Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

4. Біологічні основи функціональної біоритмології людського організму

Які ж процеси відбуваються на земній поверхні протягом доби? Якщо уважно проаналізувати явища, які відбуваються у природі за добу, то можна знайти такі: в атмосфері поверхні землі спостерігається рух повітряних мас - їх підйом від сонячного обігріву і опускання, конденсація від холоду. Поспостерігаємо, як ці процеси змінюються протягом доби.

Дальше идет Аюрведа.

5. Десинхроноз і можливості його профілактики

Біоритми організму різко не узгоджуються з добовими біоритмами, якщо людина перебуває в іншому годинному поясі (працює в нічну зміну, у полярних широтах). Тоді порушується координація тих чи інших біоритмів; протягом деякого часу ми відчуваємо втомленість і роздратованість, погано спимо, інколи зазнаємо розладів травлення; ми трішки пригнічені і відчуваємо себе - розумово і фізично - не в своїй тарілці. Ці відчуття, виникають в результаті своєрідного патологічного стану, який називається десинхронозом, тобто неузгодженість двох або декількох ритмів, які звичайно взаємопов'язані Десинхроноз відбувається через зрушення фаз, тобто зміну співвідношень між біологічним годинником нашого організму і звичайним годинником, по якому йде життя. Частіше ми лягаємо спати, коли температура тіла у нас починає знижуватись, а опинившись на новому місці, ми намагаємося заснути при її підйомі. Звичайно викид кортізола наднирниками відбувається перед нашим пробудженням; тепер же хвиля кортізола запліскує наше тіло в середині дня або перед сном. Інколи впродовж декількох днів після перельоту ми прокидаємося розбитими, а вночі лежимо з широко відкритими очима. Щось подібне відбувається з нами після систематичного переведення годинника "на літній час" і "на зимовий час".

Говорячи про вплив сигналів середовища на людський організм, треба згадати про один фактор, який рідко грає роль в житті тварин. Це індивідуальна мотивація. Ефективність одного настирливого сигналу - будильника - залежить від того, в який із днів тижня чується його дзвінок, і що відбувається, якщо ми його проігноруємо. В буденні дні люди майже завжди підчиняються його диктату і встають з постелі, але у вихідні дні вони, не дивлячись на дзвінок, можуть поспати довше, що звичайно й роблять. "Хандра зранку в понеділок" — це своєрідна "політна" дезадаптація, яка пов'язана з тим, що в п'ятницю, суботу і неділю люди звичайно лягають, а встають все пізніше і пізніше. Тому до ранку понеділка в нашій циркадній системі відбувається фазове зрушення відносно загальноприйнятого часу, і нам доводиться вставати набагато раніше порівняно з суб'єктивним часом нашого організму.

Нові дані про біологічні ритми наводять на думку, що десинхроноз може відігравати деяку роль у виникненні психічних розладів. Найбільш повно вивчені два з них — депресія і безсоння.

Депресія у хворих майже завжди циклічна, хоча самі цикли зазнають значних індивідуальних варіацій. Коли дослідники детально вивчили циклічність сну у людей, які страждали і мали депресії, вони знайшли суттєві відхилення в характері електроенцефалограми. У багатьох хворих п'ята фаза сну (для якої характерний швидкий рух очей (ШРО) - сама остання в сонному циклі) наставала ^ \ \ набагато раніше, ніж у здорових людей. Створювалося уявлення, що у хворих \ ; порушені нормальні співвідношення між "швидким" сном і іншими фазами, а також ритмом сон - неспання (ці ритми, вважають, контролюються двома різними ритмоводіями).

Учені багатьох країн світу намагаються використати дані про біоритми для прогнозування, попередження загострень деяких захворювань, нещасних випадків, синхронізації соціального ритму з біологічними можливостями людини, а також для вдосконалення системи планування спортивних змагань. Нейтралізувати порушення у біоритмах допоможе здоровий спосіб життя, виконання конкретних рекомендацій для відповідних професій та видів праці.

Вивчення біоритмів людини має дуже важливе значення. Кожен з нас повинен знати про сприятливі і несприятливі періоди доби, щоб у випадку необхідності приймати міри застереження. Ритмічність властива природі, наше завдання — жити в союзі з нею.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть приклади біологічних ритмів у живих системах: рослинних, тваринних, у людини.

2. Як класифікуються ритмічні процеси у природі?

3. Як ви розумієте слова Леонардо да Вінчі: "Необхідно зрозуміти, що таке людина, що таке життя, що таке здоров 'я і як його підтримують рівновага та узгодженість стихій, а як їхня неузгодженість його руйнує і губить "?

4. Охарактеризуйте сон як один із біоритмів організму.

5. Обгрунтуйте ваше розуміння біологічних основ функціональної біоритмології людського організму.

6. Що таке десинхроноз і які можливості його профілактики?

Література

1. Биологические ритмьі: в2-хт. /Подред. Ашоффа. -М.: Мир, 1984. —С. 2б2;412.

2. Валеологія (інформ.-метод.збірник. — К.: Т-во "Знання" України, 1996. — С.69-77, 83-85.

3. Доскин В.А., Лаврентьева Н.А. Ритмьі жизни. — М.: Медицина, 1991. - С. 173.

4. Куприянович Л.И. Биоритмьі й сон. — М.: Наука, 1976. — 119с.

5. Малахов Г.П. Биоритмология й уринотерапия. — СПб: ИК Комплект, 1996. - 237 с.

6. Околітенко Н. Ритми, що пронизують буття //Людина і світ. —1989. — №2. - С. 19-24.

7. Первушин С. Внутренний ритм организма /ЛТГА- — 1997. — №2. — С. 17-19.

8. Уинфри А.Т. Время по биологическим часам. — М.: Мир, 1990. — 208 с.

Лекція № 22