Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.I.Бобрицька, М.В.Гриньова Валеологiя.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Контрольні показники фізичної підготовки юнаків та дівчат 15-17 років

Показники Нормативні значення показника

Юнаки Дівчата

1. Біг 3000 м, хв., сек 12,50 —

2. Біг 2000 м, хв., сек — 11,0

3. Ходьба 20 км, год, хв 3,45 4,00

4. Підтягування на перекладині, разів 8 —

5. Віджимання від підлоги в упорі лежачи, разів ЗО 10

6. Стрибок у довжину з місця, м 2,10 1,80

7. Біг 100 м, сек 13,50 16,2

8. Кидання гранати, м 35 16

9. Лижна гонка 10 км, хв, сек 60 70

10. Велопробіг гонка ЗО км, год, хв 80 90

Питання для самоперевірки

1. Обгрунтуйте медико-біологічні показники дітей до 3-х років, що враховуються при оздоровчому тренуванні.

2. В чому особливість фізичного виховання дітей дошкільного віку? Яка роль загартовування в ньому?

3. Дайте характеристику умовам проведення фізичних тренувань дітей молодшого шкільного віку. Які особливості опорно-рухового апарату молодших школярів потрібно враховувати при забезпеченні фізичних вправ?

4. Які особливості фізичного удосконалення підлітків і дітей старшого шкільного віку,

5. Прокоментуйте контрольні показники фізичної підготовленості дітей різних вікових груп (за таблицями).

Література

1. Апанасенко Г.Л. Здоров'я, яке ми вибираємо. —К., Т-во "Знання" УРСР, 1983. — 48 с. — (Сер. 8 "Наука і життя", № 5).

2. Апанасенко Г.Л., Науменко Р.Г. Физическое здоровье й максимальная азробная способность индивида //Теория й практика физической культури. — 1988. — № 4. — 29с.

141

3. Бальсевич В.К., Запорожанов В.А. Физическая активность человека. — К., Здоров'я, 1987—С. 189-200.

4. Баранов В.Й. В мире оздоровительной физкультурьі. — К.: Здоровье, 1983. — 119 с.

5. Мильнер Е.Г. Формула жизни; медико-биологические основьі оздоровительной физической культури. — М.: Физкультура й спорт, 1991. — 110с.

6. Сергеев В.А. Динамика физиологических показателей у детей с нарушением функций органов дьіхания под влиянием лечебного плавания: Автореф....канд. мед. наук. — М., 1967. — 16 с.

7. Чусов Ю.Н. Закаливание школьников: Пособие для учителей. — М.: Просвещение, 1985.—128с.

Лекція № 20

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І ЗАГАРТОВУВАННЯ У ПІДТРИМЦІ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ.

1. Фізична культура і фізичне виховання.

2. Природа як джерело фізичного розвитку людини і загартовування.

3. Процедури загартовування, їх фізіологія.

4. Форми і види озодровчої роботи засобами фізичної культури.

1. Фізична культура і фізичне виховання.

Існування людини, в якому поєднується матеріальне і духовне володіння світом виражається в культурі життя. Культура життя може бути визначена як спосіб свідомої організації особистостю своє життєдіяльності, що забезпечує її всебічний і гармонійний розвиток в інтересах поступу суспільства і людини. Фізична культура, засоби, методи і форми яокї сприяють зміцненню здоров'я і працездатності людини, підготовці ло активної трудової діяльності займають важливе місце.

Фізична культура — це сукупність матеріальних і духовних цінностей, що створюються і використовуються для фізичного удосконалення людей, становить частку загальної культури суспільства.

Фізичне виховання дітей і молоді в Україні є невід'ємною частиною системи народної освіти, важливим компонентом їх гуманітарного виховання, формування в них патріотичних почуттів, фізичного та морального здоров'я, вдосконалення фізоочної і психологічної підготовленності до активного життя і діяльності.

Фізична культура сприяє розвитку в людині поряд з фізичною силою, здоров'ям і гарною поставою таких прикмет характеру чк фізична вправність, загартованість, почуття честі у змаганні, грі та праці, бистроту, рішучість і обережність, толерантність, дружність, відвагу, динамічність, чесність, сильу і добру волю.

2. Природа як джрело фізичного розвитку людини і загартованості. Фізичне виховання дітей і підлітків існувало вже в первинному суспільстві у формі організованих ігор та розваг, в основі яких лежала трудова діяльність. Як писав історик Прокопій Кесарійський, свій ентогенез козаки вели від предків(антів, скифіф, русів), які були "високі на зріст і

142

надзвичайно сильні." Запорізькі козаки продувжували традиції своїх пращурів-богатирів і розвивали в собі багатирську силу і дух.

Ще в епоху Київської Русі дітеиу^семи років навчали стрільбі з лука, володінню списом і арканом, їзді верхом, а з 12 років — справжнім військовим хитрощам, тобто мистецтву бою.

Традиції фізичної культури та психо-фізичного загартовування передавалися від покоління до покоління. В^сТчових і козацьких школах на одному рівні з освітніми дисциплінами вивчалися різноманітні фізичні вправи, формувалися вміння володіти шаблею, списом, стріляти з рушниці, плавати, керувати човном, переховуватися від ворога під водою.

Елементи местецтва єдиноборств лягли в основу козацького танцю гопака, в якому виражається напруженність духовних і фізичних сил, порив до життя, наступальність і торжетво перемоги, що вимагає гнучкості всіх частин тіла і блискавичної реакції.

Цілісна система козацького тіловиховання базувалася на загартуванні і підготовці організма до складних випробувань долі.

Людина може розвиватися і жити нормально лише у тому випадку, коли її дії резонують з закономірностями, установленими оточуючою нас природою. Козаки влітку спали просто зоряного неба, уявою ідумкою намагалися проникнути в таємниці Космосу.

Слідування великим силам Космосу постійно супроводжує все наше житття. Порфирій Іванов залишив поради, названі "Детка", розвитку людини вприроді, формуваняя її свідомості, яка містить дванадцять порад, основою яких є контакти з природою, чистота думок і помислів, здоровий спосіб життя і загартовування.