Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5. Клінічні прояви алергічних захворювань

Клінічні прояви алергічних захворювань дуже різноманітні. Алергенами може ушкоджуватися будь-який орган людини. Часто спостерігаються хворобливі процеси в органах дихання, алергічна нежить, алергічне захворювання додаткових пазух носа, бронхіальна астма. Відомі реакції з боку слизових оболонок очей, ротової порожнини, різних ділянок шкіри. Може спостерігатися алергічне ураження шкіри (дерматити, екзема та ін.). Виникають алергічні захворювання серця і судин (міокардит, васкуліт, мігрень), шлунково-кишкового тракту (алергічний гастрит, коліт та ін.). Бронхіальна астма — один з найчастіших проявів алергії. На виникнення і розвиток цього захворювання впливають інфекційні хвороби, а також пил професійного середовища (пил зерна, хутра, волосся, тканин, бібліотечний пил). Астма викликається і харчовими алергенами (жито, пшениця, кукурудза, боби, кава, какао, соя, ванілін, чай, гірчиця, арахіс, кориця, часник, мигдаль та ін.). До алергічних захворювань шкіри належить екзема, алергічний, або екзематозний дерматит. Дуже часто вони носять характер професійної екземи, яка виникає під впливом професійних алергенів (солі хрому, фарби, синтетичні смоли, продукти переробки нафти і т.ін.). Захворювання шкіри можуть викликати мінеральні добрива, хімічні речовини, до складу яких входять ртуть, миш'як, мідь, карбамати та ін., гербіциди, а також рослини (тютюн, пастернак, ясенець, первоцвіт, сумах (оцтове дерево), лілії, спаржа, хміль, герань, лавр, хризантеми та ін.).

Алергія органів серцево-судинної системи вражає насамперед серце і судини, внаслідок чого падає артеріальний тиск, порушуються функції артерій, вен, капілярів. Анафілактичний шок — найбільш грізне, тяжке захворювання. Найперші його ознаки неспокій, зростаюча слабкість, задишка, ядуха, посилене серцебиття. Найчастіша причина анафілактичного шоку — алергічні реакції на лікарські препарати. Отже клінічні прояви алергії дуже різноманітні: від нежиті і до анафілактичного шоку.

6. Поширення алергічних хвороб і їх профілактика Проблема алергії на сьогодні — одна з найважливіших для медицини. Вітчизняна і зарубіжна статистика свідчать про те, що кількість алергічних захворювань в усьому світі катастрофічне зростає. Ще яких-небудь 20-25

273

років тому алергічні захворювання вважались неактуальними і малонебезпечними. Тепер же алергізація населення планети (особливо в промислове розвинутих країнах) досягла загрозливих розмірів. В усьому світі відмічається не тільки збільшення частоти, але і складність алергічних захворювань. Все це пов'язано з кризовим екологічним станом планети. На алергічні захворювання хворіють переважно городяни. Відомо, що поширеність алергічних хвороб пов'язують з високим ступенем забруднення і загазованості атмосфери міст. Вихлопні гази наповнюють повітря свинцем, сіркою, двоокисом азоту та іншими токсичними сполуками. Це викликає різке збільшення хворих на бронхіальну астму, риніти, кон'юктивіти, бронхіти, дерматити, які можуть стати причиною втрати працездатності та інвалідності. Слід відзначити також присутність різних хімічних речовин (антибіотики, гормони, ретаболіки та ін.) у м'ясі, маслі, консервах; нітратів і нітритів у фруктах і овочах, ягодах. Все це порушує реактивність організму взагалі та імунну зокрема. Всі ці несприятливі впливи викликають перенапруження систем адаптації організму, сприяють прискореному розвитку алергізації і виникненню різних захворювань.

Виходячи з наведених даних про поширеність алергічних хвороб, можна було б зробити висновок, що алергічним захворюванням не можна запобігти і що профілактика їх не буде успішною. Але це далеко не так. Якщо приказка говорить, що ворог перестає бути небезпечним, коли ми все знаємо про нього, то чому б нам не підійти з таких позицій до проблеми профілактики алергічних захворювань? Успішна боротьба з алергією і

.»• і • • »_» ч

насамперед її профілактика постійно вимагають вивчення взаємозв язків між поширенням алергічних хвороб та всім комплексом факторів, що визначають умови життя, праці та побуту населення в різних регіонах країни. Алергологія матиме великі перспективи у питанні лікування, якщо вивчення алергії і спостереження будуть починатися з самого початку розвитку людського організму, коли ще немає симптомів алергії.

Профілактика алергічних захворювань вимагає використання багатьох спеціальних препаратів з пилку рослин, продуктів шкірного покриву тварин, спор грибів, а також лікувальних сироваток і т.ін.

Питання для самоперевірки

1. Що таке алергія? Розкрити поняття "алерген".

2. Як відбувалось становлення алергології як науки?

3. Назвати основні групи алергенів. Яка їх роль у виникненні алергічних хвороб?

4. Пояснити суть алергічних реакцій в організмі людини.

5. Чи успадковуються алергічні хвороби ?

6. Навести приклади алергічних хвороб і назвати їх основні клінічні прояви.

7. Пояснити причини катастрофічного зростання алергізації населення.

8. Як можна запобігти алергії?

Література

1. Адо В.А. Аллергия. — М.: Знание, 1984. — 160 с.

2. Адо В.А. Екологія, алергія і СНІД. — К.: Знання, 1991. — 47 с.

274

3. Адо В. А. Осторожно, аллергия! — М.: Знание, 1980. —128 с.

4. Адо В.А., Астафьева Н.Г. Поллинозьі: повьішенная чувствительность к пьільце растений. —М.: Знание, 1991. — 222 с.

5. Ногаллер А.М. Пищевая аллергия. — М.: Медицина, 1983. — 192 с.

6. Фрадкин В.А. Аллергеньї. — М.: Медицина, 1978. — 256 с.

275