Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Підготовка дівчаток до материнства

Кожна жінка, яка має народити дівчинку, має знати, що стан її здоров'я, спосіб життя в період виношування дитини буде відображатися на здоров'ї не тільки її дочки, але й онучки. Справа, ,в„пм, .що„в людини, як і у більшості ссавців» знаходить вияв специфіка протікання оогенезу (циклу розвитку жіночих статевих клітин). Як відомо .оогенез ділиться на три періоди: 1) розмноження; 2) росту; 3) дозрівання. Новонароджена дівчинка має у яєчнику від 50 тис. до 100 тис. овоцитів (статевих жіночих клітин). Процес розвитку і дозрівання овоцитів, тобто перетворення їх у зрілу яйцеклітину відбувається вже в постембріональному періоді. Іншими словами, в утробі матері в період ембріогенезу у дівчинки проходить повна закладка жіночих статевих клітин, з якими народжується дівчинка і які в подальшому її розвитку набувають зрілої стадії. Якщо мати ще ненародженої дівчини не дотримувалася певних рекомендованих норм протікання вагітності, зловживала алкоголем, тютюнопалінням, наркотиками і т.д., в організмі її дитини відбулися незворотні зміни, які відобразились на потенційних можливостях майбутніх яйцеклітин. Деструктивні процеси в овоцитах можуть призвести до аномалій у яйцеклітинах, і народжена дівчинка, в майбутньому — мама, може бути бездітною або народити хвору, з багатьма відхиленнями від норми дитину.

Процес дозрівання овоцитів завершується в підлітковому (пубертатному) періоді. В цьому віці, як рекомендують спеціалісти, потрібно готувати дівчинку до материнства.

Ця "робота" полягає насамперед в тому, що батьки повинні знати стан здоров'я своєї дочки, аналізувати зміни, які відбуваються в її організмі у

86

зв'язку з уходженням у пубертатний період, допомагати дівчинці усвідомлено їх сприймати.

Щорічно в школі проводять медичний огляд учнів, беруть аналізи крові, вимірюють артеріальний тиск (АТ) тощо, і дуже важливо, щоб результати цих досліджень знали батьки.

В аналізі крові найважливіший показник — гемоглобін, норма його у людини — 120 г/л (ВООЗ), і про це потрібнно знати і пам'ятати не тільки медикам, але й батькам і дітям.

Справа в тім, що при пониженні гемоглобіну має місце анемія (недокрів'я) — доволі часте захворювання, яке потребує обов'язкового лікування, а для дівчаток воно небезпечне ще й тим, що у подальшому, при вагітності, в утробі анемічної мами плід буде постійно відчувати кисневий голод, і дитина народиться хворою.

Щоб цього не трапилося, виявити і лікувати анемію у дівчаток потрібно в шкільному віці.

Нерідко патологією у школярів є і вегетосудинна дистонія (гіпертонія — підвищений АТ, гіпотонія — знижений АТ). Артеріальний тиск у дітей залежить від віку, емоційного стану.

Існують спеціальні таблиці, які вказують нормальні результати АТ згідно з віком. Максимальний АТ у дітей можна визначити за формулами 80+2п (для дітей старше 10 років), або 90+2п (для дітей до 10 років), де п — число років дитини.

Якщо при вимірюванні АТ одержаний результат виявляється вищим або нижчим результату за формулою, тоді слід більш ретельно обстежити цю дитину: для уточнення стабільності результату бажано вимірювати АТ протягом дня, порівняти результати за таблицями.

Побутує думка, що гіпотонія — відносно безпечне захворювання, але це не так.

У майбутньому при гіпотонії вагітної під час пологів часто виникає слабкість пологової діяльності і кровотеча. Крім того, саме гіпотонія є причиною народження недоношеної дитини (Желоховцева И.Н., 1990).

Отже, судинні дистонії у дівчат потребують своєчасного лікування.

Збалансоване харчування, боротьба з гіпокінезією (недостатньою руховою активністю), моральне виховання — необхідні складові, які забезпечать здоров'я майбутньої матері.

Підготовка дівчат до материнства — значний резерв зниження дитячої смертності і народження здорових дітей, а тому цим питанням повинні займатися не тільки медичні працівники, але й учителі, батьки, що мають у сім'ї дочок. Учителі допоможуть подолати певну безграмотність і батьків, і дітей у цих питаннях, сформувати відповідальне, свідоме ставлення до цієї важливої життєвої проблеми.

и \7 Питання для самоперевірки

1. Як ви розумієте вислів "Діти — наше майбутнє?" Поясніть його соціальний зміст.

87

2. Який державний документ ставить за мету встановлення пріоритету уваги до здоров'я дитини в Україні?

3. Якими факторами обумовлюється здоров 'я майбутньої дитини ?

4. У чому сутність підготовки дівчинки до материнства і хлопчика до батьківства?

5. Обгрунтуйте необхідність своєчасного лікування і профілактики таких патологічних станів, як анемія, гіпотонія, а також морально-психологічної підготовки дівчинки до материнства ще у підлітковому віці.

Література

1. Аршавский И.А. Физиологические механизмьі й закономерности индивидуального развития. — М.: Наука, 1982. — 270 с.

2. Аршавский И.А. Ваш мальїш может не болеть. — М.: Совесткий спорт, 1990. — 31с.

3. Книга о здоровье: Сборник /Сост. Ю.В.Махотин, О.В.Карева, Т.Н.Лосева. Под ред. Ю.П.Лисицина. —М.: Медицина, 1988. —512с.

4. Лозинский В.С. Учитесь бьіть здоровьіми. — К.: Центр здоровья, 1993. — 160 с.

5. Спок Б. Разговор с матерью /Пер. с англ. — М.; Политиздат, 1991. — 588 с.

Лекція №12

ГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗДОРОВ'Я. МЕДИКО-ГЕНЕТИЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ

План

1. Спадкова зумовленість фізичного здоров'я людини.

2. Спадкові хвороби.

3. Медико-генетичне консультування.