Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Унаслідок придбання часток самим товариством воно не набуває корпоративних прав: розподіл прибутку, а також голосування і визна­чення кворуму у вищому органі провадяться без урахування частки, придбаної товариством (ст. 53 Закону України «Про господарські то­вариства»). Придбана ним частка розглядається виключно як майновий актив, яким до того ж воно може володіти тимчасово - не більше 1 року. Статут ТОВ може передбачати коротший строк.

  • Питання про придбання частки учасника, незалежно від способу на­буття (за плату чи безоплатно), належить до компетенції вищого органу: загальних зборів учасників товариства (п. 6 ч. 4 ст. 145 ЦК України, ст. 59 Закону України «Про господарські товариства») і вирішується більшіс­тю голосів учасників, присутніх на зборах. Збори, зокрема, вирішують головне питання - про ціну придбання частки. Пропозиція про викуп частки може надходити як від учасника, так і від товариства.

  • Увага! Під час розгляду цього питання на зборах слід ура­ховувати, що відповідно до ч. З ст. 98 ЦК України учасник товариства не має права голосу при вирішенні загальними зборами товариства питань щодо вчинення з ним правочину

  • ^§^^47і

  • та щодо спору між ним і товариством. Учасник, який бажає продати частку бере участь у зборах, має право брати участь в обговоренні цього питання, але не має права голосувати. При цьому його частка не враховується при визначенні результатів голосування, а голоси, які належать іншим учасникам, приймаються за 100%.

  • Частка у власному статутному капіталі може бути придбана ТОБ за рахунок будь-яких джерел.

  • Законом не обмежується кількість власних часток, які можуть бути придбані товариством. Немає перешкод для того, що б товариство при­дбало всі свої частки. Якщо припустити таку ситуацію, то робота за­гальних зборів учасників стає неможливою, оскільки в них не зможе взяти участі жодна особа. Товариство фактично залишається заручником виконавчого органу, який вправі реалізувати придбані товариством частки. Якщо ж питання про продаж часток, придбаних товариством, віднесено статутом до компетенції загальних зборів, то складається патова ситуація: питання вирішують збори, але збори не можуть бути проведені через відсутність жодного учасника.

  • Унаслідок придбання товариством власної частки відбуваються змі­ни складу учасників. Ці зміни повинні бути відображені в єдиному державному реєстрі, а тому придбання частки товариством повинно супроводжуватися внесенням змін до статуту з наступною їх державною реєстрацією. При цьому власником частки в статутному капіталі в статуті слід зазначати саме товариство.

  • 3.3.42. Відчуження частки третім особам

  • Якщо жоден з учасників товариства не бажає скористатися правом переважного придбання частки, зокрема протягом місяця з дня повідом­лення не прийняв пропозиції (не відповів на повідомлення), частка може бути відчужена третім особам, якщо це спеціально не заборонено статутом.

  • Третіми особами слід вважати осіб, які не є учасниками ТОВ на мо­мент відчуження частки. Такими є також правонаступники (спадкоємці) інших учасників, співвласники частки (наприклад дружини (чоловік) учасника). Третіми особами вважаються також особи, які є власниками (співвласниками) частки, але не є учасниками, якщо вони не зазначені як такі у статуті товариства.

  • 4П ЪфьХ*

  • 3.3.43. Форма договору про відчуження частки

  • Договір про відчуження частки у статутному капіталі товариства повинен укладатися в письмовій формі. По-перше, сума цих правочинів, як правило, є значною (понад 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян); по-друге, ці правочини не виконуються під час їх укладення; по-третє, цей договір є підставою для здійснення державної реєстрації зміни складу учасників.

  • Відповідно до ч. З ст. 29 Закону «Про державну реєстрацію юридич­них осіб та фізичних осіб - підприємців» уразі внесення змін до уста­новчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасни­ків) юридичної особи, подається або нотаріально посвідчена копія документа про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства, або нотаріально посвідчений документ про передання права засновни­ка (учасника) іншій особі.

  • Ця норма дає підстави вважати, що договір про відступлення частки в статутному капіталі повинен бути нотаріально посвідчений, оскільки в ін­шому випадку він не може бути підставою для державної реєстрації змін.

  • Увага! На практиці замість укладення договору, питан­ня про відчуження частки намагаються оформити відпо­відними рішеннями зборів учасників. Вищий господарський суд України висловив правову позицію про те, що рішення зборів учасників про продаж частки (корпоративних прав) свідчить лише про намір товариства, але не є угодою про таке відчуження. Тому рішення зборів не може розглядатися як альтер­натива договору.

  • 3.3.44. Істотні умови договору про відчуження частки

  • Відповідно до ст. 638 ЦК України істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, що­до яких за заявою хоча б однією зі сторін має бути досягнуто згоди.

  • Ураховуючи наведене, істотними умовами договорів про відчуженням частки у статутному капіталі товариства є:

  • 1) предмет договору (спосіб відчуження частки шляхом купівлі-продажу, дарування, міни тощо);

  1. характеристика частки в статутному капіталі, яка відчужується (найменування товариства, відомості про його державну реєстрацію, ідентифікаційний код, номінальна вартість частки та її розмір);

  2. ціна частки (в договорах дарування - оцінка).

  • Визначення ціни частки відбувається за згодою сторін. На ціну тра­диційно впливають такі фактори: і) розмір частки;

  1. вартість чистих активів товариства (власний капітал);

  2. склад, вартість та цінність активів;

  3. права користування землею та природними ресурсами;

  4. наявність нематеріальних активів;

  5. стан господарської діяльності товариства, його позиція на ринку;

  6. наявність кваліфікованого персоналу тощо.

  • При визначенні ціни продажу частки треба враховувати спеціальне законодавство про оцінку майна. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Украї­ні» проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках приватизації та іншого відчуження державного майна, майна, що є у комунальній влас­ності. Ця норма поширюється на випадки відчуження частки в статутно­му капіталі, яка належить державі або територіальній громаді.

  • Увага! Укладаючи договір купівлі-продажу частки, покуп­цеві слід мати на увазі, що предметом договору є саме частка в статутному капіталі, корпоративні права, а не частина активів товариства. їх власником було і залишається то­вариство. Укладаючи договір купівлі-продажу істотної част­ки в статутному капіталі, покупцеві слід наполягати на проведенні інвентаризації майна, вилученні оригіналів правовстановлюючих документів на особливо цінне майно, письмовому попередженні керів­ника ТОВ про заборону вчинення дій щодо проведеня операцій з не­рухомим майном, а найкраще - одразу призначати свого керівника. Ці умови можуть бути істотними умовами договору.

  • Увага! Укладаючи договір про відчуження частки, набува­чеві доцільно перевіряти виконання учасником-відчужувачем своїх зобов'язань щодо внесення вкладу. Єдиним допустимим доказом унесення вкладу є свідоцтво про внесення вкладу (сплату внеску).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]