Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

1. Причини і передумови виникнення валеології

Бути здоровим і якомога рідше хворіти — природне бажання і прагнення людини, її неусвідомлена потреба. Здоров'я — основа всіх наших справ і починань, трудових і творчих звершень, сподівань, надій на майбутнє. І відому мудрість "Хліб усьому голова" сьогодні можна перефразувати так: "Здоров'я — усьому голова", бо відсутність здоров'я — повна або часткова — забирає у людини багато повсякденних радощів активного життя, праці, кохання, захоплюючих подорожей... Тому в усі часи здоров'я було і залишається основною сутністю людського існування.

Науковий аналіз глобальної еколого-демографічної ситуації, що склалася напередодні нового тисячоліття, примусив замислитися кожного, хто дбає про власне життя і здоров'я, про долю своїх нащадків, майбутнє людства. Сформоване за останні десятиліття у суспільній свідомості державне спрямування національно-економічного господарювання з суто технічною орієнтацією на вибір можливої стратегії підкорення природи, вичерпало себе. Найбільш перспективним шляхом створення нового стилю взаємовідносин людини і біосфери є утвердження природно-онтологічної орієнтації у суспільній діяльності, формування оздоровчої свідомості у кожної людини, починаючи з появи її на світ.

Аналіз ситуації, що склалася за сучасних умов, порушує питання про нагальну необхідність зміни наших уявлень, вимог про здоров'я людини, нації, людства. Для України ситуація ускладнюється ще й тим, що водночас з екологічною кризою країна перебуває в економно-політичній кризі. Через це спостерігається прогресуюча деградація здоров'я населення, особливо дитячого. Існуюча ситуація щодо збільшення захворюваності та зростаюча депопуляція в Україні, згідно з даними ЮНЕСКО, визначили для нашої держави статус вимираючої.

Ситуація із станом здоров'я населення в Україні погіршується ще й низьким рівнем знань переважної більшості людей щодо фундаментальних законів раціонального формування, збереження і зміцнення свого власного здоров'я впродовж усього життя, в зневажливому й нерідко безвідповідальному ставленні до цієї єдиної онтологічної цінності, якого

природа нагороджує людину разом з життям. Єдиним радикальним способом розв'язання проблеми є кардинальна перебудова наших поглядів щодо причин і наслідків нездоров'я, формування основ здорового способу життя. А досягти цього можна лише шляхом перебудови системи освіти та виховання людини, набуття знань, що дозволяють їй здійснювати гармонійний розвиток згідно з вимогами сьогодення.

Стратегію виживання і створення нового натурально-природного світоупорядкування на основі формування у кожної людини, починаючи з її народження, оздоровчої екозберігаючої свідомості, став новий науковий і просвітницький напрям — валеологія (від лат. "уаіео" — бути здоровим і грец. "1о§08" — наука). Основоположником науки про здоров'я в сучасному її розумінні вважається 1.1. Брехман, який обгрунтував методологічні основи здоров'я практично здорових людей (1987 р). Цей напрямок і був названий терміном "валеологія".

Загальноприйнята нині дефініція поняття "валеологія" — це теорія і практика формування, збереження і зміцнення здоров'я людини. Валеологія є наукою про створення нової психології і філософії здоров'я.