Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Розумова і фізична працездатність дитини та режим дня школяра

Працездатність — це здатність людини розвинути максимум енергії та, економічно витрачаючи її, досягнути наміченої мети при якісному виконанні розумової і фізичної роботи. Розумова і м'язова працездатність тісно пов'язана з віком: усі показники працездатності зростають в залежності від росту і розвитку дитини.

Річні темпи зростання показників розумової працездатності від 6 до 15 років коливаються в межах від 2 до 53%. Якщо взяти такі показники:

продуктивність і точність роботи, то перший значно зростає до 11-13 років, при мінімальному зростанні точності. Чисельно приріст в 13-15 років продуктивності поступається якості роботи, їв 15-17 років продуктивність і точність зростають на 14-26%.

У всіх вікових категоріях учням з відхиленнями у стані здоров'я притаманний більш низький рівень розумової працездатності.

Працездатність учнів може змінюватися у процесі навчальної діяльності. Так, у першій половині навчальних занять у більшості учнів молодших класів працездатність зберігається на відносно високому рівні. Підйом працездатності відбувається після першого уроку. До кінця 3-го уроку показники її знижуються і ще більше знижуються до кінця 4-го уроку.

Відповідно до динаміки показників працездатності змінюється і поведінка учнів протягом дня. На початку 3-го уроку спостерігається зниження уваги, діти дивляться у вікно, неуважно слухають учителя, розмовляють і навіть встають з місця. Короткий період збудження змінюється в'ялістю; дітям важко зберігти потрібну позу, вони погано стежать за поясненням учителя.

В учнів середнього і старшого шкільного віку за той самий проміжок часу виявлені менш глибокі порушення функціонального стану нервової системи, ніж у школярів молодших класів. До кінця п'ятого уроку занять зміни функціонального стану ЦНС стають значно вираженними. Помітна зміна середніх величин розумової працездатності, зорових і моторних реакцій, координації моторних рухів. Тому шості уроки проводяться, як правило, в умовах пониженої працездатності.

Самостійні навчальні завдання і підготовка уроків займають в учнів усіх класів досить багато часу. У всіх випадках при виконанні одинакових за складністю і об'ємом домашніх завдань у другу половину дня, з 16 год, погіршення показників здоров'я виявляються раніше і видаються більш значними ніж з 9 до 13 год.

118

Виконання домашнього завдання учні починають з уже погіршеною працездатністю. Спостереження за змінами функціонального стану організму школярів під час приготування уроків показали, що продуктивність праці коливається в різних межах, а саме:

І клас — 45 хв.

II клас — 1 год.

ІП-ГУ— 1,5год.

У-УІ — 2 год.

VII-VIII — 2,5 год.

ІХ-ХІ — 3 год.

Дітям 6 років домашні завдання не задають.

Підготовку домашньої роботи рекомендується починати з виконання завдань середньої складності, потім переходити до найбільш складних і закінчувати самопідготовку легкими завданнями.

Є певні нормативи навчального навантаження протягом дня, тижня (див. додаток № 4-6). Потрібно пам'ятати, що їх нехтування приводить до порушення режиму дня, відображається негативно на станові здоров'я дітей шкільного віку.

і] \> Питання для самоперевірки

1. Які складнощі соціального, психологічного і фізичного характеру супроводжують початок навчання дитини у школі?

2. У чому полягають особливості розумової праці? Які негативні фактори для здоров 'я можуть виникнути при недотриманні гігієни розумової праці?

3. Поясніть охоронну сутність процесу втомлення. Яка реакція повинна бути у людини при відчутті певних ознак втомлення?

4. Що таке перевтома? Як її діагностувати і запобігти її наслідкам?

5. Як ураховуються вікові особливості прояву феномену працездатності при плануванні навчального навантаження школяра?

6. Прокоментуйте орієнтовний режим для учнів, які відвідують школу у першу та другу зміни.

Література

1. Богданов Г.П. Школьникам о здоровом образе жизни. — М.: Физкультупа й спорт, 1989. — 192 с.

2. Коростелев Н.Б. Воспитание здорового шкльника. — М.: Просвещение, 1986.

3. Мир детства: Младший школьник /Под ред. А.Г.Хрипковой. — М.: Педагогика, 1988.

— 272 с.

4. Охрана труда й техника безопасности в общеобразовательной школе: Сб. нормат. документов (Состав. В.В.Горелов). — М.: Просвещение, 1988. — 256 с.

5. Семашко Н.А. Основньїе вопросьі школьной гигиеньї /В кн. "Книга о здоровье":

Сборник /Под ред. Ю.П.Лисицьіна. — М.: Медицина, 1988. — С. 156-157.

6. Хочу бьіть здоровьім: справ, изд. /Отрощенко П.Г., Мовчанюк В.О., Никберг Н.Н. й др.

—К.:Льібидь, 1991.—336с.

7. Зрисман Ф.Ф. Гигиенические требования к расписанию уроков /В кн. "Книга о здоровье": Сборник /Под ред. Ю.П-Лисицьіна. — М.: Медицина, 1988. — С. 144-149.

8. Зрисман Ф.Ф. Переутомление, мозговое переутомление учащихся /В кн. "Книга о здоровье": Сборник /Под ред. Ю.П.Лисицьіна. — М.: Медицина, 1988. — С. 149-156.

119