Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Увага! ПП слід віднести до товариств з урахуванням особливостей законодавчого врегулювання, передбаченого Законом «Прорежим іноземного інвестування». ШІ, якемае за мету отримання прибутку, буде мати статус господар­ського товариства і створюватися відповідно як AT, ТОВ,

  • ТАВ, повне або командитне товариство. Найбільш поширені ППу

  • формі AT або ТОВ.

  • Відтак, на ШІ поширюються положення Закону «Про господарські товариства», який закріплює питання їхнього створення та припинен­ня (ст. 19), визначає їх учасників (ст.З), права та обов'язки (статті 10, її), найменування (ст.2), установчі документи (ст. 4), строк діяльності (ст. 5), державну реєстрацію товариства (ст.6) та змін до його установ­чих документів (ст. 7) та ін.

  • Таким чином, на ШІ, залежно від характеру його діяльності по­ширюється дія певної сукупності законів та підзаконних нормативно-правових актів, серед яких ЦК, ГК та закони «Про режим інозем­ного інвестування», «Про господарські товариства», «Про інвестиційну діяльність», Порядок визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями, затверджений Постановою КМУ від 05.09.1996 р. № 1061, Постанова КМУ від 07.08.1996 р. № 937 «Про порядок видачі, обліку і погашення век­селів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземно­го інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвес­тиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна» та ін.

  • 4.3.2. Критерії віднесення товариства до ші

  • Критерієм віднесення товариства до ПП є обов'язкова наявність в його статутному капіталі іноземної інвестиції в розмірі не менше 10 і не більше 99, 9 %, оскільки у противному разі ця юридична особа стає «іноземним підприємством» (ст. 117ГК).

  • Іноземне підприємство - це унітарне або корпоративне підприємство, створене за законодавством України, що діє виключно на основі влас­ності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб.

  • Отже, за ГК:

  • по-перше, іноземне підприємство, не завжди є господарським товариством, оскільки останнє, навіть якщо всі частки або акції належать одному учас­нику (компанія однієї особи), все одно є корпоративною юридичною особою. А іноземне підприємство може бути й унітарним, тобто таким, що не припускає поділу статутного капіталу на частки. Це само по собі доводить, що ГК розцінює ці підприємства як окрему організаційно-правову форму, що не збігається з господарськими товариствами;

  • по-друге, іноземне підприємство за ГК створюється й реєструється в Україні. Це принципово змінює усталене уявлення про іноземні підприємства як такі, що створені за межами України, тобто за за­конодавством іншої держави;

  • по-третє, принциповою відмінністю іноземного підприємства та ПП за ГК є те, що перші мають одного або кількох учасників (заснов-ника/ів) - тільки іноземних фізичних чи юридичних осіб, а другі -поряд з іноземцями - й вітчизняних учасників. Хоча останнє є лише припущенням, оскільки ані в ст. 116 ГК, ані в ст. 1 Закону «Про режим іноземного інвестування» не встановлюється вимога до учасників ПП, щоб хоча б один із них був іноземною фізичною або юридичною особою. Адже у визначеннях ПП вказується лише на те, що в нього вноситься іноземна інвестиція. Але хто її вносить, у за­конах прямо не визначається;

  • по-четверте, у ч. 4 ст.117 ГК зазначається, що умови і порядок ство­рення, вимоги до організації та діяльності іноземних підприємств визначаються цим Кодексом, Законом України «Про режим іно­земного інвестування», іншими законами. Тобто іноземне підпри­ємство, за ГК, є певним різновидом ПП. А відтак, воно також не являє собою окрему організаційно-правову форму, а, як і ШІ, має створюватися в уже встановленій формі, тобто у формі підприєм­ницького товариства. У свою чергу, виходить, що іноземне підпри­ємство не може бути унітарним, бо товариство має завжди корпо­ративний устрій.

  • Викладене вище доводить суперечливість господарсько-правового регу­лювання ШІ та іноземних підприємств, які слід створювати, як то склалося до набрання чинності ГК у формі господарського товариства, зокрема ТОВ, ТАВ або AT.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]