.

г

Ген (-й) (грець. §епо§ - рід, народження, походження) - структурна і функціональна елементарна одиниця спадкової інформації, яка представляє собою ділянку молекули ядерної ДНК, що контролює виникнення якоїсь ознаки в певних умовах середовища.

Генофонд (син. генетичний фонд) - сукупність генів виду або популяції з характерним для даної групи організмів частотами мутацій. Термін введений рад. генетиком А.С. Серебровським в 1928р. і означає алельний склад популяції.

373

Геронтологія (грець. §егоп, §егоп105 - старий + 1о§оз - вчення) - галузь медико-біологічної науки, яка вивчає закономірності старіння живих організмів, у тому числі й людини.

Гіпертонія (Ьуреііопіа; гіпер- + грець. Іопоз- напруга) — підвищення тонуса (напруги) тканин і органів. Найчастіше застосовується по відношенню до артеріального тиску - основній ознаці гіпертонічної хвороби.

Гіпоксія (Ьурохіа; гіпа + лат. оху§епшт - кисень; син. кисневе голодування) — стан, який характеризується недостатнім постачанням тканин організму киснем.

Гомеостаз (грець. Ьотоіоз - подібний, одинаковий + 8ІаІІ8 - стояння, нерухомість) — у фізіології - відносна динамічна постійність (кров, лімфа) і стійкість основних фізіологічних функцій організму (кровообіг, дихання та ін.).

д

Девіантна поведінка — соціальна поведінка, яка характеризується ознаками відхилення від норм (проституція, алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, намагання позбавити себе життя, сексуальні збочення).

Девіація — відхилення від норми.

Дисфорія (грець. сіузрЬогео - важко переносити, страждати, бути роздратованим) — розлад настрою, які характеризуються напруженим, злісно-тужливим ефектом з яскраво вираженою роздратованістю, ворожістю, агресивністю. Сприяється при алкогольному сп'янінні (після проходження стадії ейфорії).

Е

Ейфорія - (еирпгіа; грець, еп - хорошо, вірно + рЬего- нести, переносити) — підвищення радісний настрій, який поєднується з недостатньою критичною оцінкою свого стану.

Імунітет (лат. іттшіііаз- вивільнення від чогось) - несприйнятливість організму до інфекційних агентів і чужорідним речовинам антигенної природи, які несуть чужерідну генетичну інформацію.

Й

Йога — прагматична наука, яка виникла тисячоліття тому. Має справу з фізичним, моральним, розумовим і духовним благополуччям людини як єдиного цілого.

Це метод, за допомогою якого вгамовується неспокій розуму, й енергія спрямовується в творче русло. Ступені йоги: 1) яма (загальні моральні заповіді); 2) ніяма (самоочищення дисципліною); 3) асана (асани- статичні пози); 4) пронаяма (ритмічний контроль дихання); 5) пратьягара (відвертання та звільнення розуму з-під влади почуттів і зовнішніх об'єктів); 6) дгарана (концентрація); 7) дг'яна (медитація); 8) самадгі (стан підсвідомості, викликаний медитацією).

м

Масаж - це метод механічного і рефлекторного впливу на екстеро-, пропріо- і вісцерорецептори за допомогою рук масажиста або приладів, з метою зміцнення здоров'я,

374

розширення функціональних можливостей, прискорення відповідних процесів, підвищення працездатності.

Це сукупність прийомів механічної дії на шкіру, тканини та органи під нею, що сприяють фізичному вдосконаленню і спрямовані на боротьбу із втомою, полібшують працездатність, а також застосовуються як лікувальний засіб при різноманітних ушкодженнях.

Медико-генетична консультація - форма медичної допомоги, яка базується на успіхах медичної генетики і генетики людини. Передбачає облік усіх осіб з спадковими захворюваннями, диспансерне спостереження за хворими та їх сім'ями, дає генетичні поради населинню і відмічає ступінь ризику народження хворої дитини.

Медитація - метод саморегулювання, керування увагою і свідомістю для спрямованої зміни психічних процесів, збалансування домінантності півкуль мозку, поліпшення самопочуття і здоров'я, розвитку духовності та особистості.

Менталітет — глибинний рівень колективної та індивідуальної свідомості, що включає й підсвідоме; сукупність настановлень, нахилів індивіда чи соціальної групи мислити, відчувати і сприймати світ певним чином.

Моніторинг — 1. Спостереження, оцінка, прогноз стану будь — якого явища чи процесу. 2. Спостереження за біологічними об'єктами (окремими видами, угрупуваннями організмів, екосистемами) з метою одержання інформації про їхній стан і прогнозування ймовірних змін під впливом глобальних факторів.

Моніторинг валеологічний - спостереження, оцінка й прогноз стану здоров'я людини з метою ФЗЗВП здоров'я індивіда, певної групи людей, суспільства.

Мутагени — фактори зовнішнього середовища, які обумовлюють виникнення генних і хромосомних мутацій (ультрафіолетове проміння, температура, хімічні сполуки, віруси та ін.).

Мутації генні — з'являються на молекулярному рівні, в основі мають зміни молекул ДНК. Це призводить до появи нових властивостей в клітині, а отже, і в організмі в цілому.

Мутації соматичні - мутації, що виникають в соматичній клітині. В період ділення мутованої соматичної клітини нові особливості, які виникли, передаються її нащадкам в ході М. С. може виникнути мутантна тканина.

Мутації хромосомні (син. хромосомні перебудови, аберації) — виникають в наслідок зміни морфології хромосом. Прикладом може бути транслокація ділянки однієї з аутосом (21-ї) пари, яка обумовлює хворобу Дауна.

н

Наркоманія (пагісотапіа; грець, пагісе - затьмарення свідомості, +тапіа - безумство, несамовитість) - загальна назва хвороб, яка характеризується потягом до постійного прийому наркотичних засобів, який обумовлений стійкою психічною і фізичною залежністю від них. У випадку припинення їх прийому розвивається абстиненція. Н. приводить до виражених змін особливості, розладом психіки, порушенням показників функціонування внутрішніх органів.

Непритомність - раптова втрата свідомості (супроводиться різким послабленням дихання і кровообігу), внаслідок гострого недокрів'я мозку, тривалого фізичного навантаження, сильного болю й тяжких психічних переживань, недокрів'я.

О

Ожиріння — поширене захворювання, в основі якого лежить центрогенне регулювання жирового обміну, що проявляється у вигляді дефектів відкладання і

375

мобілізації жирів, а також розладу метаболізму в усіх тканинах і органах людського організму.

п

Перелом — порушення анатомічної цілісності кісток черепа, хребта, верхніх і нижніх кінцівок, грудної клітки, таза. Розрізняють повні із зміщенням обломків і неповні -тріщени; закриті (без порушення) і відкриті — з порушенням цілісності шкіри.

Плоскостопість — найпоширеніша деформація нижніх кінцівок, пов'язана з опущенням внутрішнього повздовжнього сплетіння стопи і поперечного між плесневими кістками.

Пранаяма - це розвиток дихання і його контролювання, володіння всіма функціями дихання, а саме:1) вдихання — пураха (наповнення); 2) видихання - речаха (спорожнення); 3) затамування - затримання дихання - стан, коли немає ні вдихання, ні видихання (кумбхака).

Психофізичне тренування - це єдиність тілесного і психічного удосконалення механізмів саморегуляції функцій, розслаблення м'язів, відновлення працездатності.

Р

Радіоактивне забруднення біосфери - наявність радіоактивних речовин у середовищі, на поверхні об'єктів оточуючого середовища і живих організмів у кількостях, які переважають рівень природної активності. Виникає в результаті ядерних вибухів, потраплення в оточуюче середовище радіоактивних відходів, при аваріях на атомних підприємствах та ін.

Реабілітація — це комплекс лікувальних, психологічних, педагогічних і трудових заходів, спрямованих на відновлення здоров'я і працездатності хворих. Поділяється на медичну (лікарську) і трудову.

Реактивність — властивість організму реагувати на чинники зовнішнього середовища зміною своєї життєдіяльності, що забеспечує той чи інший ступінь пристосування організму до зовнішнього середовища.

Резистентність — стійкість організму проти дій чинників, здатних викликати патологічний стан.

Рекреація — 1. Відновлення сил людини, витрачених у процесі праці. 2. Відновлення природніх умов проживання людини.

с

Самоконтроль - це система спостережень за своїм здоров'ям, фізичним розвитком, функціональним станом, перенесенням навантажень. Завдання самоконтролю:

освоєння найпростіших методів самоспостережень; набуття навичок найпростіших методів самоспостережень; набуття навичок вміння записати результати спостережень, аналізувати і оцінювати дані самоконтролю; закріплення на практиці одержаних знань.

Самомасаж — це застосування масажних прийомів за відповідною методикою з тим, щоб підняти загальний тонус свого організму, поліпшити самопочуття, відновити працездатність, зміцнити здоров'я.

Саморегуляція - властивість біологічних систем автоматично встановлювати і підтримувати фізіологічні психічні та інші показники на певному рівні, відносно постійного.

376

Скаліоз — це тяжке захворювання, що характеризується викривленням у фронтальній площині і обертання окремих хребців навколо вертикальної осі. Бокові викривлення хребта поділяються на прості й складні. Прості - це скаліози, які мають вигин в один бік- С-подібні, а складні - 8-подібні.

Сон — фізіологічний стан мозку і організму в цілому, який характеризується майже повною відсутністю реякцій на зовнішні подразники. С. настає періодично у відповідності з біоритмами. Встановлено, що він включає не менше 2 фаз: повільний С. і швидкий С. у новонароджених переважає швидкий С. у старості тривалість швидкого С. зменшується. Сон слід розглядати як особливо організовану діяльність мозку, яка пов'язана з процесами переробки інформації, що поступає у період активної життєдіяльності людини. Ці процеси мають відношення до засвоєння нового досвіду, пам'яті і захисту від дистресу.

Сонячний удар — тяжкий розлад мозкової діяльності (майже до втрати свідомості). Виникає при тривалій дії прямих сонячних променів на непокриту голову, тіло.

Старіння (8ЄПЄ5СЄПІіа) — закономірне виникнення в органах і системах організму вікових змін, які знижують його пристосувальні можливості і приводять до старості. Старіння є заключним етапом онтогенезу.

Стрес (англ. 8ЇГЄ55 - напруга) - в психології, фізіології і медицині - стан психологічної напруги, які виникають у людини під час діяльності у важких умовах. Стрес може обумовлювати як позитивну так і негативну дію на організм.

т

Терапія (ІЬегаріа; грець. ІЬегареіа - догляд, лікування) - лікування хворого. Термін вживається звичайно для позначення конструктивних методів лікувального втручання.

Тератологія (терато -є грець 1о§08 - вчення) - розділ ембріології, предметом вивчення якого є аномалії розвитку.

Тератогенна ДІЯ — дія різних факторів (фізичних, хімічних, біологічних та ін.) на процеси ембріогенезу, які приводять до виникнення аномалій розвитку (наприклад, дія іонізуючого випромінення, отрут, вірусів і т. д.).

Травма — це ушкодження, порушення цілісності тканини, викликане зовнішньою дією (механічною, фізичною, хімічною та ін.); анатомічні зміни приводять до порушення функції.

Тютюнопаління — шкідлива звичка вдихання диму тліючого тютюну, яка негативно впливає на здоров'я не тільки курія, але й його оточуючих осіб.

У

Утеплення — тяжке порушення загального стану організму при тривалому перебуванні у воді. При "власне утопленні", спричиненому лише задушенням внаслідок потраплення води в дихальні шляхи, відмічається різкий ціаноз шкіри і слизових оболонок, переповнених кров'ю.

ф

Фізична працездатність - це потенційні можливості людини виконувати максимум м'язового зусилля, обсяг фізичного навантаження, який може бути виконаний без зниження заданого рівня функціонування організму, серцево-судинної і дихальної системи.

377

Фізичний розвиток — комплекс морфологічних і функціональних властивостей організму, який визначає запас його фізичних сил. Має два значення: визначає процес формування та ступінь цього дозрівання на кожному відрізку часу.

Фізичні можливості організму - це той рівень фізичної працездатності, який може бути досягнутий без перенапруження, виснаження механізмів адаптації.

Функціональна проба - це різні дозовані навантаження (подразники), що дають змогу оцінити функціональний стан організму в залежності від форми руху, потужності, тривалості та ритму праці.

ш

Шок —. стан різкої слабкості, загальної пригніченості організму - може виникнути при великих травмах, опіках, отруєнні

378

Додаток №1 Кількість годин сну, яка необхідна дитині в залежності від віку

Вік

Кіл. годин сну на добу

Примітки

Перші місяці життя

20-22

Денний сон — 3-4

1 рік

16-17

рази на день

2-3 роки

14-16

Денний сон — один

4-5 років

13-14

раз на день

6-7 років

12-13

8-10 років

11-12

11-12 років

10-11

Денний сон — за медичними

13-14 років

9,5-10

вказівками

15-16 років

9-9,5

Додаток №2

Режим для дитини віком від 1 до 3 років

Режим

Вік, роки

1-1,5

1,5-2

2-3

Пробудження

6.30-7.00

7.00

7.30

Сніданок

7.30

7.30

8.00

Прогулянка (гра)

8.00-9.30

8.00-11.00

8.20-11.50

Сон

9.30-11.30

-

-

Обід

11.30

11.30-12.00

12.00-12.30

Прогулянка (гра)

12.00-14.30

-

-

Сон

14.30-15.30

12.00-15.00

12.30-15.30

Полудень

15.30-16.00

15.30-16.00

16.00-16.30

Прогулянка (гра)

16.30-19.00

16.30-18.30

16.50-19.20

Вечеря

19.00

19.00- 19.30

19.30- 19.50

Нічний сон

19.30-6.30

20.30-7.00

20.30-7.30

Додаток №3

Режим для дитини віком 3-7 років

Режим

Вік, роки

3-4

5-7

Підняття дитини після сна, ранкова

гімнастика, водні процедури, ранковий туалет

7.30-8.00

7.00-8.00

Підготовка до сніданку, сніданок

8.00-8.30

8.00-8.30

Ігри, напружена праця в побуті

8.30-9.00

8.30-9.30

Підготовка до прогулянки, прогулянка

9.00-11.30

9.30-11.30

Повернення з прогулянки, ігри

11.30-12.00

11.30-12.30

Підготовка до обіду, обід

12.00-12.30

12.30-13.00

Підготовка до сну, сон

12.30-15.00

15.30-16.00

Прокидання після сна, підготовка до полудня,

полудень

15.30-16.00

16.00-16.30

Ігри, підготовка до прогулянки, прогулянка

16.00-18.00

16.30-18.30

Повернення з прогулянки, ігри, заняття з

батьками

18.00-19.00

18.30-19.00

Підготовка до вечері, вечеря

19.00-19.00

19.00-19.30

Спокійні ігри, підготовка до сну

19.30-20.30

19.30-21.00

Нічний сон

20.30-7.30

21.00-7.00

379

Додаток №4

Орієнтовний режим для учнів,що відвідують школу в першу зміну

1ттжгУ

Режимні моменти

7-8 років

9 - 10 років

11-12 років

1-2-й клас

3-4-й клас

5-6-й клас

Пробудження

7.00

7.00

7.00

Ранкова гімнастика, загартовуючі

процедури

7.00-7.30

7.00-7.30

7.00-7.30

Вмивання. Скласти постіль. Ранковий

7.30-7.50

7.30-7.50

7.30-7.50

сніданок. Дорога до школи

7.50-8.20

7.50-8.20

7.50-8.20

Учбові заняття у школі

8.20-12.30

8.20-13.30

8.20-14.00

Дорога із школи додому (прогулянка)

12.30-13.00

Обід

13.00-13.30

13.30-14.00

14.00-14.30

Денний сон

13.30-14.30

Знаходження на повітрі

14.30-16.00

14.00-14.30

14.30-15.00

Приготування уроків

16.00-17.00

14.30-16.00

15.00-16.00

для І класу

16.00-18.00

16.00-18.30

16.00-17.30

для 2 класу

Перебування на повітрі,

17.30-19.00

або заняття в кружках

19.00-20.00

18.00-19.00

18.30-19.30

Вечеря, різні справи

20.30-7.00

19.00-20.30

19.30-21.00

Сон

21.00-7.00

21.30-7.00

Режимні моменти

13—14

14—15

16-17

років

років

років

7-й клас

8-й клас

9-й клас

Пробудження

7.00

7.00

7.00

Ранкова гімнастика, загартовуючі

процедури

7.00-7.30

7.00-7.30

7.00-7.30

Вмивання. Скласти постіль.

7.30-7.50

7.30-7.50

7.30-7.50

Ранковий сніданок . Дорога до школи

7.50- 8.20

7.50-8.20

7.50-8.20

Учбові заняття у школі

8.20-14.00

8.20-14.30

8.20-14.30

Дорога із школи додому (прогулянка)

14.00-14.30

14.30-15.00

14.30-15.00

Обід

14.30-15.00

15.00-15.30

15.00-15.30

Денний сон

13.30-14.30

Перебування на повітрі

15.00-16.00

15.30-16.00

15.30-16.00

Приготування уроків

16.00-19.00

16.00-19.00

16.00-19.00

Перебування на повітрі або заняття в

кружках

19.00-20.00

19.00-20.00

19.30-21.00

Вечеря, різні справи

20.00-21.00

20.00-21.30

21.00-22.00

Сон

21.30-7.00

22.00-7.00

22.30-7.00

380

Додаток №5 Орієнтовний режим для учнів, що відвідують школу в другу зміну

Режимні моменти

9-10 років

11-12 років

13-14 років

15-16 років

3-4-й клас

5-6-й клас

7-й клас

8-9-й клас

Пробудження

7.30

7.30

7.30

7.30

Ранкова гімнастика, за­

гартовуючі процедури

Вмивання, скласти постіль

7.30-8.00

7.30-8.00

7.30-8.00

7.30-8.00

Ранковий сніданок і

допомога родині

8.00-9.00

8.00-9.00

8.00-9.00

8.00-9.00

Приготування уроків

9.00-11.00

9.00-11.30

9.00-11.30

9.00-12.00

Вільні заняття і

прогулянки

11.00-13.00

11.30-13.00

11.30-13.00

12.00-13.00

Обід

13.00-13.30

13.00-13.30

13.00-13.30

13.00-13.30

Дорога до школи

13.30-14.00

13.30-14.00

13.30-14.00

13.30-14.00

Учбові заняття у школі і

14.00-19.00

14.00-19.30

14.00-20.00

14.00-20.00

Дорога додому

19.00-19.30

19.30-20.00

20.00-20.30

20.00-20.30

(прогулянка)

Вечеря і вільний час

19.30-20.30

20.00-21.00

20.30-21.30

20.30-22.00

Приготування до сну

20.30-21.00

21.00-21.30

21.30-22.00

22.00-22.30

Сон

21.00-7.30

21.30-7.30

22.00-7.30

22.30-7.30

381

Додаток №6