Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • питання про подальшу участь у ТОВ правонаступника повинно роз­глядатися заново. Отже, за загальним правилом йому може бути від­мовлено у прийнятті в товариство і виділено частку.

  • Увага! Ініціатори припинення мають брати ці обстави­ни до уваги. Адже це може стати приводом для відмови у прийняті в ТОВ правонаступника і, як наслідок, втрати вигідного бізнесу.

  • 3.3.54. Поняття виходу з товариства

  • Право на вихід з ТОВ - це безумовне суб'єктивне право учасника, спрямоване на одностороннє припинення корпоративних правовідно­син з "товариством.

  • Норма, яка передбачає можливість виходу з товарства, є імперативною, а тому не може бути змінена статутом товариства. ТОВ має лише обов'язок не перешкоджати реалізації цього права, яке не може бути обмежене статутом чи рішеннями органів товариства.

  • Реалізація права на вихід не залежить від згоди інших учасників, само­го товариства, наявності зобов'язань перед товариством та інших об­ставин. Одна-єдина вимога до учасника, який виходить, - це письмово попередити ТОВ про свій вихід у строк, передбачений статутом, який в усякому разі не може перевищувати 1 рік.

  • Така ж позиція висловлена Держкомпідприємництвом України, який також зазначає на обов'язок ТОВ визначити порядок проведення роз­рахунків з учасником, що вибуває. У зв'язку зі зменшенням статутного капіталу і кількості учасників вносяться відповідні зміни до статуту1.

  • Таким чином, вихід з товариства - це добровільне, одностороннє, безумовне волевиявлення учасника, спрямоване на припинення корпо­ративних правовідносин з товариством. Така дія є правочином, оскіль­ки спрямована на припинення корпоративних прав та обов'язків і ви­никнення цивільних прав, а саме права на одержання вартості частини майна товариства.

  • Розуміння виходу як одностороннього правочину дозволяє застосо­вувати до виходу норми, що стосуються правочинів, зокрема, щодо відмови від правочину та визнання його недійсним.

  • 1 Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.06.2001 р. № 2-222/3824.

  • 3.3.55. Попередження про вихід з товариства

  • Відповідно до ч.І ст.148 ЦК України учасник ТОВ має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлено статутом.

  • Ш Увага! За змістом ч. 1 cm. 148 ЦК України тримісячний строк є диспозитивним і статутом товариства може бути передбачено інший строк: більший або менший ніж 3 місяці. Однак слід мати на увазі, що ч. 2 cm. 100 ЦК України обмежує максимальний строк попередження однимроком. Диспозитив-ність обмежується лише можливістю встановлення строку поперед­ження і не поширюється на правило про необхідність попередження про вихід як такого. Тобто статутом товариства не може бути передбачено, що вихід з товариства відбувається без попередження.

  • На практиці строки попередження про вихід з ТОВ не дотримують­ся. Це має різні правові наслідки для товариства і учасника. Якщо това­риство внесе зміни до статуту, пов'язані з виходом учасника, до спливу строку попередження, учасник вважатиметься таким, що припинив участь в товаристві з моменту внесення відповідних змін. Але в цьому випадку він вправі послатися на те, що міг ще «передумати» протягом строку попередження і відкликати свою заяву про вихід. Зареєстрував­ши його вихід з товариства достроково, товариство його такого права позбавило. Такі міркування можуть бути підставою для позову про по­новлення участі в товаристві. Захищаючись, ТОВ може послатися на те, що попередження було усним і було зроблено за 3 місяці. Для того що б уникнути цих непорозумінь, товариству, яке погоджується на достро­кове припинення відносин з учасником, доцільно одержувати на це згоду від учасника. Таке прохання учасника може зазначатися безпо­середньо в заяві по вихід. Допустимо повідомляти товариство про вихід з товариства з такого-то числа.

  • Вийти з товариства достроково без згоди товариства учасник не вправі. До спливу строку попередження заява про вихід фактично не вступає в силу. Однак, якщо товариство погоджується з достроковим виходом, зокрема, шляхом вчинення фактичних дій, які про це свідчать (наприклад, затвердження змін до статуту, проведення розрахунку), то вихід може відбутися й до спливу строку попередження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]