Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Заповніть схему:

саморегуляція

]

3. Як »ое 'язана саморегуляція зі здоровим способом життя?

4. Проаналізуйте свою діяльність і життя з метою виявлення саморегуляції.

5.Як формувати саморегуляцію учнів в педагогічні й практиці?

Література

1. Анохин П.К. Биология й физиология условного рефлекса. — М., 1968. — 574 с.

2. Бернштейн Й.А. Некоторьіе вопросьі регуляции двигательньїх актов. — Вопросьі психологии. — 1975. — № 6. — С. 70-79.

3. Габай Т.В. Учебная деятельность й ее средства. — М.: Изд-во МГУ — 1986. — 255 с.

4. Гальперин Т.А., Запорожец А.В., Карпова С.Н. Актуальньїе проблемьі возрастной психологии. — М.: Изд-во Моск. ун-та. — 1978. — 118с.

5. Зязюн І.А. Естетичне начало обдарованості. // В зб.: обдаровані діти: виявлення, діагностика, розвиток. / Матер. міжнародного семінару. — Полтава, 1995. — С. 12-14.

6. Розов В.Й. Психологическая адаптация й ее развитие у студентов вуза / Проблемьі вьісшей школьї. — Респ. науч.- метод, сб. — вьіп. 76. — К.: Вища школа, 1992. — С. 52-57.

7. Саморегуляція — Українська радянська енциклопедія. — К.: вид. 2. - Т.10. — 1983. —С. 15.

Лекція № 37

ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ

ч——1 СТІЙКОСТІ ДО СТРЕСІВ

План

1. Методи психічної саморегуляції:

1.1. Релаксаційно-дихальна гімнастика.

1.2. Релаксація (розслаблення).

1.3. Йога.

1.4. Аутогенне тренування.

1.5. Медитація.

2. Методи психологічної корекції.

Для підвищення стійкості до стресу і розширення психологічних резервів людини розроблені психологічні методи. Їх умовно можна поділити на дві групи. До першої відносяться різноманітні методи психічної саморегуляції, з допомогою яких людина може самостійно впливати на свій емоційний, душевний і фізичний стан. В останні роки в профілактичній

290

медицині з метою боротьби зі стресом широке застосування одержали різні методи релаксації, тобто зниження м'язової і нервової напруги: релаксаційно-дихальна гімнастика, прогресивна м'язова релаксація, йога, аутогенне тренування, медитація.

1. Методи психічної саморегуляція

1.1. Релаксаційно-дихальна гімнастика.

Коли людина починає відчувати хвилювання, тревогу, страх, тобто переживає стрес, це завжди легко розпізнати по зміні дихання. Подібні переміни у більшості людей, які страждають на якусь хворобу, передують моменту чергового підсилення захворювання. Але якщо, вирівняти дихання, зникнуть і почуття, які викликали його порушення. Володіти своїм диханням не завадить і цілком здоровим людям: з одного боку, з метою профілактики можливих захворювань, з іншого — щоб уміти швидко заспокоюватися.

В своїх системах тіла і духа Європа (на відміну від Сходу і Далекого Сходу, зокрема) не дуже уважно ставилася до дихання. Тому багато технік по відрегулюванню дихання запозичено зі Сходу і адаптовано.

Пропонуємо одну з таких вправ. Вправа перша_

1. Дихайте "нормально", тобто як звичайно; одночасно слідкуйте за тим, які частини тіла приймають в цьому участь і в якій послідовності. (Ви дихаєте носом чи ротом, коли видихаєте, чи підіймається у вас під час вдиху живіт, грудна клітка, потім повітрям заповнюється простір між ключицями або все відбувається в іншій послідовності?)

2. Встаньте або сядьте, випрямивши спину. Вдихайте повітря носом так, щоб спочатку заповнити ним нижню частину легень (можете випятити живіт), потім середню частину легень (при цьому у вас розширюється грудна клітка) і, насамкінець, ніби під ключицю.

3. Після вдиху на деякий час затримайте дихання.

4. Потім повільно вдихайте через ніс, так, щоб спорожнити легені у тій же послідовності, в якій ви наповнювали їх при вдохові, — тобто почніть з живота. Намагайтесь видихати посильніше (так як би ви надували м'яч), особливо з "живота". Зробіть перерву, коли видихати буде нічого.

Що ж відбувається з диханням у стані психологічного стресу? Відчуваючи, наприклад, страх, людина найчастіше затримує дихання і дихає дуже поверхнево ("ледве дихає від страху"). Нестача кисню робить свою справу, в наслідок чого підсилюється тревога, це приводить до різного роду неприємним фізичним виявам. Деякі люди реагують на екстремальні впливи підвищенням глибини і частоти дихання (ковтають повітря). Гіпервентиляцією вони можуть створити собі немало проблем, адже вона здатна вплинути на свідомість не гірше наркотичних засобів, що, зокрема, використовується в ряді психотерапевтичних методів.

Вправа друга допомагає при крайніх реакціях на стрес.

1. Сядьте прямо і вдихайте, так як ви цьому навчилися в попередній вправі. Вдих повинен тривати стільки часу, за який ви зможете повільно дорахувати до п'яти.

2. Потім на три рахунка затримайте дихання.

291

3. Видихаючи, рахуйте до п'яти, і знову на три рахунки затримайте дихання.

4. Рахуйте ритмічно, увесь цикл повторюйте до того часу, доки не відчуєте, що заспокоїлися.