Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Збереження і зміцнення

План

1. Здоров'я дитини як індивідуальна і суспільна проблема

2. Підготовка дівчаток до материнства

1. Здоров'я дитини як індивідуальна і суспільна проблема

Усім нам відомий вислів "Діти — наше майбутнє". Дійсно, той потенціал, який закладено в дітях сьогодні, реалізується через 10-15 років у різних сферах їх буття: у сім'ї, професійній діяльності, соціальних відносинах... Це стосується як творчих здібностей, так і моральних якостей, загальної культури і, звичайно, здоров'я.

Люди завжди були впевнені: будуть у сім'ї здорові діти, будуть у ній добрі взаємини, добробут, буде щастя. І чим більше щасливих, здорових сімей, тим благополучніше і здоровіше суспільство.

Тепер, коли ми намагаємося покращити соціально-економічний стан в нашій країні, окреслити шляхи до покращення життя, ми усвідомлюємо, що досить мало знаємо про необхідні шляхи оздоровлення окремої людини. Людина визначає здоров'я суспільства, але людина не буде людиною, якщо до неї не в повній мірі звернена (як і в економіці) загальна увага суспільства в цілому. У цьому відношенні Державна національна програма "Діти України" (Указ Президента України від 18.01.96 р. № 63/96) є законодіючим актом, до реалізації якого повинні докласти зусилль як державні структури, так сім'я і школа.

Сьогодні всім зрозуміло, що паралельно з налагодженням справ у економіці потрібно займатися вихованням здорової людини, інакше через декілька десятиліть ми перетворимося в слабких, хворобливих, безвідповідальних людей без моральних устоїв, які не зможуть творити, не матимуть снаги до економічної, політичної, соціальної діяльності.

Актуальність цієї проблеми зумовлена передусім швидким поглибленням демографічної кризи, розвитком депопуляційних процесів в Україні, що може сповільнити, на думку спеціалістів, соціально-економічний розвиток і науково-технічний прогрес суспільства.

За даними світової статистики, кількість дітей, які народилися з різним ступенем фізіологічної незрілості, наближається до 90%. Це означає, що абсолютно здоровим народжується в середньому лише одна дитина з десяти. Хоч у перші дні свого життя немовлята і видаються своїм щасливим батькам здоровими і життєздатними, але пізніше може наступає фізіологічна

85

незрілість. Вона знаходить прояв у схильності до алергій, до безкінечних застуд, сколіозу і діатезу, астми або неврозів. Визначена ще в період внутрішньоутробного розвитку знижена опірність організму до шкідливих впливів зовнішнього середовища обеззброює людину перед грізними хворобами цивілізації.

Сьогодні медики нараховують більш ніж 2000 нозологічних одиниць спадково обумовлених патологічних станів. Це являє собою величезну небезпеку для людства: під загрозою найбільше наше багатство —генофонд, який зберігає всю багатоманітність спадковості від попередніх поколінь.

Аналіз факторів, які можуть зашкодити генофондові, показав, що генетичні відхилення становлять більше 6% випадків, які прийнято вважати спадковими, і їх кількість має тенденцію до зростання. Решта пошкоджень при повністю благополучних у спадковому відношенні батьках, залежить від їх способу життя як під час вагітності, так і в період, який їй передує. Якщо чоловік, котрий бажає стати батьком, п'є, палить, веде малорухомий спосіб життя, незагартований, нервозний і хворобливий, то він значною мірою ризикує, адже в майбутньому від нього народиться слабка і вразлива до хвороб дитина. Крім того, щоб виносити, народити і виростити дитину здоровою, потрібно кожній жінці, майбутній матері, мати хороше здоров'я.