Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
262
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Застосування методу фітопрофілактики у практиці оздоровлення людського організму

План

1. Сутність фітопрофілактики, її значення у зміцненні здоров'я людини.

2. Біохімічна характеристика фармакологічних і цілющих властивостей рослин.

3. Вітамінний склад рослин і його роль у оздоровленні людського організму.

4. Форми лікарських засобів та принципи їх приготування.

1. Сутність фітопрофілактики, її значення у зміцненні здоров'я людини.

Фітопрофілактика — це ефективний гігієнічний метод використання біологічно активних речовин для зміцнення здоров'я у первинній і вторинній профілактиці. Метод фітопрофілактики входить складовою частиною в цілісну систему комплексної індивідуальної профілактики захворювань.

Добре відомо, що за допомогою фітопрофілактики можна підвисити адаптаційний рівень організму та ефективність терапевтичних курсів, які проводяться одночасно з фітопрофілактикою.

Переваги "зеленої аптеки" полягає в тому, що на відмінну від очищених і синтетичних препаратів переважна більшість лікарських рослин вміщує велику кількість органічних і неорганічних речовин з широким спектром дії. Сюди входять такі фармакологічно активні речовини, як алкалоїди, глюкозиди, ефірні олії, органічні кислоти, а також мікро- і макроелементи.

Багато з цих речовин беруть участь в окислювально-відновних процесах, які відбуваються в організмі людини. Майже всі вищі рослини, які застосовуються в якості лікарських препаратів, містять вітаміни. Причому, не виключено, що в них маються ще невідомі вітаміни, так як хімічний склад багатьох лікарських рослин розшифрований далеко не повністю.

Необхідно відмітити, що призначення лікарських трав не тільки з метою впливу на той чи інший хворий орган, але й для збільшення вітамінного запасу організму (особливо у осіб похилого віку) вдало

159

поєднується з фруктово-молочною дієтою та іншими нетрадиційними методами лікування, оскільки служить додатковим джерелом натуральних вітамінів.

Крім того, багато лікарських рослин безпосередньо активують захисні сили організму, а також мають антимікробні властивості.

В природі існують багаточислені хвороботворчі для людини фактори, одначе вона ж і озброїла її захисними та лікувальними засобами. Їх можна розділити на дві великі групи:

— власні, або ендогенні, захисні механізми, які утворюються всередині самого організму при участі нервово-ендокринних і ряду інших складних біохімічних і фізіологічних механізмів (до них належать імунно-біологічні захисні сили організму);

— захисні або цілющі речовини, які утворюються в різних рослинах, фруктово-ягідних і овочевих культурах (вони містять більш ніж 100 біологічно активних речовин, які мають найрізноманітнішу природу).

В організмі важко знайти структуру, органи або функцію, на які б не впливали біологічно активні речовини біологічного походження. Очевидно, в природі немає й хвороби, проти якої в рослинному світі не знайшлося б цілющих для людини речовин.

Справа в тім, що між людиною і оточуючим середовищем, перш за все рослинним світом, в результаті тривалого еволюційного розвитку встановилися не тільки найтісніші життєво необхідні взаємозв'язки, але й визначена, найбільш оптимальна рівновага. Тут сама природа як геніальний інженер дуже чітко створила взаємозв'язок між життєвими процесами. Будь-який нерозумний підхід, який сприяє порушенню природної рівноваги, може нанести величезну шкоду здоров'ю людини.

Життя людини найтіснішим образом пов'язане з оточуючим середовищем і рослинним світом. Парацельс пояснював цей зв'язок таким чином: "Коли хтось їсть шмат хліба, хіба разом з ним не їсть він також небо, землю, всі зорі, тому що в творінні хліба брали участь небо плідним дощем своїм, земля — полем, а сонце — промінням, яке освічувало і гріло, так що ціле присутнє в окремому".

Багато рослин з найдавніших часів служать їжею людини, а організм її не тільки звик до них, але й став активно реагувати на дію окремих компонентів їх складу. Наприклад, під впливом ефірних олій або окремих алкалоїдів підвищується секреція шлункового соку, під дією окремих флавонідів підсилюється жовчовидільна і знезаражуюча функції печінки, а лецитин квасолі і гороху є антагоністом холестерину і запобігає розвитку атеросклерозу.

Ще більш 2,5 тисячі років тому великий Гіпократ говорив: "Медицина є мистецтво наслідування природі". Людина є частиною природи, життя її еволюційно тісно пов'язане з оточуючим середовищем, ось чому в самих критичних обставинах людина з такою надією чекає допомоги від самої природи.

160

Необхідно пам'ятати, що в надлишку все буває шкідливим: будь-яка зелень або фрукти, які прийняті в великій кількості, можуть негативно вплинути на організм людини. Має значення не тільки доза продукту, але й час прийому. Кожен повинен знати, які фрукти, ягоди, овочі і в якій кількості добре переносить його організм, а які погано. Від усього того, що для організму є шкідливим, людина повинна утримуватися при будь-яких обставинах, а дотримання таких правил — одна з основних умов здоров'я і довголіття.

Дещо складніше справа полягає з використанням фруктів, ягід і овочей, чаю і кофе при патології органів шлунково-кишкового тракту, печінки, серцево-судинної, нервово-ендокринної систем, нирок і т.д. Є маса захворювань, при яких як лікарсько-дієтичний засіб показані одні види фруктів та овочів, але протипоказані інші. Наприклад, хворим гіперацидним гастритом протипоказані лимони, материнка, перець, кмин і т.п., тобто ті ^ овочі, фрукти і їстівні рослини, які показані при гіпоацидному гастриті. А хворим гімороєм та при гострих хронічних гепатитах протипоказані чорний та червоний перець, гірка цибуля і часник, гірчиця. Гіпотонікам не можна ,' вживати в якості зелені коріандр, хрін, а також вищі сорти зеленого чаю. ^ Хворим з діагнозом "інфаркт міокарда" і особам, які перенесли інфаркт, а також при тромбозах і тромбофлебітах абсолютно протипоказані рехан (базилік звичайний), коріандр (кінза), дудник, які викликають . недостатньо активне підвищення процесу звертання крові.

Є дуже багато спостережень, які переконують в доцільності вживання в основному рослинної їжі. Ці спостереження показують, що в тій місцевості, де в їжі людини переважає різноманітна рослинна їжа люди менше хворіють і " довго живуть.