Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • 636 &фь*~

  • Крім того, для українських учасників господарських товариств подіб­ної норми про повернення їм майна, унесеного як вклад до статутного капіталу, законом не встановлено. Тому зазначене право іноземного інвестора є надто проблематичним.

  • Законодавством урегульована охорона і здійснення прав інтелекту­альної власності підприємств з іноземними інвестиціями. Так, останні самостійно приймають рішення про патентування (реєстрацію в Укра­їні та за кордоном) винаходів, промислових зразків, товарних знаків та інших, які їм належать, об'єктів інтелектуальної власності відповідно до законодавства України.

  • Підприємства з іноземними інвестиціями виплачують податки в загаль­ному порядку відповідно до вимог податкового законодавства України. Утім, Законом «Про іноземні інвестиції», що втратив чинність у зв'язку з прийняттям Закону «Про режим іноземного інвестування», передбача­лись певні пільги для іноземних інвесторів. Нині ж діючий Закон «Про режим іноземного інвестування» прямо не передбачає таких пільг.

  • Законом «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження», встановлюється, що на території України до суб'єктів підприємницької діяльності або інших юридичних осіб, їх філій, відділень, відокремлених підрозділів, включаючи постійні пред­ставництва нерезидентів (далі - підприємства), створених за участю іноземних інвестицій, незалежно від форм та часу їх внесення, застосо­вується національний режим валютного регулювання та справляння податків, зборів (обов'язкових платежів), установлений законами Укра­їни для підприємств, створених без участі іноземних інвестицій.

  • 4.4. Біржі

  • ЦК України безпосередньо не містить будь-яких положень щодо правового статусу бірж як суб'єктів цивільного права. Власне, біржі та біржова діяльність у тексті ЦК згадуються лише двічі: у ст. 650 (щодо особливостей укладення договорів на біржах) та у ч. 4 ст. 656 (правова регламентація відносин щодо договорів купівлі-продажу на біржах).

  • Отже, ключовими законодавчими актами з питань бірж є ГК України, а також закони України «Про товарну біржу» від 10.12.1991 р. № 1956-ХІІ й «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV.

  • Слід мати на увазі, що незважаючи на наявність у вказаному ключо­вому нормативному матеріалі кодифікованого акта (ГК) спеціальне біржове законодавство позбавлене, так би мовити, «загальної частини», тобто норм, які могли б бути застосовані до усіх видів бірж. Справа в тому, що сам ГК окремо регламентує правовий статус товарних (статті 278-282) і фондових (статті 360-361) бірж. Зазначене змушує в межах цього видання аналізувати особливості товарних та фондових бірж окремо, без виділення спільних рис та схожих відносин у біржовій тор­гівлі товарними та фондовими цінностями.

  • 4.4.1. Товарні біржі

  • Товарна біржа - це особливий суб'єкт господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов'язаним з ним торговельним операціям (ч. 1 ст. 279 ГК). Визначення товарної біржі, яке надається в ч. 1 ст. 1 Закону України «Про товарну біржу» від 10.12.1991 р. № 1956-ХІІ, є в цілому аналогічним і тільки додатково ак­центує увагу на природі товарної біржі як організації - об'єднанні осіб.

  • Організаційно-правова форма товарної біржі. Питання щодо організаційно-правової форми товарної біржі на практиці й в теорії вирі­шується неоднозначно, чому немало сприяє заплутаність приписш спеці­ального біржового законодавства. Так, з наведених вище легальних визначень товарної біржі безпосередньо зробити висновок про її організаційно-правову форму неможливо, адже з них лише випливає, що:

  • а) товарна біржа є господарською організацією (ч. 1 ст. 278 ГК);

  • б) товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання (ч. 1

  • ст.279ГК);

  • в) товарна біржа є організацією (ч. 1 ст. 1 Закону України «Про

  • товарну біржу»).

  • Сукупність зазначених характеристик дозволяє однозначно зробити лише той висновок, що товарна біржа у всякому випадку має бути юри­дичною особою (що підтверджують й прямі приписи ч. 2 ст. 279 ГК й ч. 2 ст. 1 Закону України «Про товарну біржу»), адже за змістом п. 1 ч. 2 ст.55 ГК такий різновид суб'єктів господарювання, як господарська організація, завжди має статус юридичної особи.

  • Вирішити питання про організаційно-правову форму товарної біржі можливо лише послідовно обмежуючи коло припустимих форм з огля-

  • 638 &ф*Я~

  • ду на певні ключові приписи чинного біржового законодавства щодо правового статусу товарних бірж, а саме:

  • а) відповідно до ч. 7 ст. 279 ГК та ч. З ст. 1 Закону України «Про товарну біржу», за якими товарна біржа не має на меті одержання при­ бутку. За таких умов з можливих для товарної біржі організаційно- правових форм автоматично виключаються всі підприємницькі товари­ ства (у тому числі виробничі кооперативи);

  • б) відповідно до ч. З ст. 279 ГК та ч. 2 ст. 5 Закону України «Про то­ варну біржу» засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також державні і комунальні підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів. Зазначене виключає для товарної біржі організаційно- правову форму державного, комунального чи змішаного підприємства;

  • в) відповідно до ч. З ст. 279 ГК, а також ч. 1 ст. 5 Закону України «Про товарну біржу» товарна біржа створюється на основі добровільного об'єднання заінтересованих суб'єктів господарювання (юридичних чи фізичних осіб). Зазначене унеможливлює створення товарної біржі в організаційно-правовій формі будь-якого унітарного підприємства (в тому числі приватного підприємства). З цих же причин неможливим є створення товарної біржі в організаційно-правовій формі установи, адже товарна біржа є об'єднанням осіб, а установа - цільовим об'єднанням чи виділенням майна (ч. З ст. 83 ЦК).

  • Увага! Єдиною можливою для створення товарної біржі організаційно-правовою формою є непідприємницьке товари­ство (ст. 85 ЦК).

  • Разом з тим з практичних позицій слід мати на увазі, що КОПФГ передбачено окрему організаційно-правову форму - товарна біржа (код 915, розділ 900 «Інші організаційно-правові форми»). При цьому необ­хідно враховувати й те, що таке вирішення розглядуваного питання суперечить закону з вищевикладених підстав.

  • Заснування та державна реєстрація товарної біржі. Заснування та державна реєстрація товарних бірж за змістом ч. 6 ст. 279 ГК та ст. 7 Закону України «Про товарну біржу» здійснюється в загальному по­рядку, передбаченому ЦК, ГК та Законом України «Про державну ре-

  • єстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців». Разом з тим для товарних бірж законодавчо передбачено й певні особливості їх створення.

  • Слід мати на увазі, що відповідно до ч. З ст. 279 ГК товарна біржа створюється на основі добровільного об'єднання заінтересованих суб'єктів господарювання.

  • Увага! Положення н. 1 ст. 5 Закону України «Про товар­ну біржу» про можливість заснування товарних бірж юри­дичними та фізичними особами слід тлумачити обмежуваль­но: товарна біржа може бути заснована тільки такими юридичними та фізичними особами, які мають статус суб'єкта господарювання відповідно до приписів ст. 55 ГК.

  • Крім того, за прямими приписами ч. З ст. 279 ГК та ч. 2 ст. 5 Закону України «Про товарну біржу» засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та органи місцевого самовря­дування, а також державні і комунальні підприємства, установи та ор­ганізації, що повністю або частково утримуються за рахунок Держав­ного бюджету України або місцевих бюджетів.

  • Законодавчі приписи щодо установчих документів товарної біржі не є однозначними. Оскільки товарна біржа створюється у формі непід-приємницького товариства, то на процес її заснування поширюються приписи ч. 2 ст. 87 ЦК, відповідно до яких установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький до­говір між учасниками (тобто тільки щось одне з двох вказаних), якщо інше не встановлено законом. Утім, неважко побачити, що ця норма цивільного законодавства не є абсолютно визначеною. З одного боку, ЦК не визначає точно, які саме документи є установчими для непідпри-ємницьких товариств (на відміну від товариств підприємницьких, щодо яких відповідні вказівки у нормах ЦК є однозначними). З іншого ж - іс­нує закон, до якого відсилають положення ч. 2 ст. 87 ЦК: згідно і з ч. 1 ст. 57 ГК установчими документами суб'єкта господарювання є і заснов­ницький договір, і статут. До того ж спеціально для бірж частини 4 та 5 ст. 279 ГК передбачають і укладення засновницького договору, і за­твердження статуту.

  • 640 ^gS^g-

  • Увага! Виходить, що за ГК установчими документами товарної біржі є засновницький договір та статут одно­часно. Це не відповідає загальному цивілістичному підходу щодо того, що всяка юридична особа може мати лише один установчий документ.

  • Зміст засновницького договору товарної біржі визначається як за­гальними приписами цивільного законодавства з цього питання (ч. 2 ст. 88 ЦК, ч. З ст. 57 ГК), так і спеціальними приписами біржового за­конодавства (ч. 4 ст. 279 ГК, ч. З ст. 5 Закону України «Про товарну біржу»), відповідно до яких засновницький договір товарної біржі має також містити положення про порядок та принципи її створення, склад засновників, їх обов'язки, розмір і строки сплати пайових, вступних та періодичних внесків.

  • Зміст статуту товарної біржі визначається як загальними приписами цивільного законодавства з цього питання (ч. 1 ст. 88 ЦК, ч. 4 ст. 57 ГК), так і спеціальними приписами біржового законодавства (ст. 6 Закону України «Про товарну біржу»), відповідно до яких статут товарної біржі додатково до визначених загальними правилами положень має визначати також: а) організаційну структуру біржі, що не є рівнозначною структурі органів управління біржею; б) права та обов'язки членів бір­жі та біржі перед третіми особами, а також членів біржі перед біржею та біржі перед її членами; в) порядок і умови застосування санкцій; г) майнову відповідальність членів біржі.

  • Структура органів управління товарною біржею. Структура органів управління товарною біржею визначена ст. 11 Закону України «Про товарну біржу». Крім того, питання управління товарною біржею, що за своєю організаційно-правовою формою є непідприємницьким товариством, регламентуються також приписами статей 98 і 99 ЦК.

  • Вищим органом управління товарної біржі є загальні збори її членів. Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про товарну біржу» членами товарної біржі є засновники, а також прийняті до її складу згідно зі статутом біржі вітчизняні та іноземні юридичні і фізичні особи. По­рядок прийняття у члени біржі та вибуття зі складу її членів визначаєть­ся статутом товарної біржі. Оскільки за змістом ч. З ст. 279 ГК та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про товарну біржу» товарна біржа об'єднує

  • -=^Щ^641

  • суб'єктів господарювання (юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність), то юридичні та фізичні особи, які не є суб'єктами господарювання в розумінні ст. 55 ГК, не тільки не можуть виступати засновниками біржі, а й не вправі становитися чле­нами вже заснованої товарної біржі.

  • У період між загальними зборами членів товарної біржі управління нею здійснює біржовий комітет (рада біржі), яка є колективним вико­навчим органом товарної біржі. Виконавча дирекція біржі не включена ст. 11 Закону України «Про товарну біржу» до складу її органів управ­ління і тому не може вважатися виконавчим органом товарної біржі1.

  • Контролюючим органом товарної біржі є контрольна (ревізійна) комісія. Біржовий комітет (рада біржі) і контрольна (ревізійна) комісія обираються загальними зборами членів товарної біржі, компетенція та повноваження комітету і комісії визначаються статутом товарної біржі. Закон не визначає мінімального чи максимального кількісного складу біржового комітету (ради біржі) і контрольної (ревізійної) комісії, а так само не визначає строк їх повноважень і того, чи мають право оби­ратися до складу цих органів особи, що не є членами біржі. Зазначені питання також мають врегульовуватися статутом товарної біржі, адже за змістом своїм входять до складу поняття «порядку утворення» ор­ганів управління товарної біржі.

  • Управління товарною біржею. Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про товарну біржу» для управління товарною біржею та забезпечен­ня її функцій на біржі створюються виконавча дирекція (яка, виходячи з її назви, є завжди органом колегіальним) та спеціальні підрозділи: розрахункова палата, біржовий арбітраж, котирувальна комісія та інші підрозділи і допоміжні служби, необхідні для її діяльності.

  • При цьому ст. 11 вказаного Закону не визначає ані виконавчу дирек­цію, ані інші структурні підрозділи біржі як органи управління товарною біржею. Разом з тим на практиці трапляються випадки, коли структур­ні підрозділи біржі (найчастіше - виконавча дирекція) наділяються в статуті біржі повноваженнями саме органів управління, і суди не вба­чають у цьому нічого протизаконного. Більше того, трапляється фор­мування відповідно до статуту біржі одноосібного виконавчого орга-

  • 1 Разом з тим практика не завжди дотримується вказаного обмеження (див. «Управління товарною біржею» цього коментарю).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]