Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
268
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Середовище життєдіяльності людини та її здоровая.

З самого початку існування людей на Землі їхня життєдіяльність проходила у навколишньому середовищі, а здоров'я формувалось залежно від впливу природних факторів на організм. Навколишнє середовище забезпечує нормальну життєдіяльність організму людини, яка з початку періоду ембріонального розвитку до кінця життя контактує з компонентами цього середовища. На мозок людини безперервно діють різноманітні за кількістю і якістю численні подразники з внутрішнього і навколишнього середовища. Вони викликають утворення безумовних і умовних рефлексів в організмі людини, що створює основу для правильного обміну речовин та енергії між організмом та навколишнім середовищем.

Людина не може жити без повітря, яке є одним з найважливіших елементів природного довкілля. Таке значення мають температура повітря,

258

його вологість, тиск, сонячна радіація, кліматичні фактори тощо. Вода і харчові продукти також є компонентом навколишньго середовища, без яких неможливе життя людини. Ці компоненти входять до складу організму, вони є джерелом мінеральних речовин, вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, що постійно беруть участь в обміні між організмом і навколишнім середовищем.

Не менш важливим є значення грунту для організму людини. Грунт є джерелом мінеральних, органічних і органо-мінеральних речовин і впливає на формування здоров'я людини, є основним фактором, що формує геохімічні провінції,від яких залежить хімічний комплекс організму.

Отже, можна образно сказати, людина - дитя природи і не може існувати поза нею.

Усі люди здатні проявляти необхідну пластичність реакцій у відповідь на зміни зовнішніх умов, або адаптаційну здатність. Адаптація допомагає підтримувати стійким внутрішнє середовище організму, коли параметри деяких факторів навколишнього середовища виходять за межі оптимальних. Адаптація залежить від сили дії факторів навколишнього середовища і від індивідуальної реактивності організму. Якщо механізмів адаптації не вистачає для протидії зовнішнім факторам, виникає картина стресових захворювань, що характерні для нашого суспільства. На фоні дії небезпечних факторів виникають такі захворювання, як коронарна хвороба, цукровий діабет, гормональні дисфункції тощо.

3. Техногенне забруднення довкілля, його види та вплив на здоров'я людини.

До головних видів техногенного забруднення довкілля належать:

хімічне, радіоактивне, механічне, теплове, електромагнітне та акустичне забруднення.

Хімічне забруднення охоплює повітря, грунти, рослинність, поверхневі та підземні води. Основним джерелом хімічного забруднення є димові викиди промислових підприємств та теплових електростанцій, вихлопні гази транспортних засобів, продукти самозагорання сміттєзвалу та териконів вугільних шахт. При цьому в навколишнє середовище потрапляють: отруйні газоподібні речовини (оксиди сірки, оксиди азоту, сполуки фтору і хлору, сірководень, оксид вуглецю, бензопірен та ін.); тверді аерозолі (вугільний та цементний пил, зола, сульфіди і сульфати заліза, міді, цинку, свинцю та ін.);

рідкі аерозолі (пари кислот, феноли тощо).

Радіоактивне забруднення довкілля відбувається внаслідок випробувань ядерної зброї та аварій атомних електростанцій. Особливо небезпечними для організмів є радіонукліди ^Зг та ^Сз.

Механічне забруднення середовища відбувається при складуванні господарсько-побутових твердих відходів (сміття), твердих відходів промпідприємств та шахт.

Теплове забруднення навколишнього середовища відбувається переважно внаслідок недосконалих методів утилізації тепла.

Електромагнітне забруднення проявляється, в основному, в атмосфері. Джерелами електромагнітного забруднення навколишнього

259

простору є генератори струму високих, ультрависоких та надвисоких частот, високочастотні установки нагрівання матеріалів, установки радіо- і телевізійного зв'язку. Електромагнітне поле, особливо надвисоких частот, має негативний вплив на організм людини.

До акустичних забруднень відносяться шумові, інфразвукові та вібраційні забруднення. Джерелами акустичного забруднення є різні промислові і транспортні машини (мотори, станки, вентилятори, насоси).

Важко переоцінити трагічні наслідки чорнобильської катастрофи, що стала для України фатальним фактором,який спричинив загрозу генетичному здоров'ю нації. Професор Ю. Щербак стверджує, що в Україні на території, насиченій атомною радіацією, живе понад 4 млн. осіб. Майже 100 тис. людей живе там, де рівень радіації все ще загрожує здоров'ю людини. Підрахунки демографів показали, що протягом одного-двох поколінь в Україні основна частина молодого населення може бути психічно і фізично неповноцінною з огляду на те, що з'являться мільйони психічно хворих і недорозвинених людей.

Внаслідок катастрофічного погіршення стану довкілля загальний рівень здоров'я населення України в останні роки різко знизився. Смертність перевищила народжуваність. Так, в 1994 році природний приріст населення складав - 4,7 %. В абсолютних числах перевага померлих над народженими складала 243,1 тис. чоловік. Порушились генетичні процеси, народження дітей з різними спадковими хворобами збільшилось у 2-4 рази. Україна посіла перше місце у світі за рівнем дитячої смертності. Зменшилась тривалість життя людей на 6 років.

Таким чином, здоров'я населення продовжує погіршуватися за рахунок хвороб, які виникають внаслідок забруднення природного довкілля.

Вирішення питання збереження здоров'я людини в сучасних умовах її життя - це водночас і суспільна, і індивідуальна проблема. Індивід у цьому аспекті виступає як суб'єкт творення власного здоров'я, а його активна громадська позиція забезпечить покращення якісних показників природного довкілля, а значить послужить дієвим чинником оптимізації здоров'я як окремої людини, так і суспільства вцілому.

^ ^/ Питання для самоперевірки

1. Що ми розуміємо під поняттям "природне довкілля "?

2. Дати визначення "біосфери " та її компонентів.

3. Розкрити поняття "біогеоценозу", "біоценозу", "екосистеми".

4. Які ви знаєте види техногенного забруднення довкілля?

5. Охарактеризуйте вплив зовнішніх факторів середовища на здоров 'я людини.

Література

1. Бурдіян Б.Г., Дерев'янко В.О., Кривульченко А.І. Навколишнє середовище та його охорона. - К.: Вища школа, 1993. - 227 с.

260

2. Михеев А.В., Галушин В.М., Гладков Н.А., Иноземцев А.А. Охрана природьі. - М.:

Просвещение, 1981. - 272 с.

3. Небел Б. Наука об окружающей среде: как устроен мир: В 2-х т. - Т. 1. - М.:Мир, 1993. - 424 с. - Т. 2. - М.: Мир, 1993, — 336 с.

4. Никитин Д.П., Новиков Ю.В. Окружающая среда й человек. - М.: Вьісшая школа, 1986.-415с.

5. Основи соціоекології/За ред. Г.0. Бачинського. - К.:Вища школа, 1995. - 238 с.

* ґ Лекція № 33

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА АНТРОПОГЕННОГО а——' ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

План

1. Характер забруднення.

2. Види забруднювачів.

3. Методи визначення якості та обсягу забруднень.

4. Кислотні дощі.

5. Тютюновий дим.

6. Негативний вплив на людство антропогенних порушень біосфери Землі.