Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5. Людина як мікрокосм

"Вивчення світу повинно йти паралельно вивченню людини і одне допомагати іншому"

(П.Д. Успенський).

Неможливо вивчати будову Всесвіту, не вивчаючи людину, і в той же час неможливо вивчати людину, невивчаючи Всесвіту. Людина — це образ світу, вона була створена за тими ж законами, що й Світ. Пізнаючи себе, людина пізнає і розуміє весь Світ. У той же час, вивчаючи Світ і його закони, людина пізнає закони, які керують нею самою. В цьому зв'язку одні закони легше зрозуміти і засвоїти через вивчення Світу, тоді як інші доцільно усвідомлювати, вивчаючи самого себе.

Існує відомий закон "аналогії" Гермеса: "Що зверху, те й внизу, і навпаки". У цьому розумінні людське тіло — резюме Всесвіту, і тому наші органи і системи співвідносяться з силами космосу. "Всі тонкі світи утворюють наше інтегральне космо-тіло", — стверджує "екстромістичне" тантричне вчення. Існують і інші концепції космічного тіла людини, зокрема ведична, психологічна, фізіологічна.

Елементи подібного бачення світу містяться у вченнях китайських даосів і кельтських друїдів, мексиканських індійців і навіть у християнських гностиків. Так само, як і у Всесвіті, який має сім основних світів, наше інтегральне космічне тіло має сім основних тіл. Ці тіла складаються з матерії та енергії основних світів, а матерія світів — з відповідних гравітаційних полів. Від світів наші тіла одержують підживлення у вигляді енергії матерії та інформації. Всі тіла знаходяться між собою у тісному взаємозв'язку. Можна поміркувати, як пов'язане наше фізичне тіло з іншими тонкими тілами.

Для інформаційної орієнтації наведемо дані про відповідність тіл людини з означеними світами (див.таблицю № 1).

Таблиця № 1 Відповідність тіл людини і тіл Всесвіту

Тіло

Світ

Фізичне

Трьохвимірний (земний)

Ефірне (енергетичне)

Ефірний

Астральне (вітальне Кама рупа)

Астральний

Ментальне (Манос)

Ментальний

Кармічне (каузальне, тіло причини)

Кармічний

Інтуїтивне (тіло просвітлення, Бодхічне, Атмічне)

Інтуїтивний

Нірвани (тіло блаженства, Ліла, Майтхуна)

Нірвани

47

Кожне тіло зі своїм світом сполучається через чакри. З санскриту "чакра" перекладається як "колесо". Древньоіндійські воїни чакрами називали стальні кільця з ріжучим зовнішнім краєм, які метали у ворога. В теософії та окультизмі чакри мають понятійний аналог — центри.

Навколо питання про існування центрів-чакр іде багато дискусій. Вони виникають з самого початку — з визначення. Можна навести одне з таких визначень: Центри — це група рефлекторних зон, одна з основних функцій яких — накопичення і розподіл енергії в організмів

Таким чином, в людині поряд з загальновідомими фізіологічними системами (нервова, серцево-судинна, дихальна, травна та ін.) функціонує енерегетична система. Вона представлена енергетичними меридіанами з акупунктурними точками на них, енергетичними центрами (чакрами) і канальцями (нарі), які зв'язують їх.

Довгий час європейська медицина не визнавала наявності меридіанів у людини або, у меншій мірі, вважала їх гіпотетичними. Спочатку з допомогою вимірів електричного опору шкіри (А.К. Подшибякін, 1952, та ін.), а пізніше, в 1968 році, введенням технецію в біологічно активні точки (інститут Неккера, Франція) були знайдені траєкторії на тілі людини, які повністю збігалися з меридіанами, що були описані в стародавньокитайських джерелах ("Хуанді нейцин", У-ІІІ ст. до н.е.).

Згідно з уявленнями східної медицини, у людини є дванадцять парних і два непарних (передньо- і задньосереденний) меридіани, всього 26. Час активності, діапазон терапевтичної дії, а також енергетичний тип (янський, інський) меридіана враховуються при дії з лікувальною метою.

Уже відзначалося, меридіани є лише частиною енергетичної системи людини. Вона складається також з енергетичних центрів (чакр), які розташовані вздовж хребта і в головному мозку, з'єднувальних канальців — нарі, органів приймачів-локаторів (очі, кисті), а також захисної енергетичної оболонки_навколо тіла людини, яку прийнято називати аурою. Вся енергетична система людини, слід вважати, і складає її біополе.

Потрібно пам'ятати, що центри (чакри) знаходяться не в кістці, і не в хребті. В людському організмі центрам відповідають нервові сплетіння, залози внутрішньої секреції або частини мозку. Підкреслимо — "відповідають", бо, знаходячи відображення в матерії, самі вони є нематеріальною субстанцією. Це природно для світу енергій, який завжди виявляється саме так у матеріальному світі.

Ми знаємо, що людина живе у світі зовнішньому і несе в собі світ внутрішній. Центри — це зони, якими енергія йде з світу зовнішнього у світ внутрішній. Це ті ворота, через які наш трьохвимірний світ може зазирнути у світ "тонкий".

Кожний центр має свій колір, своє звучання, свою вібрацію. В географії "щільного тіла" людини є ділянки, яким відповідають центри. Для простоти роботи, за цими ділянками і названі центри. Перерахуйммо їх.

48

Тім'яний центр, або коронна чакра, за індійською термінологією, — Сахасрара. Сфера пливу — ділянка півкуль головного мозку. Умовно надамо їй індекс 7 (це сьома чакра, якщо рахувати знизу вгору).

Лобний центр, або третє око, Аджна. Знаходиться в середині голови. Сфера впливу — середній і проміжний мозок, епіфіз. Надамо цій чакрі індекс 6.

Горловий центр, Вішудха. Займає майже всю нижню частину шиї, розташована в ділянці від хребта до щитовидної залози. Сфера впливу — щитовидна залоза. Його індекс — 5.

Серцевий центр, Анахата. Розташований у грудній ділянці, між сосками. Його індекс — 4.

У спеціальній літературі, присвяченій цій проблематиці, є різниця в поглядах на розташування цієї чакри. Так, М.М. Некрасов (1992) описує, що в грудній ділянці знаходиться центральна чакра, а не серцева. Серцева чакра розташована в серці і на серці, а симетрично їй в правому боці знаходиться чакра неповторної індивідуальності, яка іноді має назву людської монади і сутності людини.

Центр сонячного сплетіння, Маніпура. Два пальці вище пупка паралельно землі — зона дії цього центру. Надамо цій чакрі індекс 3.

Центр нижньої половини живота, Свадхістана (в деяких джерелах — Свадхістхана). Іноді його називають селезінкової чакрою. Чотири пальці нижче пупка — ділянка впливу цього центру. Його індекс —2

Копчиковий центр, або коренева чакра, Муладхара. Іноді називають його центром виживання. Це єдиний центр, сфери впливу якого різні у чоловіків і жінок. Він розташований у межах від центру копчика до лобкової кістки. У чоловіків центр його впливу — центр копчика, у жінок — між яєчниками. Його індекс — 1.

Таблиця № 2