Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Література

1. Заставний Ф.Д. Географія України. — Львів: Світ, 1990

2. Географічна енциклопедія України. — К.: УЕ, 1993. — Т. 3.

3. Георгієв Ю. Клімат і регіональна еколого-географічна ситуація в Україні // Вісник Національної академії наук України — 1994. — № 9-10. -С. 48-52.

4. Руденко Л.Г. Еколого-географічна ситуація в Україні та основні тенденції в її картографуванні // Український світ. — 1994. — № 5-12. — С. 30-33.

5. Сердюк А. Екологічна ситуація на Україні і здоров'я народу: криза поглиблюється // Ойкумена.— 1991.—№ 1.—С. 8-16

6. Федорищева А., Бутрим О. Техногенно-екологічна ситуація в Україні та управління рівнем її безпеки // Економіка України. — 1998. — № 5. — С. 74-79

7. Хижняк М., Голубчиков М. Здоров'я дітей — критерій екологічної безпеки України // Український світ. — 1994. — № 5-12. — С. 33

Лекція № 9 СУЧАСНИЙ СТАН ЗДОРОВ'Я НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

План.

1. Антропічні порушення біосфери Землі і здоров'я людини.

2. Здоров'я як складова особистого інтересу людини в умовах інформаційного суспільства.

3. Особливості захворюваності населення України:

3.1. Загальні тенденції і детермінанти здоров'я населення України.

3.2. Основні показники захворюваності підлітків.

3.3. Інвалідизація населення України і її причини.

3.4. Професійні захворювання.

1. Антропічні порушення біосфери Землі і здоров'я людини

Проблема співвідношення соціального і біологічного включає в себе найважливіші питання розвитку біосфери нашої планети, стихійного і розумного врегулювання стосунків людини і природи, генетичного і життєвого розвитку людини, наслідків урбанізації та індустріалізації, які прямо чи опосередковано впливають на здоров'я людини. Все це становить основу теорії людини і підлягає аналізу та інтеграції в аспекті внутрішньої єдності, взаємозв'язку та протиріччя соціального та біологічного в людині в контексті проблем її здоров'я.

Сфера розповсюдження та еволюції життя — біосфера, існує більше двох мільярдів років. Еволюція людини в межах біосфери проходить на стадії біо- і антропогенезу. Поступово людство стає у біосфері могутнім фактором, який змінює структуру самих основ біосфери. Але ми не пануємо над природою, а знаходимося всередині неї. Найвищі соціальні закономірності грають провідну роль у людському суспільстві і біос^пфі-доти, доки вони не вступають у протиріччя з законами біології, хімії, фізики і т.д. Найвища соціальна закономірність не в силах спинити законів, які є провідними на

63

всіх рівнях розвитку природи, хоча й має реальну можливість використати її для себе.

Людству потрібно усвідомити, що наша планета — це свого роду живий організм, який живе у відповідності з певними принципами, законами і нормами існування. Ігнорування цього положення, стихійне використання у гігантських масштабах ресурсів неорганічного світу і біосфери призвело до непередбачених серйозних порушень законів біосфери, зокрема законів біотичного кругообігу.

Кінець XX ст. ознаменувався тим, що внаслідок науково-технічної революції і урбанізації нашої планети негативний вплив порушень біосфери землі на здоров'я людини значно зріс. Організм людини вже не спроможний швидко адаптуватися до цих швидких і глобальних змін. Особливу загрозу для здоров'я людини несе антропогенне забруднення компонентів природного середовища. Хімічне, радіоактивне, бактеріологічне забруднення повітря, води, грунту, продуктів харчування, а також шум, вібрація, електромагнітні поля тощо, викликають в організмі людини тяжкі патологічні явища, глибокі генетичні зміни. Вплив антропогенних змін у біосфері, які перетворюють її на техносферу, згубно діє на здоров'я людей, що позначається їх передчасним старінням і смертю, народженням неповноцінних дітей.