Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Шлях до здоров'я через правильне харчування в наші дні

Ми живемо у важкий час. Особливо дає про себе знати повсякденна напруга сучасній людині середніх років, яка відображається у швидкому зношенні і руйнуванні організму. Причиною багатьох захворювань, в тому числі хронічних, як стверджують лікарі — неправильне харчування. Список цих захворювань очолюють: атеросклероз, ожиріння, високий кровяний тиск, цукровий діабет, серцеві напади, рак та ін.

У кожного з нас ще з дитинства виробився певний стереотип харчування. Сьогодні внаслідок економічної нестабільності, зниження матеріального рівня життя багатьох громадян харчовий раціон дуже збіднів. Але прикро те, що ми, з властивою нам наполегливістю все ж ухитряємося їсти не ті продукти, які нам корисні, а навпаки. Так й щодо норм, культури харчування можна поставити багато знаків питання.

Соціальне прийняті норми харчуванння дуже сильно залежать від етапу розвитку, який переживає суспільство, національних традицій, кліматичних умов і, нарешті, ідивідуальних особливостей людей, віку, стану здоров'я, способу життя, звичок, релігійних переконань.

Та й раніше, у важкі часи, яких у нас було не мало, харчування вважалося достатнім, якщо воно мінімально підтримувало сили організму. Тому найбільшу цінність представляли висококалорійні продукти — жири, виглуводи (хліб), м'ясо, необхідні для поновлення енергетичних витрат. Якщо десятки мільйонів у перше тридцятиліття радянської влади стали прямими жертвами голоду, то навіть у відносно "ситих" пятидесятих, раціон основної маси народу залишався вкрай далеким від дієтологічне обгрунтованих норм.

Психологічні фактори, свіжа ще пам'ять про пережиті голодні роки підштовхнули до переїдання, тим більше, що вуглеводні продукти (цукор, хліб, мучні вироби) стали, нарешті, загальнодоступними. В цих умовах стало звичайним "крахмальне ожиріння", яке схиляє до діабету, серцево-судинним та іншим захворюванням.

Слід пам'ятати, що неправильно підібрана їжа не тільки впливає на травний тракт, подразнюючи його, викликаючи в ньому запалення, виразки або новоутворення, але також впливає на біохімію організму в цілому. Вираз:

"Ми суть те, що ми їмо" — справедливий як у давнину, так і сьогодні. Людина, яка живе на хлібові, м'ясові, м'ясних підливках, картоплі, кофе і спиртних напоях, плюс таких приправах, як перець, гірчиця і уксус, в кінці кінців розплачується хронічними патологічними зрушеннями в організмі.

Неправильне харчування, переїдання, установка на забезпечення потреб організму в поживних речовинах за рахунок кількості, а не їх якості, несуть за собою:

— підвищений механічний і фізичний вплив на опорно-руховий апарат і серцево-судинну систему;

— схильність до варікозного розширення вен, тромбозів, емболії, утрудненому диханню;

— схильність до утворення грижі, серцевої недостатності;

173

— підвищену схильність до інфекційних захворювань, захворювань шкіри;

— збільшення небезпеки ускладнень і смертності при хірургічних захворюваннях;

— підвищення тиску;

— захворювання, пов'язані з порушенням обміну речовин;

— діабет;

— захворювання нирок, камні в жовчних протоках;

— нервово-психічні захворювання;

— ускладнення під час вагітності і пологах;

— зменшення тривалості життя, та ін.

Існує багато факторів, що впливають на наші стереотипи харчування. Деякі з них ми можемо контролювати, а деякі не підлягають нашому контролю (див.схему № 6). Вчителю важливо, щоб учні навчилися розпізнавати ті фактори, які грають певну роль в їхньому житті. Взагалі, кожній людині важливо усвідомити, що вони можуть приймати самостійно рішення щодо вибору продуктів харчування.

Фактори, що впливають на вибір продуктів харчування

Вартість

Особисті пристрасті і упередження

Смак

Вплив ровесників

Етнічне оточення

Релігія

Упаковка

Фактори, що впливають на вибір продуктів харчування

Зручність у приготувані.

Емоції

Реклама

Родинні зв'язки і спосіб життя

Настрій

Схема № 6.

<-,

Аналіз негативних стереотипів харчування сучасної людини дозволив визначити ряд таких помилок:

Помилка 1-ша: ми не вірно вибираємо їжу. Неповноцінність їжі витікає від недостатньої кількості вітамінів, що містяться у свіжих овочах та

174

фруктах, клітковини, повноцінного білка, молока і риби. Але в нашому раціоні надмірна кількість білого хліба, тістечок та інших мучних виробів.

Помилка 2-га: ми намагаємося вживати багато жирної їжі. При нормі 80 г, з'їдаємо в середньому 132 г жиру, що створює реальну небезпеку для здоров'я.

Помилка 3-тя: ми нехтуємо природними запасами рідини — водою. Натомість вводимо в організм багато алкоголю і солодких напоїв.

Помилка 4-та: ми не вірно готуємо їжу. Зловживаємо кухонною сіллю, жареним і вареним навіть тоді, коли цього можна було б уникнути.

Помилка 5-та: ми харчуємося без врахування досягнутого віку. Дорослі не лімітують прийом їжі, і не привчають до цього дітей. Люди похилого віку забувають про те, що їм необхідно обмежити харчування через зменшення витрат енергії.

Помилка 6-та: ми погано знаємо про основи здорового харчування. Наука накопичила достатньо свідчень про раціональне харчування, але більшість людей, на жаль, користуються ними мало.