Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Увага! Якщо учасник не згодний з розрахунком вартості частки, він вправі звернутися до суду з позовом про визнання права на одержання частини майна товариства.

  • Фактично предметом спору є вартість частки. У разі пропуску вста­новленого законом або статутом строку розрахунку учасник вправі вимагати стягнення її вартості в судовому порядку. З цього моменту він вправі також вимагати стягнення інфляційних витрат, відсотків річних, а також відшкодування неодержаних доходів. Однак, якщо між учасником і товариством існував спір щодо вартості частки, то товариство сплачує річні та інфляційні витрати за несвоєчасну виплату частки лише у ви­знаній і неоспорюваній ним суми; щодо присудженої судом суми - ли­ше з моменту набрання рішенням суду законої сили, оскільки до цього часу зміст грошового зобов'язання (сума) було не визначено.

  • Статут ТОВ може містити спеціальні норми щодо відповідальносі за несвоєчасний розрахунок з учасником. Строк позовної давності слід відраховувати в загальному порядку, тобто з дня, коли особа дізналася, або повинна була дізнатися про порушення своїх прав. Цим днем є останній день установленого законом 12-місячного строку або день спливу строку розрахунку, установленого статутом.

  • 3.3.64. Поняття виключення з тов

  • Про можливість виключення йдетьсяуч. З ст. 100 ЦК України: учас­ник товариства у випадках та в порядку, встановлених установчими документами або законом, може бути виключений з товариства.

  • Учасники господарських товариств мають не лише права, а й несуть обов'язки, пов'язані з участю в товаристві. Основні з них визначені у ст. 11 Закону України «Про господарські товариства» та ст. 117 ЦК України. Товариство вправі розраховувати на свідоме, добровільне і належне виконання корпоративних обов'язків усіма учасниками. Але на випадок їх невиконання, воно повинно мати певні засоби впливу на учасника-правопорушника. Серед таких засоби як юридичного, так і неюридичного характеру: громадський вплив (наприклад, поперед­ження), майнова відповідальність (наприклад, сплата річних за несвоє­часну сплату вкладу до статутного капіталу) та заходи корпоративного характеру, одним з яких є виключення учасника з товариства.

  • Виключення є формою корпоративної відповідальності учасника перед товариством і за своєю правовою сутністю є дією товариства, спрямо­ваною на одностороннє припинення корпоративних правовідносин за невиконання учасником корпоративних обов'язків.

  • Виключення - це самостійна підстава припинення участі в товаристві, яку не слід ототожнювати з виходом учасника з товариства.

  • На відміну від виходу з товариства, виключення завжди має приму­совий характер і не залежить від бажання учасника. Воно можливе лише за наявності підстав, визначених законом та установчими документами, в той час як підстави (мотиви) виходу з товариства жодного правового значення не мають.

  • 3.3.65. Підстави виключення

  • Відповідно до ст. 64 Закону України «Про господарські товариства» може бути виключено учасника ТОВ, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства.

  • Важливо відзначити, що статті 140-151ЦК України, які стосуються ТОВ, не передбачають ні підстав, ні порядку виключення. Узагалі, про виключення згадано лише один раз - у п. 7 ч. 4 ст. 145 ЦКУкраїни, коли йдеться про виключну компетенцію загальних зборів учасників.

  • Зі змісту статей 64,72 Закону України «Про господарські товариства» вбачається, що є два види підстав для виключення:

  1. учасник систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки;

  2. учасник перешкоджає своїми діями досягненню цілей товари­ства.

  • Кожна із цих підстав заслуговує на окремий докладний аналіз. Невиконання обов'язків учасника як підстава виключення. Для її застосування необхідно з'ясувати:

  • і) про невиконання (неналежне виконання) яких саме обов'язків йдеться;

  1. що мається на увазі під невиконанням (неналежним) їх вико­нанням;

  1. що мається на увазі під систематичністю.

  • Учасник може мати різні обов'язки - різні за змістом, суб'єктним складом, строком, підставами виникнення тощо. Візьмемо для прикла-

  • 510 4bjPM*-

  • ду типовий випадок: учасник є директором товариства, яке розташова­не в приміщенні, яке належить йому на праві власності, використовує свій власний автомобіль у службових цілях. Цей учасник має одночасно обов'язки як учасник товариства (корпоративні обов'язки), як директор (трудові обов'язки), як наймодавець приміщення (цивільно-правові обов'язки), як позикодавець (цивільно-правові обов'язки). Чи може він бути виключений з товариства, якщо, наприклад, відмовиться викорис­товувати власний автомобіль у службових цілях?

  • На нашу думку, слід ураховувати, що за невиконання різних за своєю природою обов'язків настає різна юридична відповідальність. Так, за невиконання трудових обов'язків ця відповідальність є дисциплінарною та матеріальною, за невиконання цивільних - майнова, а за невиконан­ня корпоративних обов'язків - корпоративна.

  • Поняття обов'язків, яке застосовується у статтях 64,72 Закону «Про господарські товариства», слід тлумачити у вузькому значенні. До обов'язків, за невиконання яких учасника може бути виключено з товариства, слід віднести лише ті, які безпосередньо пов'язані з участю в товаристві і ви­пливають з корпоративних правовідносин. Це обов'язки, які передбачені законом (ст. 117 ЦК, ст. 11 Закону «Про господарські товариства»), статутом ТОВ або рішеннями його органів управління.

  • Корпоративні відносини - це відносини між учасником і товариством. Тому невиконання обов'язків одним з учасників щодо іншого учасника (учасників) товариства, хоч би й вони були пов'язані з участю в товари­стві, не може вважатися корпоративним правопорушенням, а відтак не може бути й підставою для виключення.

  • Належним виконанням вважається виконання: 1) щодо належного предмета зобов'язання; 2) належною стороною; 3) у встановлений строк; 4) у належному місці. Невиконанням зобов'язання вважається невчинення дій, які зумовлені змістом зобов'язання (ст. 610 ЦК України). Неналежним вважається виконання, яке було проведене з порушенням вимог, передбачених договором та законом.

  • Невиконання обов'язків може бути підставою виключення лише тоді, коло воно є систематичним, оскільки про це прямо зазначено у статтях 64, 72 Закону України «Про господарські товариства». До того ж, під­ставою виключення учасника з ТОВ має бути систематичне невиконання ним обов'язків або систематичне неналежне виконання обов'язків, або систематичне перешкоджання досягненню цілей товариства.

  • Слід також визначити об'єктивні ознаки систематичності. На думку Держкомпідприємництва України, саме невиконання чи неналежне виконання учасником товариства обов'язків, передбачених ст. 11 За­кону України «Про господарські товариства» та (або) статутом, учи­нене (допущене) учасником товариства три чи більше разів, може бути підставою для виключення його зі складу учасників товариства1. При цьому аргументом для такого твердження є посилання на теорію права, в якій діяння (дія чи бездіяльність) вважається систематичним, якщо воно вчинено три чи більше разів. Заперечувати правильність вислов­леної Держкомпідприємництвом позиції, не недоцільно, але слід ура­ховувати, що поняття систематичності в різних галузях права застосо­вується по-різному. Якщо в кримінальному праві, систематичність - це З рази і більше2, а в деяких випадках 3 рази і більше протягом одного року3, то в житловому і трудовому - 2 рази і більше4. Якщо надавати перевагу тому чи іншому підходу за аналогією, то корпоративні право­відносини, як відносини приватні, за своєю правовою природою ближ­чі до трудових, а не кримінально-правових (публічних) відносин. Утім, слід виходити з пріоритету інтересів учасника, якого виключають. У та­кому випадку систематичним варто вважати 3 порушення і більше.

  • Питання про те, протягом якого часу зберігаються негативні право­ві наслідки попередніх порушень, як кваліфікувати триваючі право­порушення, яким чином фіксувати невиконання обов'язків, чи треба враховувати тяжкість порушення та вину особи, яка його скоїла, слід вирішувати, виходячи з досвіду різних галузевих правових наук.

  • 1 Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 12.05.2003 р. № 28S9 // Інформаційно-пошукова база «Право»: Системний реє­ страційний номер № V2859S63-03.

  • 2 Пункт 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 р. № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання» // Інформаційно-пошукова система «Право»: Системний реєстраційний номер № V0007700-03.

  • 3 Пункт 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 25.04.2003 р. № 3 «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» // Інформаційно-пошукова система «Право»: Сис­ темний реєстраційний номер № VA003700-03.

  • 4 Пункт 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.04.1985 р. № 2 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу Украї­ ни» // Інформаційно-пошукова система «Право»: Системний реєстраційний номер № V0002700-85, пункт 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» // Дебет-Кредит (Галицькі контракти). - 2008. - № 29. - С 279.

  • 512 здрде*-

  • Оскільки законом не встановлено іншого, то при вирішенні цих пи­тань, доцільно було б виходити з того, що триваюче порушення учасни­ком своїх обов'язків є одним правопорушенням, а тому незалежно від часу, протягом якого воно триває, не створює систематичності.

  • Увага! Якщо учасник не сплатив вкладу до статутного капіталу, то його не може бути виключено з товариства за це порушення, оскільки воно не є систематичним. Однак, якщо питання про виконання цього обов'язку буде розглянуто на зборах учасників і збори своїм рішенням зобов'яжуть учас­ника сплатити вклад, то несплата вкладу після такого рішення вважатиметься ще й невиконанням рішення зборів, а це вже окреме, самостійне, інше корпоративне правопорушення.

  • Ще однією проблемою є «строк давності» корпоративного право­порушення, яке може бути підставою для виключення. Імовірно, мож­ливість застосування негативних правових наслідків порушень доціль­но зберігати упродовж трьох років, оскільки саме в межах цього строку товариство, права та інтереси якого порушено невиконанням (нена­лежним виконанням) обов'язків з боку учасника, вправі звернутися до суду за захистом своїх прав. Сплив позовної давності є підставою для відмови в позові, що є, по суті, відмовою у визнанні порушення таким, що зберігає таке правове значення. Тому врахування цих порушень для прийняття рішення про виключення означало б надання юридичної значимості факту, який втратив характер правопорушення.

  • Процесуальне законодавство не встановлює спеціальних правил до­казування підстав для виключення, тому при вирішенні спору слід ке­руватися загальними правилами: кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запере­чень. Водночас такий розподіл обов'язків з доказування видається не­правильним. Тягар доведення законності виключення повинно нести товариство. Такий підхід поступово вже формується і в судовій прак­тиці'. Президія ВГСУ в п. 3.10 Рекомендацій відзначає, що в рішенні про виключення учасника з господарського товариства повинно бути

  • 1 Постанова Вищого господарського суду України від 16.08.2007 р. у справі № 2-1956/06 // Єдиний державний реєстр судових рішень; Постанова Вищого господарського суду України від 02.08.2007 р. у справі № 2-1968/06 // Єдиний державний реєстр судових рішень.

  • обґрунтовано причини такого виключення і зазначено, які саме факти невиконання статутних обов'язків стали підставою виключення учас­ника з товариства, у чому полягає систематичність невиконання учас­ником товариства його обов'язків, якими саме діями (бездіяльністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товариства. Відсутність відпо­відних відомостей у рішенні про виключення учасника з товариства може бути підставою визнання такого рішення недійсним за позовом даного учасника1.

  • Увага! Саме товариство повинно подбати про належну фіксацію фактів порушення та їх систематичності. Незва­жаючи на те що спеціальної форми і процедури фіксації по­рушень з боку учасника закон не передбачає, таку фіксацію доцільно здійснювати у формі, яка зебезпечує утворення до­стовірних доказів, які в суді будуть визнані допустимими. Такими можуть бути письмові пояснення учасника, посадових осіб товари­ства, рішення органів управління, первинні документи, що відобра­жають господарські операції, висновки аудитора тощо.

  • Доказами реагування товариства на порушення з боку учасника можуть бути листи-звернення до нього про припинення правопору­шення, про виконання обов'язків, попередженя про неприпустимість порушень та інші. Усе це в майбутньому може переконати суд, що права та інтереси товариства були реально порушено і воно намага­лося їх захисти.

  • Підставою для виключення може бути систематичне невиконання як одного й того самого обов'язку, так і кількох різних обов'язків. Систе­матичними і достатніми для виключення буде вважатися, наприклад, сукупність таких порушень: прострочення сплати вкладу до статутно­го капіталу, невиконання рішення загальних зборів учасників і розголо­шення комерційної таємниці.

  • Невиконання учасником своїх обов'язків може відбутися з різних причин. Це повинно враховуватися. Є думка, що підставами виключен­ня можуть визнаватися як винні дії учасника, так і будь-які інші юри-

  • 1 Рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. № 04-5/14 « Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпора­тивних відносин» // Вісник господарського судочинства. - 2008. - № 1.

  • дичні факти, у тому числі і не пов'язані з діями учасника1. Це можна зрозуміти так, що допускається можливість виключення учасника і за відсутності його вини, а також і за бездіяльність. Навряд чи можна з цим погодитися.

  • Увага! Корпоративні правовідносини є частиною цивіль­них правовідносин, тому до корпоративної відповідальності повинні застосовуватися загальні умови цивільної відпові­дальності. Відповідно до cm. 614 ЦК України особа, яка по­рушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено догово­ром або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

  • У контексті виключення, це означає, що учасник, в діях якого немає вини, не може бути виключений з товариства. Якщо це сталося з причин, які є поважними, тобто об'єктивно перешкоджали або істотно усклад­нювали належне виконання, то відповідати за ці порушення учасник не повинен.

  • Однак і тут виникає проблема, оскільки переліку поважних причин законом не передбачено. У цих випадках слід керуватися нормами цивіль­ного законодавства, а саме ст. 617 ЦК України: особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або не­переборної сили. Наявність випадку або непереборної сили повинен буде доводити учасник.

  • ВСУ в п. 29 Постанови Пленуму від 24.10.2008 р. № 13 відзначив, що при вирішенні спорів, пов'язаних з виключенням учасника з товариства, господарські суди, як випливає зі змісту ст. 64 Закону про господарські товариства, повинні дослідити всі обставини, пов'язані з виключенням учасника з товариства, дати оцінку його поведінці, установити наявність негативних для товариства наслідків у зв'язку з діями (бездіяльністю) учасника. Якщо негативні наслідки ще не настали, потрібно правильно визначити вірогідність їх настання. Необхідно встановити причинний ' Науково-практичний коментар до цивільного законодавства України: У 4 т. / А.Г. Ярема,

  • ВЯ. Карабань, В.В. Кривенко, В.Г. Ротань. - Т. 1. - К.: А.С.К.; Севастополь: Ін-т юрид.

  • дослідж., 2004. - Коментар до ст. 100. - С 292.

  • -wafers**

  • зв'язок між діями (бездіяльністю) учасника товариства та негативними наслідками для товариства, а також дослідити мотиви поведінки учас­ника, форму вини тощо.

  • Вирішуючи питання про наявність факту перешкоджання учасником своїми діями досягненню цілей товариства, необхідно встановити, що поведінка учасника суттєво ускладнює діяльність товариства чи робить її практично неможливою.

  • Господарські суди повинні враховувати як фактичні обставини, що були підставою для виключення учасника з товариства, так і дотриман­ня вимог законодавства та статуту при скликанні та проведенні загаль­них зборів.

  • Перешкоджання досягненню цілей товариства. Виключення можли­ве також і у випадку, коли учасник перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства. Точніше було б сказати «систематично перешкоджає», оскільки, як було з'ясовано вище, систематичність є сільною умовою. Для застосування цієї підстави слід з'ясувати: 1) що таке цілі товариства; 2) які дії учасника слід вважати такими, що перешкоджають.

  • Цілі товариства - поняття загальне, широке і невизначене. У широ­кому розумінні, ціллю (або метою) будь-якого підприємницького това­риства є одержання прибутку та наступний його розподіл між учасни­ками. Це визначено безпосередньо в ст. 84 ЦК України.

  • Досягнення цілей товариства відбувається шляхом учинення різно­манітних правочинів, укладення договорів, залучення та звільнення працівників, використання ресурсів, новітніх технологій, вдалого мар­кетингу та менеджменту, вчинення багатьох інших дії, лише частина з яких має юридичне значення. Усе це охоплюється одним поняттям -«підприємницька діяльність».

  • Увага! У контексті виключення учасника з товариства перевагу слід надавати вузькому значенню «цілей това­риства», оскільки встановити, чи перешкоджають кон­кретні дії учасника досягненню загальної мети - одер­жання прибутку (особливо коли товариство не є збитковим) можна лише гіпотетично. Установити необхідний причинно-наслідковий зв'язок між такими діями учасника і шко­дою (у вигляді зменшення прибутку) у більшості випадків уза­галі неможливо. Тому учасника слід було б вважати таким, що

  • si6 6q£m*~ I

  • перешкоджає досягненню цілей товариства, якщо його дії є не­правомірними і перешкоджають нормальній підприємницькій діяльності товариства.

  • Деструктивні дії учасника можуть бути вчинені умисно або з не­обережності. Але видається, що законодавець мав на увазі умисні дії, спрямовані на створення перешкод товариству. Про це свідчить побу­дова правової норми та порядок слів: «учасник, який перешкоджає своїми діями...». Тут дії є способом перешкоджання, а акцент робиться саме на тому, що учасник перешкоджає (а не на його діях). Якщо б за­конодавець хотів надати правового значення і необережним діям учас­ника, то ця частина норми була б сформульована по-іншому, наприклад: «учасник, дії якого перешкоджають...»

  • /\іями, які перешкоджають досягненню цілей товариства, можуть, зокрема, вважатися такі протиправні дії учасника: вилучення частини документів товариства, вилучення або знищення печатки, створення перешкод для використання майна товариства, вилучення частини майна товариства, поширення неправдивої інформації, що завдає шко­ди діловій репутації товариства, пошкодження документів або майна товариства, недобросовісна конкуренція, переманювання споживачів та постачальників, персоналу, продаж баз данних та інформації тощо.

  • Не повинні вважатися такими, що перешкоджають товариству, звернення учасника до правоохоронних органів, органів державної по­даткової служби, суду із заявами, скаргами з приводу порушень закону, які мають місце в товаристві. Формально ці дії є правомірними і спря­мовані на утвердження законності. Тому і стали потужним інструмен­том у корпоративних конфліктах.

  • Правомірні дії учасника, хоч вони і перешкоджають досягненню цілей товариства (наприклад, дії на виконання рішення суду або умов дого­вору), не можуть бути підставою для його виключення.

  • Часто до дій, які перешкоджають досягннню цілей товариства, від­носять створення учасником так званих паралельних структур, які зай­маються тим самим видом підприємницької діяльності, що й ТОВ. При цьому використовується напрацьована товариством схема роботи, клієнти та постачальники, програмні продукти, досвід. Такі дії фактич­но призводять до того, що частина прибутку, який могло б одержати товариство, осідає в паралельній структурі. Доходи паралельної струк-

  • тури - це неодержані доходи товариства. В особі учасника товариство фактично одержує потужного, обізнаного з усією інсайдерською інфор­мацією конкурента. Такі його дії однозначно можна кваліфікувати як такі, що перешкоджають досягненню цілей товариства.

  • Між тим закон не забороняє учасникам ТОВ конкурувати з товари­ством. Йдеться про добросовісну конкуренцію. Коли ж дії учасника являють собою недобросовісну конкуренцію, вони можуть слугувати підставою для його виключення.

  • В одшй зі справ суд визнав необґрунтованим виключення з товариства учасника, який завдав збитки, перебуваючи на посаді директора іншого товариства, яке мало партнерські зв'язки з першим товариством. Суд відзначив, що виникнення спірних правовідносин між юридичними особами не може мати наслідком виключення учасника з товариства, який є керівником товариства-контрагента, зі складу учасників1.

  • Деструктивні дії мають правове значення для виключення лише тоді, коли вони вчинені учасником або його уповноваженим представником (повірений діє від імені і за рахунок довірителя). Якщо ці дії вчиняються іншими особами, наприклад працівниками товариства, колишніми учас­никами, членами ом "і учасника, то підстав для виключення учасника не має. Навіть тоді, коли в усіх цих діях, так би мовити, «проглядається його рука». Корпоративна відповідальність є персональною, особистою. Тому учасник відповідає лише за ті порушення, які він особисто вчинив. Ви­ключати учасника з товариства за дії інших осіб не можна. Це, зокрема, стосується і випадків, коли частка переходить до іншої особи.

  • На практиці підстави для виключення учасника розглядаються шир­ше, ніж вони зазначені у ст. 64 Закону України «Про господарські то­вариства». Мають місце випадки виключення у зв'язку з неявкою учас­ника на збори учасників; втратою інтересу до діяльності товариства; звільненням учасника-працівника з товариства; небажанням робити додаткові вклади; за порушення трудової дисципліни тощо.

  • Ь цього приводу слід зазначити, що законодавством не передбачено обов'язку учасників брати участь в управлінні товариством. Це їх право, прямо передбачене п. 1 ч. 1 ст. 116 ЦКУкраїни, а не обов'язок. Відповідно до ч.2 ст. 12 ЦКУкраїни нездшснення особою своїх цивільних прав не є підставою для їх припинення, крім випадків, установлених законом. Не-

  • ' Ухвала апеляційного суду м. Києва від 03.10.2006 р. // Юридична Україна.- 2006. -№11.-С 103-104.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]