Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. навіть такі, як загальні збори. Тому всі питання вирішуються або спіль­ним зібранням всіх учасників, або без цих формальностей, але із зазна­ченням у засновницькому договорі, яким чином вони вирішуються.

  2. Ведення справ ПТ. Ведення справ ПТ - це здійснення безпосередньої підприємницької діяльності від його імені - вивчення ринку, пошук контрагентів, укладання договорів та організація їх виконання, сплата податків, надання звітності та т. ін.

  3. Цей напрямок діяльності ПТ може реалізовуватись: а) спільно всіма учасниками; б) кожним учасником самостійно; в) одним з учасників.

  4. Кожний учасник ПТ має право діяти від імені товариства, якщо за­сновницьким договором не визначено, що всі учасники ведуть справи спільно або ведення справ доручено окремим учасникам.

  5. Якщо ведення справ товариства здійснюється спільно всіма учасни­ками, то для вчинення кожного правочину є необхідною згода всіх учасників товариства. Законодавством не врегульовано питання, в якій формі має виражатись така згода учасників, тому ці питання мають бути вирішені в засновницькому договорі ПТ - це може бути як рішен­ня зборів учасників, так і погодження кожного учасника, оформлене окремим документом.

  6. Якщо ведення справ здійснюється окремими учасниками ПТ, то їх правомочність підтверджується засновницьким договором. Виникає питання, чи необхідно таким учасниками додатково до договору отри­мувати доручення інших учасників. Відповідно до вимог ст. 122 ЦК, якщо ведення справ доручено окремим учасникам ПТ, інші учасники можуть учиняти правочини від імені товариства за наявності в них довіреності, виданої учасниками, яким доручено ведення справ това­риства.

  7. Увага! При веденні справ окремими учасниками отримання додатково до засновницького договору доручень іншихучасни-ків не є доцільним, бо в них необхідно буде передбачати право передовіри тим учасникам, які саме й видали ці доручення.

  8. За загальним правилом наділення (позбавлення) окремих учасників повноваженнями на ведення справ ПТ здійснюється рішеннями самих учасників ПТ. Однак ЦК передбачена можливість внесення змін до за­сновницького договору щодо припинення повноважень окремих учас-

  9. ників на ведення справ товариства на підставі рішення суду в разі гру­бого порушення ними своїх обов'язків чи виявлення його нездатності до розумного ведення справ, та виникнення у зв'язку з цим спору між учасниками ПТ.

  10. Одним з найважливіших питань управління товариством є визна­чення складу його учасників. До обставин, наслідком яких є зміни у складі учасників (ст. 125 ЦК), відносяться вихід учасника, передання ним своєї частки в статутному капіталі іншій особі, його виключення, вибуття з інших причин.

  11. 3.1.4. Вихід учасника з пт

  12. Вихід учасника з ПТ відбувається з його власної ініціативи. Порядок реалізації права учасника ПТ на вихід залежить від строку діяльності товариства і визначений ст. 126 ЦК. Якщо ПТ створено на невизначений строк, учасник може в будь-який момент вийти зі складу учасників, за­явивши про це не пізніше ніж за три місяці до фактичного виходу. Однак вихід з товариства, заснованого на певний строк, допускається лише з поважних причин. Які причини вважаються поважними, має бути ви­значено в засновницькому договорі ПТ. У цьому випадку попереднього повідомлення учасником товариства ЦК не вимагає.

  13. Проблемним є визначення моменту, з якого учасник вважається таким, що вибув з товариства. Роз'яснення судових органів стосуються ТОВ та ТДВ і є непослідовними, адже ВСУ вважає моментом виходу учасни­ка з товариства дату подання ним заяви про вихід або вручення цієї заяви органами зв'язку1, а ВГСУ - закінчення 3-місячного строку. Ві­рогідно, такі ж підходи мають місце і стосовно виходу учасника ПТ. Ситуація загострюється тим, що обов'язковим є внесення змін до за­сновницького договору, які мають підписуватися всіма учасниками ПТ. До цього моменту учасник ПТ продовжує значитися як такий. Тим більше, що навряд чи прийнятними для ПТ є подання заяв, бо це влас­тиве порядку, який припускає діяльність органів товариства, а в ПТ органів немає.

  14. Право учасника товариства на вихід з товариства не залежить від згоди товариства чи інших його учасників.

  15. ' Лист ВСУ від 01.08.2007 р. «Практика розгляду судами корпоративних спорів» // Віс­ник Верховного Суду України. - 2008. -Will Електронний ресурс Ліга: Еліт 8.0.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]