Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Утім, згода учасників може висловлюватися й на загальних зборах. У протоколі загальних зборів слід зафіксувати виступ кожного учасни­ка, в якому він висловлює згоду на прийняття учасника, а в резолютив­ній частині постановити про прийняття правонаступника в товариство. Збори учасників повинні бути скликані в установленому законом та установчими документами порядку. Для участі в них потрібно запро­шувати також спадкоємців. Останні участі в голосуванні не беруть, тому що ще не є учасниками товариства.

  • Якщо згода є умовою спадкування частки, то, очевидно, вона повинна бути висловлена учасниками до оформлення спадщини. В іншому випад­ку вона б (згода) втратила сенс.

  • Увага! Свідоцтво про право на спадщину видає нотаріус, тому саме він повинен був би перевірити наявність в статуті норм про необхідність одержання згоди учасників, а також витребувати в учасника документи, які підтверджують таку згоду. Оскільки йдеться про нотаріальний процес, то така згода повинна бути висловлена письмово. Справжність підпису кожно­го учасника на заяві-згоді повинна була б засвідчуватися нотаріально.

  • Доказом того, що всі учасники згодні на спадкування частки, може бути й протокол зборів учасників ТОВ, але за умови, що на зборах були присутні всі учасники і всі голосували одноголосно за надання такої згоди. Відсутність хоча б одного з учасників на зборах або голосування проти, або утримання від голосування, незалежно від розміру частки такого учасника, не може вважатися його згодою.

  • Фактично учасники вирішують питання про вступ спадкоємця в товариство, тобто про право участі, а не про спадкування частки в ста­тутному капіталі.

  • Спадкові відносини не повинні залежати від згоди інших учасників з переходом прав на частку. Ці права повинні переходити незалежно від думки інших учасників. Оцінюючи норму абз.1 ч. 5 ст. 147 ЦК України в цілому, видається, що вона не є адекватною.

  • Увага! Моментом переходу права на частку в статут­ному капіталі вважатиметься день смерті учасника-спадкодавця, оскільки відповідно до ч. 5 cm. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить

  • спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Моментом прийняття в товариство спадкоємця, а отже, і днем виникнення права участі в товаристві - є день проведення загальних зборів учасників, які ви­рішили питання про вступ спадкоємця до товариства.

  • 3.3.S1. Спадкоємці частки

  • Спадкування частки в статутному капіталі (корпоративних прав) допускається як за законом, так і за заповітом.

  • У літературі було висловлено думку, що формально будь-яких запере­чень проти встановлення в установчих документах спадкоємців за аналогією з розпорядженням банківській установі не існує. В установчих документах може мати місце розпорядження щодо подальшого спадку­вання належної засновнику частки майна1.

  • Увага! Проте чинне спадкове законодавство не робить таких винятків для корпоративних прав і установчі доку­менти не можуть виконувати функцію заповіту. Змінювати таке правове регулювання підстав немає.

  • По-перше, заповіт - це спеціальна форма розпорядження майном на випадок смерті, в той час як установчі документи мають зовсім іншу мету.

  • По-друге, заповіт - це індивідуальний таємний акт, а установчі до­кументи відкриті для загального ознайомлення. Тому неможливо забез­печити таємницю заповіту, який наведено в установчих документах.

  • По-третє, заповіт посвідчується як правочин та за спеціальними правилами, в той час як на установчих документах закон вимагає за­свідчувати лише справжність підпису.

  • По-четверте, заповідач вправі будь-коли змінити своє волевиявлення, а коли ж заповідальне розпорядження міститься в установчих докумен­тах, для їх зміни потрібне рішення загальних зборів. Якщо ж такі зміни не вносити, може виникнути колізія між заповідальним розпорядженням, яке наведене в установчих документах, і тим, яке оформлено окремим заповітом.

  • 1 Спадкове право: Нотаріат. Адвокатура. Суд: Наук.-практ. посіб. / СЯ.Фурса, Є.І.Фурса, О.М. Клименко, СЯ. Рабовська, Л.О. Кармаза та ін.; За заг. ред. СЯ.Фурси. - К.: Видавець Фурса СЯ.: КНТ, 2007. - 1216 с (Серія «Ваш радник») - С 308,309.

  • 4*6 ^g&O-

  • Для спадкування частки в статутному капіталі важливо встановити спадкоємців учасника. Спадкоємцями є лише ті особи, які прийняли спадщину. Єдиним документом, який підтверджує право на спадщину, є свідоцтво про право на спадщину. Відповідно до ст. 1298 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям за законом після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини.

  • З метою уникнення можливих спорів, товариство розглядає як спад­коємців, лише тих осіб, які зазначені у свідоцтві про право на спадщину. Тому рішення щодо прийняття в товариство спадкоємців або про виді­лення частки спадкодавця та проведення розрахунків із спадкоємцями товариство може приймати лише після подання зацікавленими особами свідоцтва про право на спадщину.

  • Відповідно до ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця такого права. Проте одержання такого свідоцтва є обов'язковим у випадку спадкування частки в статут­ному капіталі, оскільки одержати можливість керувати та розпоряджа­тися часткою можна з моменту внесення відповідних змін до статуту1. До одержання свідоцтва про право на спадщину спадкоємці не можуть здійснювати свої права ні як учасники, ні як власники частки.

  • За чинним законодавством спадкоємець, зазвичай, не набуває права участі в товаристві. Участь є добровільною, тому спадкоємець повинен виявити своє бажання вступити у товариство або відмовитися від всту­пу. Таке рішення спадкоємця бажано оформляти в письмовій формі, що забезпечує належний рівень фіксації волевиявлення.

  • Утім, мають місце випадки, коли спадкоємець ніяк не висловлює свого ставлення до подальшої участі в товаристві. Цьому сприяє і відсутність в законі строку, протягом якого це має бути зроблено. Якщо вирішення цього питання не врегульовано в статуті ТОВ, то, видається, що в таких випадках товариство повинно запропонувати всім відомим йому спадко­ємцям учасника (всі вони зазначені в свідоцтві) визначити свої відносини з товариством. Але й таке звернення може залишитися без відповіді.

  • Увага! Доцільно зазначати строк, протягом якого спадкоє­мець повинен відповісти. Таке повідомлення бажано надсилати листом з повідомленням про вручення, щоб мати докази на ви-падок можливого спору.

  • Макаренко А. Как наследовать корпоративные права // Юридическая практика. - 2006. -№ 9 (427).

  • Якщо спадкоємців декілька і всі вони виявили бажання вступити до товариства, частка, належна померлому учаснику, має бути розподілена між усіма пропорційно часткам у спадщині, які зазначені у свідоцтві. Якщо частина спадкоємців бажає вступити в товариство, а частина від­мовляється (у тому числі не відповідає на звернення товариства), здійс­нюється виділення частин частки, що належать спадкоємцям, які від­мовилися від вступу до ТОВ, а статутний капітал підлягає зменшенню на вартість виділених часток. Решта частин частки передається прий­нятому спадкоємцю. Якщо є угода спадкоємців про поділ спадкового майна або відповідне рішення суду, товариством розглядаються звер­нення того спадкоємця, який успадкував частку.

  • Збори учасників вправі прирозгляді питання про вступ до товариства від кількох спадкоємців прийняти лише частину з них. Мотиви відмови правового значення не мають. Таке рішення не може бути оскаржене по суті. Спори, пов'язані з відмовою товариства, судам не підвідомчі, оскільки прийняття (відмова у прийнятті) нових учасників є виключною компетенцією вищого органу ТОВ.

  • У разі прийняття спадкоємця в товариство він успадковує частку, яка належала спадкодавцеві. Закон не містить обмежень щодо успадкуван­ня несплачених часток. У цьому випадку спадкоємці спадкують усю частку, але одночасно успадковують й обов'язок щодо довнесення вкла­ду до статутного капіталу.

  • Збори повинні також затвердити зміни до статуту, викликані зміною учасників, яка відбувається незалежно від того, яким саме буде рішення товариства: про прийняття спадкоємця чи відмову у вступі до товари­ства. Тому, щоб не скликати загальні збори учасників вдруге, до поряд­ку денного доцільно включати питання про затвердження змін до уста­новчих документів.

  • На думку Держкомпідприємництва, у разі смерті учасника кворум загальних зборів учасників доцільно визначати за аналогією вимог, установлених ст. 53 Закону України «Про господарські товариства» стосовно частки, придбаної самим товариством, тобто голосування і визначення кворуму у вищому органі товариства провадяться без ура­хування частки, що належить померлому учаснику1.

  • 1 Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 19.12.2002 р. № 4-42-344/6786 «Стосовно визначення кворуму загальних зборів засновників» // Бухгалтер. - 2003. - № 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]