Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

4.Форми лікарських засобів та принципи їх приготування

Лікарські засоби застосовують як внутрішньо так і ззовні, найчастіше у вигляді сумішей у таких формах:

1. Рослини у свіжому сирому вигляді.

2. Висушені подрібнені або у вигляді сухого порошку. Для виготовлення настоїв і відварів суха лікарська сировина

подрібнюється: трава, листки, квіти — до розмірів часточок 5 мм, корні,

стебла, кора — до 3 мм, а плоди, насіння — до 0,5 мм.

Одиниця виміру в домашніх умовах — ложка столова (15-20 г) або

чайна (5-10 г), якою вимірюється подрібнена сировина, що засипається в

підігрітий емальований посуд.

3. Збори: вітамінний, грудний, апетитний, потогінний, проти-гемороїдальний, нирковий, заспокійливий та ін.

У розфасованому вигляді і з вказівкою способів застосовується при різних захворюваннях їх можна придбати в аптеках.

4. Бальзами — рідини, які одержують шляхом настоювання на спирту лікарських і ароматичних рослин. Відомі рижський, московський, російський, білоруський бальзами, арашан, бальзам Бітнера та ін. Таку ж основу можуть мати безалкогольні, тонізуючі і освіжуючі напої.

5. Рослинні соки — дрібно порізані рослини, свіжі овочі, плоди, корені і клубні (картопля, редька, сельдерей та ін.) пропускають через м'ясорубку або соковижималку. Одержану кашку віджимають через кусок тканини, до залишку додають невелику кількість води і ще раз віджимають.

6. Сиропи — густі, прозорі, солодкі рідини, які готують змішуванням цукрового сиропу з лікарськими екстрактами, настоями, або фруктовими харчовими екстрактами проціжуванням через щільну тканину або фільтруванням через бумажний фільтр. Розлитий в сухі стерильні склянки холодний сироп можна для консервування додати спирт.

Сиропи застосовують самостійно як відхаркуючий лікарський засіб (сироп алтейний, т.п.) і у якості добавки у мікстури, настої, відвари з метою приховання неприємного смаку.

167

7. Настої і відвари — це водні витяжки з лікарської сировини або водні розчини екстрактів. Настої готують з пухких частин рослин (трава, листя, квіти), які легко віддають в розчин діючу речовину. Можна приготувати настої з грубих частин (стебла, кора, корені, кореневища), коли вилучаються леткі речовини (ефірні масла або речовини, що розкладаються під впливом високої температури, наприклад глюкозиди).

Готують настої з розрахунку 1:10 (толокнянка, листя наперстянки);

1:30 (трава чорногорки, весняного горицвіту, конвалії, корені і кореневища валеріани і т.д.); 1:40 ( рослин, які містять сильноподіючі речовини, наприклад кореня іпекакуани).

Відвар готують з грубих частин рослин (корені, кореневища, кора, стебла трав'янистих рослин), які не містять летких діючих речовин або речовин, які швидкоруйнуються при тривалому нагріванні (корінь істоду, валеріани). Відвари звичайно готують з розрахунку 1:10, рідше — 1:30.

Готують відвари і настої в емальованому посуді з кришкою. Зважений подрібнений матеріал поміщають в посуд, заливають потрібною кількістю окропу і ставлять на водяну баню: настої — на 15 хв., відвари — на ЗО хв. Потім посуд знімають з водяної бані і охолоджують. Охолоджені настої (а відвари у гарячому вигляді) проціжують через цідилку, вату; додають до потрібного об'єму води і вживають.

Настої можна готувати і холодним способом: подрібнені частини рослин заливають холодною кип'яченою водою і настоюють в закритому посуді 4-8 годин. Потім настій фільтрують через марлю.

Дозують настої і відвари столовими, десертними і чайними ложками. Зберігати їх потрібно в темному прохолодному місці не більш 3-4 днів.

8. Настойки — прозорі, рідкі (спиртові, спиртововодні або спиртоефірні) витяжки з рослинної сировини, які одержують без нагрівання і видалення екстракту.

Готують настойки з розрахунку 1:5 або 1:10. Настоювання ведуть при температурі 20 С в добре закритому посуді, поза впливом прямих сонячних променів, при періодичному збовтуванні і перемішуванні; потім проціджують. Залишок сировини віджимають і одержану рідину додають до процідженої. Одержану настойку фільтрують. Вона повинна мати запах і смак рослини, з якої готують настойку.

Зберігається в темному місці і добре закритих склянках при кімнатній температурі. Додаються настойки краплями (в середньому в 1,0 мл. настойки міститься 40 крапель).

9. Екстракти — концентровані витяжки з рослинної сировини.

Питання для самоперевірки

І. Поясніть, в чому сутність фітопрофілактики?

2. В чому полягають переваги природних засобів від синтетичних лікарських препаратів?

3. Дайте біохімічну характеристику фармакологічних і цілючих властивостей рослин.

168

4. Який вітамінний склад лікарських рослин ?

5. Обгрунтуйте роль вітамінів, що містяться в рослинах, в оздоровленні людського організму.

6. Назвіть основні форми лікарських засобів і охарактеризуйте основні способи їх приготування.

Література

1. Оболенский А.П. Общая й частная фитопрофилактика //Твоє здоровье. — 1991. — № 10.—С. 5-9.

2. Синяков А. Лечебньїй гербарий //Гармония. — 1991. — № 2. — С. 60-61.

169