Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_3_2009.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  • Дані про фізичну особу засвідчуються її особистим підписом, а про юридичну особу - підписом її уповноваженого представника.

  • При створенні кооперативу складається список членів та асоційова­них членів кооперативу, який затверджується загальними зборами.

  • Слід зазначити, що такий порядок створення кооперативів можна за­стосовувати для обслуговуючих, споживчих кооперативів та товариств.

  • 5.3.3. Статут кооперативів

  • Установчим документом кооперативу є статут. Частина 2 ст. 164 ЦК визначає, що статут виробничого кооперативу має містити, крім відо­мостей, передбачених ст. 88 Кодексу (найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього), відо­мості про: розмір пайового внеску члена кооперативу; склад і порядок внесення пайових внесків членами кооперативу та про їхню відповідаль­ність за порушення зобов'язання щодо внесення пайових внесків; ха­рактер і порядок трудової участі його членів у діяльності кооперативу та їхньої відповідальності за порушення зобов'язань щодо особистої трудової участі; порядок розподілу прибутку і збитків кооперативу; розмір і умови субсидіарної відповідальності його членів за зобов'язаннями кооперативу; склад і компетенцію органів управління кооперативу та про порядок ухвалення ними рішень.

  • Що стосується найменування виробничого кооперативу, то ч. 4 ст. 95 ГК встановлює, що виробничий кооператив може також іменуватися «кооперативне підприємство».

  • 5.3.4. Органи управління кооперативу та їх компетенція

  • Органами кооперативу є загальні збори (конференція) членів коо­перативу, спостережна рада, правління, ревізійна комісія.

  • ЦК не встановлює компетенцію органів управління виробничих кооперативів. Ці відносини регулює ГКта Закон «Про кооперацію».

  • • Стаття 102 ГК до компетенції загальних зборів відносить прий­няття рішення про: внесення змін до статуту кооперативу; обрання шляхом прямого таємного голосування голови кооперативу, членів правління кооперативу, членів ревізійної комісії (ревізора), членів спо­стережної ради кооперативу; затвердження напрямів розвитку коопе­ративу; заслуховування звітів органів управління кооперативу про їх діяльність; визначення видів і розмірів фондів кооперативу, порядку їх формування та використання; затвердження правил внутрішнього роз­порядку кооперативного підприємства, його річного звіту і балансу, порядку формування і розподілу доходу, рішення правління (голови) кооперативу про прийняття нових членів; вирішення питань про вхо­дження кооперативного підприємства до об'єднань підприємств (коо-

  • 662 ^ф^^

  • перативів), участь кооперативу у заснуванні інших суб'єктів господа­рювання; реорганізацію або ліквідацію кооперативу.

  • Загальні збори правомочні приймати рішення, якщо на них присут­ні більше половини членів виробничого кооперативу, а рішення прий­маються більшістю голосів від загальної кількості членів кооперативу (ч. 4 ст. 102 ГК). Основним принципом кооперативного управління є рівність прав членів кооперативу. Це закріплює ч.І ст. 96 ГК.

  • Дещо інші питання до компетенції загальних зборів кооперативів відносить Закон «Про кооперацію». Ураховуючи, що ГК, визначивши компетенцію загальних зборів виробничих кооперативів, не встановив, що до компетенції цього органу управління законом можуть бути від­несені інші питання, вважаємо, що можна керуватися нормами ГК при вирішенні цього питання. Водночас потрібно пам'ятати, що до компе­тенції загальних зборів може бути віднесено і розгляд інших питань (ч. 2 ст. 102 ЦК).

  • • Стаття 103 ГКта ст. 16 Закону «Про кооперацію» встановлюють, що виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, а в коопера­тиві, до складу якого входить менше ніж 10 членів, обирається лише голова кооперативу.

  • Виконавчий орган кооперативу: здійснює управління кооперативом у період між загальними зборами членів кооперативу, забезпечує виконан­ня їх рішень; розробляє і вносить на затвердження загальних зборів на­прями розвитку кооперативу; скликає загальні збори членів кооперативу і контролює виконання прийнятих ними рішень; вносить на затверджен­ня загальних зборів рішення про прийняття до кооперативу нових членів та припинення членства; забезпечує збереження майна кооперативу; організовує проведення незалежних аудиторських перевірок діяльності кооперативу; вирішує питання навчання членів кооперативу, співробіт­ництва з вітчизняними та іноземними організаціями; представляє коопе­ратив у відносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, міжнародними організаціями, юридичними та фізични­ми особами; укладає угоди між кооперативом та іншими особами; діє від імені кооперативу в межах, передбачених статутом кооперативу; делегує виконавчому директору кооперативу право на прийняття відповідних

  • ^»Щі?Зббз

  • рішень з питань компетенції правління, якщо це передбачено статутом кооперативу; вирішує інші питання діяльності кооперативу.

  • Правління очолює голова кооперативу, який обирається загальними зборами членів виробничого кооперативу. Функції голови кооперативу і порядок його відкликання визначаються статутом кооперативу. Члени правління можуть обирати зі свого складу заступника голови та секре­таря правління відповідно до статуту кооперативу.

  • Функції та повноваження правління здійснюють загальні збори та голова кооперативу відповідно до статуту, якщо до складу виробничо­го кооперативу входить менше десяти членів.

  • Одне з основних питань, з якими стикаються нотаріуси на практиці, це питання представництва юридичної особи. У ГК ми не знайдемо чіткої відповіді на питання, хто представляє кооператив (правління, голова правління чи виконавчий директор), бо представництво коопе­ративу ним не відноситься ані до компетенції голови правління, ані до компетенції правління.

  • Стаття 104 ГКта ст. 16 Закону «Про кооперацію» визначають пра­вовий статус виконавчого директора, якого правління виробничого кооперативу може наймати для оперативного управління діяльністю кооперативу. Він не може бути членом кооперативу. Його функції ви­значаються статутом. У разі відсутності у виробничому кооперативі посади виконавчого директора роботою кооперативного підприємства керує голова кооперативу.

  • Увага! Для того щоб визначати орган, який може здійс­нювати представництво виробничого кооперативу, нотарі­усам необхідно уважно знайомитися зі статутом. Якщо у статуті чітко не зазначено повноваження правління, вико­навчого директора, голови кооперативу, то можна керува­тися нормами Закону «Про кооперацію».

  • У тому випадку, коли у виробничому кооперативі є виконавчий ди­ректор, його повноваження щодо представництва кооперативу можуть бути визначені як у статуті кооперативу, так і в рішеннях правління ви­робничого кооперативу.

  • Крім цього, у виробничих кооперативах існує такий орган управлін­ня, як спостережна рада, компетенція якої встановлюється статутом (105 ГК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]