Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Усвідомлення моральних понять як крок до створення законів матеріального і духовного світів

Високими моральними поняттями, які є у світі людей, оперують так звані духовні закони. Ще в І-П тисячолітті до нашої ери мудрецями Сходу були виведені моральні поняття, якими керується Аюрведа. Ось вони:

Природа — моя мати. Радість — моя винагорода. Світобудова — мій шлях. Біль — моя пересторога. Вічність — моє царство. Праця — моє благословіння. Безсмертя — моє життя. Світло — мій самовияв. Свідомість — моя повинність. Товариш — мій супутник. Істина —моє поклоніння. Супротивник — мій наставник. Любов —мій закон. Сусіда — мій брат. Форма —мій прояв. Боротьба —моя найсприятливіша

можливість. Совість —мій керманич. Час —мій обов'язок. Світ — мій притулок. Рівновага — моя поведінка. Досвід — моя школа. Спокій — мій шлях. Перепона — мій урок. Досконалість — мій напрямок. Трудність — мій стимул.

Людина з моменту усвідомлення себе, моральних категорій, понять добра і зла, завжди намагалася виявити ті закони, спираючись на які можна було б передбачити небажані зміни в житті, спланувати своє щастя і добробут, бути здоровим. Так були створені закони матеріального і духовного світів. Їх дуже багато. Наведемо лише декілька, якими користується людина.

348

3. Основні закони матеріального світів

Закон Сонця. В нього входить все, що дає фізичне Сонце людині у середовищі її існування (світло, тепло тощо).

Закон Місяця. Включає всі ті впливи, які Місяць чинить на людину і її світ (наприклад, вплив Місяця на психіку людей, на припливи і відпливи у морях).

Закон води. Має за основу всі закономірності, які стосуються відносин між водою і людиною (у харчуванні, лікуванні, оздоровленні і т.д.).

Закон повітря_ Відображає роль повітря в житті людини (газообмін в організмі, повітряні течії та ін.).

Закон руху. Стосовно мікросвіту людини — це динаміка організму, функціонування його органів; стосовно зовнішнього світу — всі види переміщень в просторі.

Закон переходу кількості у якість. Величезної сили закон, за яким протікають багато еволюційних процесів як у природі, так і в суспільстві людей.

Закон дії. Відображає активну життєву позицію людини (або суспільства). Якщо людина не просто діє, а діє активно, всі її життєзабезпечуючі системи функціонують нормально. Зупинка — руйнування, хвороба організму. Зупинка у розвитку суспільства веде до його занепаду і зміни на інше. Як тільки Римська імперія перестала бути активною, вона розвалилась. Закон тісно пов'язаний з життєзабезпеченням людини. Активність фізичного тіла, наприклад, обов'язкова для стабілізації психіки. В свою чергу активна психіка сприяє фізичній активності: активні руки дитини вчать її мозок, а на наступному етапі розвитку — мозок, який активізується, вчить руки.

Закон гармонії, або закон сумісності. Його ще можна назвати законом ритмів. Ритми Космосу і біоритми людини можуть суміщатися, тоді вона здорова, а можуть бути в антифазі, тоді їй живеться важко, вона постійний пацієнт лікаря. При накладанні кількох ритмів діє закон переходу кількості в якість, і тоді перед людиною відкриваються нові можливості.

Закон заперечення заперечення. Про цей закон сказано дуже багато в Матеріалістичній філософії. В езотериці йому відповідає закон жертви.

Наведені закони свідчать про те, що світ матерії людиною більш менш вивчений, і тому в ньому дещо може бути вирахуване заздалегідь. Найвища гіпотетична ступінь розвитку класичної матеріалістичної науки — вміти все пояснити і передбачити в рамках формальної логіки.

Перейдемо до іншого полюсу людського буття. Він починається там, де закінчується влада матеріального.