Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

3. Гіпо- і авітаміноз: причини виникнення і шляхи профілактики

Потреба людини в різних вітамінах коливається в досить широких межах, але є середні добові норми, які є найбільш доцільними. Недостатнє надходження того чи іншого вітаміну з їжею веде до його дефіциту і розвитку відповідної хвороби вітамінної недостатності, в основі якої лежать

201

первинні дефекти, які обумовлені порушенням біохімічних (найчастіше ферментативних) процесів, що залежать від даного вітаміну.

Якщо з тих чи інших причин порушується надходження вітамінів в організм, можуть розвинутися два ступеня вітамінної недостатності:

гіповітаміноз і авітаміноз. Так, під авітамінозом розуміють стан глибокого дефіциту того чи іншого вітаміну з розгорнутою клінічною картиною його недостатності (цинга, рахіт, бері-бері, пелагра та ін.).

Авітамінозу звичайно передує стан гіповітамінозу. При цьому в організмі спостерігаються загальні (неспецифічні) ознаки захворювання:

понижується працездатність людини, спостерігається порушення загального стану - головні болі, апатія або, навпаки, дратівливість, погіршення апетиту, понижується опірність до інфекцій і стійкість до нервових перевантажень. Більш детально клінічні ознаки вітамінної недостатності наведені в таблиці №15.

Таблиця № 15 Клінічні ознаки вітамінного дефіциту

Назва вітаміну

Ознаки вітамінного дефіциту

Шкіра

А

Блідість і сухість шкіри, ороговіння волосяних фолікулів, утворення вугрів, схильність до гнійничкових уражень

(3-каротин

Екзема

В

Пітливість

В2

Сухість, синюшність губ і рубці на них — хейлоз, тріщини і корочки в куточках рота — ангулярний стоматит, себорейний дерматит носогубних складок

рр

Сухість і блідість губ, еритема тильної поверхні кистей рук і шиї; лущення, гіперкератоз, пігментація

Вз

Дерматити

Вб

Сухий себорейний дерматит, хейлоз

Н

Лусчастий дерматит

С

Ціаноз губ, вух, нігтів; блідість і сухість шкіри

Волосся

А

Сухість і тмяність волосся

Вз

Обезбарвлення волосся

Н

Облисіння

С

Ороговіння волосяних фолікулів з одиничними петихіями

Нігті

А

Ламкість і зчерченість нігтів

Очі

А

Кон'юктивіт і блефаріт, одиничні бляшки Бішо, світлобоязнь, нічна сліпота

В2

Світлобоязнь, кон'юктивіт і блефаріт

Вб

Кон'юктивіт

Язик

В2

Сухий яскраво-червоний

202

рр

Обложений, з набряком, бороздчатий або сухий, яскраво-червоний, хворобливий, з тріщинами

Кістки і зуби

о

Деформація грудної клітки і хребта; крихкість зубів

Дихальна система

А

Схильність до ринітів, бронхітів, пневмонії

0

Схильність до захворювань дихальних шляхів

Ві

Задуха

Кров

К

Погіршується зсідання корові

В2

Пониження вмісту лейкоцитів, порушення у функціонуванні капілярів — пониження їх тонуса

Вз

Анемія

с

Кровоточивість ясен при чистці зубів

Вз

Ураження артерій ступнів

Травна система

А

Через переродження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту можуть бути диспептичні розлади, порушення шлункової секреції, схильність до гастритів, колітів

В2

Порушення функції органів травлення, особливо печінки і шлункової секреції

РР

Порушення з боку кишечника — стійкий безперервний пронос

Вз

Виразки в кишечнику, ожиріння печінки

В4

Цироз печінки, виникнення в ній некротичних "вогнищ"

Ві

Запор, втрата апетиту

Нервова система

В1

Швидка психічна стомлюваність, враження периферичних нервів кінцівок, головним чином нижніх

РР

Неврастенічний синдром (дратівливість, безсоння, загальмованість, подавленість); нервово-м'язові болі

Вз

Порушення з боку нервової системи (параліч, парези, судороги та ін.); розлади нервової трофіки

Вб

Нервово-психічні розлади: депресія, психічні реакції, дратівливість, безсоння та ін.

С

При розкритій формі авітамінозу розвиваються такі патологічні стани: атеросклероз, невроз, дистреси

В4

Порушується обмін жирів у нервовій тканині, печінці, нирках, серцевому м'язі. Холінова недостатність викликає виражену схильність до пухлинного росту

Нирки

А

Переродження епітелію в самій нирці і у сечовідних шляхах. Звідси — пієліти, уретрити, цистіти

Загальний стан

в

Загальна слабкість, дратівливість

Е

М'язова слабкість

Р

Загальна слабкість

Ві,

Швидка психічна і фізична стомлюваність, м'язова слабкість, стомлюваність при ходьбі, при пальпації больові відчуття в ікроножних м'язах

203

Статева функція

А

Переродження і ороговіння епітелію в матці і піхві

(3-каротин

Ослаблюється дія статевих гормонів

Е

Погіршується статева функція

Передчасне старіння

Р-каротин

Передчасна старість, пухлини

Вб

Інтенсивний розвиток процесів старіння

Гіповітамінози обтяжують протікання різних захворювань та перешкоджають їх успішному лікуванню, підвищують частоту і ступінь ускладнень при хірургічних та інших втручаннях, підсилюють вплив на організм шкідливих умов праці і зовнішнього середовища. Недостатнє надходження з їжею в організм деяких вітамінів, зокрема, вітаміну А, може стати фактором ризику розвитку раку легень і сечового міхура, ерозій і виразки шлунку, а також підвищити схильність до алкоголізму.

Крім гіпо- і авітамінозів виділяють пограничні стани, при яких надходження вітамінів в організм знаходиться на нижній межі фізіологічної потреби, внаслідок чого будь-які запаси певних вітамінів в організмі відсутні. Збільшення потреби в вітамінах (хвороба, стрес, фізичне навантаження, вплив шкідливих факторів оточуючого середовища) призводить до швидкого розвитку гіповітамінозу. Тому особливо збільшується небезпека розвитку гіповітамінозу у осіб з підвищеною потребою у вітамінах.

Тут суттєве значення має характер та інтенсивність праці, умови проживання і стан оточуючого середовища. Наприклад, потреба у вітамінах значно збільшується у людей, які працюють в гарячих цехах, під землею, в умовах сильної нервово-психічної напруги і т.д. Велике значення відіграє вік людини. Так, у осіб похилого віку, дітей, підлітків, вагітних і жінок, які годують немовлят, потреба у вітамінах збільшується. Недостатня забезпеченість вітамінами вагітних жінок і годуючих матерів наносить велику шкоду здоров'ю матері і дитини, є причиною вроджених вад, гіпотрофії, порушень розумового і фізичного розвитку дітей.

Необхідно підкреслити, що потреба у вітамінах збільшується при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, коли порушуються процеси всмоктування вітамінів. Кожне інфекційне захворювання приводить до підвищеного руйнування вітамінів в організмі, тим самим збільшуючи потребу в них. З іншого боку, вітаміни, які надійшли в кров, при певних умовах можуть не засвоюватися тканинами, а значить не включатися в процеси життєдіяльності. Таким чином, порушення в організмі можуть виникнути не тільки від відсутності або малого вмісту вітамінів у їжі, але й при підвищеній в них потребі. Авітаміноз і гіповітаміноз, які виникли від недостатності вмісту вітамінів в їжі називаються екзогенними (зовнішніми^ а пов'язані з порушенням обміну речовин - ендогенними (зовнішніми).

204

Разом з тим доведено, що надмірні дози вітамінів, особливо вітаміну С і Е не надають впливу на працездатність людей, задіяних у важкій фізичній праці та спортсменів. Але введення вітаміну Е в умовах високогір'я і вітамінів групи В і С в умовах спекотного клімату покращують фізичний стан людини. Крім того, за останні роки стало відомо, що високі дози вітаміну С, Ві, Вз, Вб можуть бути токсичні. Наприклад, великі дози вітаміну С можуть бути пов'язані з формуванням конкрементів в нирках, а великі дози вітаміну Вб можуть призводити до сенсорної невропатії. Відомий також токсичний ефект надмірного вживання жиророзчинних вітамінів. Стан, який розвивається внаслідок вживання надмірної кількості вітамінів називається гіпервітамінозом.

Встановлено, що природні вітаміноносії дають кращий лікувальний ефект чим їх синтетичні препарати, які не містять мікроелементів і включають домішки іншої хімічної природи.