Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Міністерство освіти України Інститут змісту і методів навчання

В.І.Бобрицька, М.В.Гриньова

Валеологія

Рекомендовано Міністерством освіти України як навчальний посібник

для студентів педагогічних навчальних закладів, інститутів післядипломної освіти

Київ 1998

Бобрицька В.І., Гриньова М.В. та ін. Валеологія. Навч. посібник. — К.:

ІЗМН, 1998. — 395с.

Навчальний посібник розглядає валеологію як багатогранну інтегративну науку. Детально висвітлюються складові здоров'я — фізичне, психічне, соціальне і духовне. Пропонуються методики зміцнення здоров'я. Народний досвід оздоровлення, традиції, що враховують валеологічні аспекти побуту та культури українців подаються в контексти завдань посібника.

Навчальний посібник адресований студентам педінститутів, педагогам і медичним працівникам, громадським оздоровчим організаціям та об'єднанням, які пов'язані з навчально-виховною роботою.

Іл.36 Табл.36. Додатків 13.

Відповідальний за випуск Пащенко В.О., — д-р істор. наук, професор, чл.-кор. АПН України, ректор Полтавського державного педагогічного інституту ім.В.Г.Короленка

Рецензенти: Лещенко М.П., д-р пед. наук, зав. кафедрою Полтавського державного педагогічного інституту ім.В.Г.Короленка Єрьоміна О.Л., д-р мед. наук, зав. кафедрою Української медичної стоматологічної академії (М.Полтава)

Автори навчального посібника

Бобрицька В. І. — кандидат педагогічних наук, доцент ПДПІ Валюх 3.0. — кандидат філологічних наук, доцент ПДГО Гладкий С.0. — кандидат історичних наук, ПДПІ Гриньова М.В. — доктор педагогічних наук, доцент ПДПІ Данилюк Т.П. — кандидат біологічних наук, доцент ПДПІ Джурка Г.Ф. — кандидат хімічних наук, доцент ПДПІ Закалюжний В.М. — кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент ПДПІ Команєва 0.0. — кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент ІЗМК Манжос — аспірант Полтавського державного сільськогосподарського інституту Ніколаєнко О.Ф. — кандидат філософських наук, доцент ПДПІ Пащенко В. О. — доктор історичних наук, професор ПДПІ Помогайбо В. О. — кандидат біологічних наук, доцент ПДПІ Саричева М.М. — кандидат біологічних наук, доцент ПДПІ Сердюк О.Г. — кандидат сільськогосподарських наук, доцент ПДПІ Щербина Д.М. — кандидат біологічних наук, доцент ПДПІ Страшко С.В. – кадидат біологічних наук, доцент НПУ

© Бобрицька В.І., Гриньова М.В, 1998

Здоров'я коли немає Мудрість мовчить і Мистецтво не

народжується/ Сила спить,

Багатство не потрібне і Розум безсилий.

(Хирофелес, Греція, близько 300 років до н.е.)

Передмова

Першочерговим завданням України як соціально-орієнтованої держави є сприяння розвитку молодого покоління, його життєтворчості, духовному зростанню. Основою його розв'язання є розуміння сенсу життя та відповідності здорового способу життя, існуванню в навколишньому світі. Це питання набуло глобального характеру. У Програмі дій Міжнародної конференції з народонаселення і розвитку (Каїр, 1994) підкреслюється, що однією з найважливіших цілей світової спільноти та окремих держав є забезпечення охорони здоров'я, безпеки життєдіяльності дітей, підлітків та молоді. На Всесвітній зустрічі в інтересах дітей в Нью-Йорку (1990) була прийнята декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей і план дій щодо її здійснення до 2000-го року відповідно до Конвенції 00Н про права дитини.

Права дитини в Україні регулюються нормативними актами держави:

Кодексом про шлюб і сім'ю України, Законами України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", "Про освіту", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Основами закододавства України про охорону здоров'я" та ін. Враховуючи важливість наявної в Україні еколого-демографічної ситуації. Президент своїм Указом від 18.01.96 р. №36/96 затвердив національну програму "Діти України".

Формування, збереження і зміцнення здоров'я підростаючого покоління є обов'язковим компонентом системи національної освіти. Знання, необхідні для контролю за станом свого здоров'я та його поліпшення без медичної та фармацевтичної допомоги дає наука валеологія. Перед системою освіти постає проблема підготовки вчителів-валеологів нової формації, здатних готувати дітей до нових життєвих умов.

Саме через світоглядну функцію валеологічної освіти реалізуються ідеї гуманізації, інтеграції, впровадження здорового способу життя, набуття духовного здоров'я як джерела життєвої сили та енергії.

Підготовку педагогів-валеологів започатковано в Полтавському державному педагогічному інституті ім. В.Г.Короленка на природничому факультеті. З 1995 року проводиться апробація програм "Валеологія (для студентів біологічних факультетів)", "Основи валеології для шкіл ІІ-ІІІ ступеня".

Запропонований навчальний посібник "Валеологія" є результатом колективної праці викладачів та співробітників педагогічного інституту.

В його основі покладено розгляд фундаментально-концентуальних основ валеології, на яких базується цілісна система організації оздоровчих педагогічних технологій, спрямованих на формування ціннісного

* ? ' • »-• ,'— •

відношення до власного здоров я, дієвого підходу до його збереження і зміцнення, оптимальної організації навчання і праці, поведінкової стратегії, етичного відношення до себе, інших, оточуючого світу.

Навчальний посібник "Валеологія" є кроком на шляху виховання практично здорової людини здатної самостійно підтримувати і зберігати своє здоров'я на базі набутого валеологічного світогляду і валеопрактики.

В.О.Пащенко

ВСТУП ДО ВАЛЕОЛОГІІ

Лекція № 1

ВАЛЕОЛОГІЯ ЯК НАУКА І ЯК СТРАТЕГІЯ ВИЖИВАННЯ ЛЮДИНИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

План

1. Причини і передумови виникнення валеології.

2. Здоров'я як провідна категорія валеології.

3. Здоров'я і хвороба: феноменологічний аналіз питання їх сумісності.

4. "Третій стан", його сутність.