Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Також кооперативи та їх об'єднання мають право створювати особливі види підприємств. Так, відповідно до ч. 8 ст. 111 ГК споживчі товариства або спілки (об'єднання) споживчих товариств мають право створювати унітарні або корпоративні підприємства. Правове положення таких під­приємств визначає як ГК, так і нормативні акти Укоопспілки.

  • Стаття 5 Закону «Про кооперацію» встановила, що законодавство про кооперацію базується на нормах Конституції України, ЦК, цього Закону, інших законодавчих актів з питань кооперації. Отже, з цього можна зробити висновок, що, крім Закону «Про кооперацію», право­вий статус деяких видів кооперативів визначають і інші законодавчі акти, а саме закони «Про сільськогосподарську кооперацію», «Про споживчу кооперацію», «Про банки і банківську діяльність» та ін.

  • Увага! Чим більше нормативних актів визначають правовий статус юридичної особи, тим більше суперечностей між ними можна знайти. У зв'язку з цим нотаріусам можна запропонува­ти такі правила застосування складної системи кооператив­ного законодавства. По-перше, застосовувати нормативні акти, відповідно до ієрар­хії. Це стосується, зокрема визначення об'єктів права власності членів таких кооперативів, їх оборотоздатності. Але враховуючи те, що законодавчі акти повинні відповідати ЦК, потрібно надава­ти перевагу кодифікованому акту.

  • По-друге, якщо існують спеціальні законодавчі акти, які визначають правове положення окремих видів кооперативів, пропонуємо надавати перевагу правовому регулюванню відносин з участю таких кооперати-

  • вів, як споживчі спілки, сільськогосподарські кооперативи, кооператив­ні банки, кредитні спілки, саме спеціальним правовим актам. Підста­вою для цього висновку є cm.S Закону України «Про кооперацію».

  • По-третє, враховуючи правову «плутанину» щодо регулювання кооперативних відносин, нотаріусам потрібно вивчати статути конкретних кооперативів для визначення майнових прав їх членів у випадку оформлення спадщини чи відчуження об'єктів корпоратив­них прав. Водночас нотаріусам при оформленні спадщини навряд чи потрібно відходити від статуту кооперативу, якщо він хоча і супе­речить ЦК, але відповідає Закону «Про кооперацію». Це, зокрема стосується випадків, коли у статутах виробничих кооперативів зазначається, що члену кооперативу належить загальна частка, а не пай, як це встановлено в ЦК.

  • По-четверте, попри встановлення в ЦК того, що споживча коо­перація є ^підприємницькими товариствами, сумнівно, щоб нота­ріуси заперечували проти існуючого таусталеного порядку розподі­лу прибутку (пайових виплат) між членами товариств. Така практика була започаткована ще Законом «Про споживчу коопе­рацію», а після прийняття Закону «Про кооперацію» Укоопспілкою було розроблено ряд нормативних актів, які є обов'язковими для юридичних осіб споживчої кооперації, що конкретизують отриман­ня членами споживчих товариств різних видів виплат (прибутку). Тому хоча споживчі товариства мають непідприємницьку природу, нотаріуси будуть вимушені включати у спадкове майно грошові кошти, які отримують спадкоємціу вигляді кооперативних виплат, прибутку (доходів), тощо.

  • 5.3. Виробничі кооперативи

  • ЦК не визначає особливостей створення, управління та припинення ви­робничих кооперативів. Ці відносини регулює Закон «Про кооперацію».

  • 5.3.1. Члени та засновники кооперативу

  • Вимоги до членів та засновників кооперативу дещо відрізняються За загальним правилом засновниками кооперативу можуть бути гро­мадяни України, іноземці та особи без громадянства, а також юридичні особи України та іноземних держав, які беруть участь у діяльності коо­перативів через своїх представників (ст. 97 ГК).

  • Утім, ст. 10 Закону «Про кооперацію», не зазначає про право 16-річних на заснування кооперативу, а тому логічно стверджувати, що засновниками кооперативу можуть бути лише особи, які досягли 18-річного віку.

  • ГК не надає права юридичним особам бути членами виробничого кооперативу. Членами виробничих кооперативів можуть бути лише особи, які беруть трудову участь в його діяльності, а відтак ними мо­жуть бути тільки фізичні особи, які досягли 16-річного віку (ч. 2 ст. 10 Закону «Про кооперацію»). ГК встановлює таку підставу припинен­ня членства, як припинення трудової участі в діяльності кооперативу (ч.4ст.97ГК).

  • Натомість за ч.І ст. 163 ЦК статутом кооперативу та законом може бути передбачено участь у діяльності виробничого кооперативу на за­садах членства й інших осіб. Очевидно, йдеться про асоційованих членів кооперативу.

  • 5.3.2. Порядок створення кооперативів

  • Стаття 7 Закону «Про кооперацію» визначає такий порядок ство­рення кооперативів. Рішення про створення кооперативу приймається установчими зборами та оформляється протоколом, який підписують головуючий та секретар зборів. У протоколі зазначаються особи, які брали участь в установчих зборах:

  • для фізичної особи - прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані (для осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, -дані документа, який його замінює);

  • для юридичної особи - прізвище, ім'я та по батькові уповноваже­ного представника юридичної особи, дані про державну реєстра­цію, що підтверджуються свідоцтвом про державну реєстрацію або його нотаріально завіреною копією, документ, що підтверджує його повноваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]