Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Онкологічні захворювання та їх зв'язок з екологічними особливостями середовища проживання

За статистичними даними, впродовж останніх десяти років відзначається зростання злоякісних новоутворень серед населеня України на 27%. Щороку виявляється 5192 особи, які вперше захворіли на рак. Кільеість хворих на рак збільшується на 1,5-4% за рік залежно від регіональних особливостей.

Новоутворення (неоплазма, бластема) являють собою особливу форму росту тканини, які характеризуються вираженою автономією. Пухлини ділять на доброякісні та злоякісні. Доброякісні пухлини дуже близькі за своєю структурою та обміном до нормальної тканини, чітких розмежувань між ними немає. Злоякісна пухлина характеризується необмеженим ростом, автономністю і призводить організм до загибелі.

Як відомо, онкологічні захворювання поряд із серцево-судинною патологією зумовлюють найбільшу смертність (див.табл. № 26).

Таблиця № 26 Смертність від онкологічних захворювань (Р.Долл, Р.Піто).

№ п/п

Фактор або клас факторів

Відсоток усіх випадків смерті від раку

Найбільш точна оцінка

Діапазон можливих оцінок

1.

Тютюн

ЗО

25-40

2.

Алкоголь

3

2-4

3.

Харчові добавки

1

2-5

4.

Професія

4

2-8

5.

Забруднення атмосферного повітря

6

7-8

6.

Продукти промислового виробництва

3

3-5

7.

Лікарські препарати

1

0,5-3

8.

Геофізичні фактори

3

2-4

9.

Порушення дієти і харчування

35

10-70

248

Нерівномірність поширення онкологічних захворювань у різних регіонах та зміна показників захворюваності залежно від міграції населення переконливо доводять зв'язок виникнення раку з екологічними особливостями існування людини.

Епідеміологічними дослідженнями встановлено, що онкологічні хвороби мають поліетіологічну природу. Канцерогенні чинники, що спричиняють виникнення злоякісних новоутворень мають як ендогенну, так і екзогенну природу (див. рис. № 8).

ендогенні

.——————————а———————————,

обтяжлива спадковість гормональні порушення недостатність імунної системи

^

Канцерогенні чинники

7———ї

хімічні речовини іонізуюча радіація деякі віруси Спосіб життя (характер харчування, шкідливі звички)

екзогенні

Рис. № 8. Природа канцерогенних чинників, які спричиняють онкологічні хвороби людини.

Як видно з рисунку більшість онкогенних агентів утворюється та циркулює в природі, а інші виникають в організмі чи зумовлюють канцерогенний ефект, комплексуючись із зовнішніми чинниками.

Дослідники в галузі епідеміології раку простежують чітку кореляцію між захворюваністю та умовами життя населення різних географічних зон і районів. Це свідчить про важливу роль навколишнього середовища в онкологічній захворюваності населення. За даними Міжнародного агенства з вивчення раку (МАВР), виникнення приблизно 85% пухлин людини можна пов'язати із впливом чинників навколишнього середовища. Це, зокрема, стосується новоутворень органів дихання, печінки, травного каналу та інших локалізацій.

Серед онкогенних чинників найбільшу небезпеку становлять хімічні канцерогенні речовини.

Для дії онкогенних хімічних речовин характерно таке: 1) злоякісні пухлини виникають не відразу після початку дії онкогенів, а через певний захований (латентний) період (15-20 років); 2) чим більша доза і тривалість дії онкогену, тим коротший латентний період і тим злоякіснішою буває пухлина. Ця закономірність чітко простежується у тих, хто палить: чим більше цигарок випалюється за добу, тим частіше розвивається рак легень

249

(серед тих, хто випалює 40 цигарок за день, рак легень зустрічається у 20 разів частіше, ніж у тих, хто не палить).

Локалізація злоякісних пухлин може залежати не лише від того, яким шляхом онкоген надходить до організму (через повітря, травний тракт, через забруднення шкіри), а й від хімічної природи речовини: азбест призводить до раку легень, гортані, травного каналу; бензидин — до раку сечового міхура;

бензол спричинює лейкоз; вінілхлорид — рак печінки, головного мозку, лейкоз; миш'як та його сполуки — рак шкіри, легень, печінки; ароматичні аміни та розчинники (наприклад, у гумовій промисловості) — рак сечового міхура, лейкоз; сажі, смоли, мінеральна олія — рак шкіри, легень, сечового міхура, травного каналу; хром та його сполуки — рак легень; кадмій — рак простати та ін.

Зростання захворюваності на злоякісні пухлини триває в усіх країнах світу, а особливо в індустріальне розвинутих зі значним забруденням навколишнього середовища відходами промисловості, пестицидами, нітратами, радіонуклідами.